Berlinmuren 50 år

I Tyskland "celebreras" 50-årsminnet av byggandet av Berlinmuren som stängde in Östtysklands befolkning i ett gigantiskt fängelse i 30 år. Några gamla DDR-generaler och Vänsterpartiet i Tyskland tycks vara de enda som finner något positivt i denna mur. Under de 30 år muren varade hade värnpliktiga i Östtyskland det tvivelaktiga nöjet att skjuta-mörda ett 500-tal landsmän som försökte fly från det kommunistiska "paradiset".  Sverige var bland de första länder att erkänna Östtyskland och Östtyskland såg Sverige som ett nyckelland när det gällde att få internationell acceptans för sin förtryckarregim. Östtyskland inriktade sig därvid på utbildningsområdet och det kulturella området. Efter murens fall avslöjades att åtskilliga svenskar i hög ställning inom skola-kultur fungerat som Stasiagenter, varav en socialdemokratisk riksdagsman Stellan Arvidsson med nära vänskapsband till partitoppen. En stor del av lärarna i tyska i de svenska skolorna fick bjudresor till Östtyskland och/eller fick besök av Östtyska lektorer.

Den som vill veta mer om denna föga ärorika period för Östtyskland (och Sverige) rekommenderas läsa Birgitta Almgrens bok "Inte bara Stasi…" I denna bok avslöjas en hel del av det svenska samröret med diktaturen i söder. Birgitta Almgren är på gång med en fortsättning i sina efterforskningar om Stasiagenter i Sverige. Förhoppningsvis blir resultatet änu en bok i ämnet. Av någon anledning har Sverige hemligstämplat uppgifter om vilka nu levande svenskar som var Stasiagenter. Ömfotat i överkant! Ska inte folk få stå för sina handlingar?

Etiketter: , , , ,

13 kommentarer

 1. Bitte

  Idag ser vi länder bygga nya murar. Israel bygger sin skamfläck. Men även Grekland planerar att bygga ett 15 mil långt staket mot Turkiet.
  Vi lär oss visst aldrig. 🙁

 2. Ivar

  80 år sedan skotten i Å-dalen och jag har inte sett nån höger man ta offentligt avstånd från de sakerna.
  Allt vad som heter murar är fel. Det är inte bara Israel som bygger murar vi har en mur mellan frihetens USA och Mexiko. Där har det dödas ett okänt antal personer. De flesta har bara försökt sig att få ett nytt liv.

 3. Aroon

  Vad är frihet kan man undra? I både kommunistiska och kapitalistiska styren är det arbetaren (produktionsmotorn) som båda är beronde av. Vilket som är sämst eller bäst får väl var och en bilda sig sin egen uppfattning om. I Honeckers fall spårade det ur. Mycket var väl för att han var bara en marionett till Sovjet som styrde med järnhand. Visst var det bra att muren föll, men inte det blev det så himla bra bara för det. Det finns oerhörda problem som nu det ”fria” Europa har att brottas med. Girigheten verkar vara det som styr, både inom kommunism och kapitalism. Det måste väl finnas andra alternativ än svart och vitt?

 4. Aroon

  ……från produktion till konsument gör mellanhänderna sina vinster resp ev förluster. I kina och Indien utnyttjas arbetskraften katastrofalt för att mellanhänderna ska ha det största vinster som går att få. Vi verkar ju acceptera detta genom att köpa det som vi tycker är billigt. Volvo var glada över Kinas övertagande med regeringens goda samtycke och så ser det ut på alla plan. Samtidigt var väl inte DDR:s stolthet inom teknologi och bilindustri något större kvalitetsverk eller för att inte säga något vidare miljömässigt framsteg med deras 2-taktare Tatra med oljeblandat bränsle. Att inte Saab sälde till dåvarande DDR sin 2-taktare??? Kolahalvön i Ryssland lär vara ett enda skrotupplag och miljöfarligt. Polen är väl en kloak av gödsel, liksom delar av Baltikum där det rinner ut i Östersjön. Man får ju hoppas EU tar itu med problemet på allvar. Så vad säger man. Hur man än snor sig har man ändan bak.

 5. RWR

  Aroon: Tatra var och är Tjeckiskt. DDR skall dock lastas för sin Trabant som för förövrigt betyder ”Reskamrat” vilket är ytterst träffande:)

  Vad gäller Svenska Stasiagenter så borde en ordentlig granskning göras. Funderar ibland om inte en del är verksamma än i dag …

  Tack för bok tipset!

 6. Håkan Rombe

  Svar till RWR (2011-08-16 18:30)
  Jag har varit bortrest ett par dagar och inte hunnit besvara inläggen. Jag har ett par kompletteringar. Historien om hur kommunisterna likviderade det socialdemokratiska partiet i slutet av 1940-talet är talande. I de övriga lydrikena ( s k öststaterna) hade Sovjet fria händer och likviderandet av oliktänkande ackompanjerades av kulsprutesalvor. Östtyskland var alltså långt före murens tillblivelse en kallblodig förtryckarstat. Östtyskland hade att välja mellan att spärra in sin egen befolkning i ett gigantiskt folkfängelse eller att ge upp genom att t ex utlysa allmänna val och att införa frihet och demokrati. Det finns massvis skrivet och en hel del på svenska. En auktoritet på området är avhopparen Wolfgang Leonhard som gradvis tycks ha lämnat sin kommunistiska tro. En av hans senare böcker efter murens fall har titeln Meine Geschichte der DDR. En annan bok som ger mänskliga aspekter på hur det är att under årtionden tillhöra statsledningen i en kommuniststat och plötsligt bli utnämnd till folkfiende har skrivits av Irina Liebmann. Mein Vater Rudolf Herrnstadt, Wäre es schön? Es wäre schön!
  Någon samhällslära som framgångsrikt kan ersätta parlamentarisk demokrati, pressfrihet, yttrandefrihet,oberoende domstolar och religionsfrihet syns inte ens bortom horisonten.

 7. Aroon

  Javisstja, det var ju så den hette. Väntetiden var visst väldigt lång också för att få den efterlängtade miljövänliga 2-taktaren: Pruu, pruu, host, prutt, prutt…..

  Facket i Sverige var visst influerat av dåvarande DDR. För det hette ju ”Tyska demokratiska republiken” och det var visst slående tyckte partitopparna.

 8. Peter Åberg

  När man läser din skrivning om berlinmuren som jag till stora delar instämmer i får man bilden av att det var Öst-Tyskland som omgärdades av Berlin-muren. Så var ju inte fallet, utan det var Väst-Berlin som omgärdades av muren.
  Jag har ibland undrat varför de som försökte fly från Öst-Tyskland inte försökte ta sig över den långa gräns Öst-Tyskland hade mot Väst-Tyskland och där ingen mur fanns. Är inte insatt i ämnet, kanske det var mycket svårt att förflytta sig inom Öst-Tyskland utan att bli ”upptäckt” eller angiven.
  Var för övrigt i Berlin sommaren 1990 och fick uppleva euforin där efter murens fall. Kom med bil och passerade checkpoints med skyttetorn som nyligen blivit obemannade. Det var inte svårt att ana hur det sett ut bara ett antal månader tidigare. Inne i staden kunde man fortfarande se den enorma skillnaden i levnadsstandard som fanns mellan Öst och Väst-Berlin, för att inte tala om vägen mellan Västtyska gränsen och Berlin. Passade även på att ”hjälpa till” med att rasera de delar av muren som ännu fanns kvar. Som minne har jag några bitar av muren hemma i bokhyllan.
  Har aldrig varit på en plats där jag tydligare kännt historiens vingslag.

 9. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2011-08-17 07:59)
  Muren hör till Berlin men om jag är rätt underrättad var hela gränsen mot Västtyskland spärrad med en bred taggtrådsförsedd zon som var minerad och med strategiskt placerade vakttorn. Alla dåtidens elektroniska övervakningssystem användes. Det var nog inte bara att gå ut i skogen och plocka bär och råka villa bort sig västerut.

 10. Maria Skiddi

  I praktiken var Västberlin, en del av Västtyskland helt omgiven av östtyskt territorium.

  Muren mätte 43,7 kilometer; resterande 112,7 kilometer runt Västberlin utgjordes av dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med mellanliggande ingenmansland (Todesstreifen, ungefärlig betydelse ”dödsremsor”). Därmed blev Västberlin helt omringat av den cirka 156 kilometer långa gränsbefästningen.

  Östberlin var formellt den sovjetiska militära sektorn i Berlin, medan Västberlin bestod av motsvarande franska, brittiska och amerikanska sektorer.

 11. Håkan Rombe

  Svar till Maria Skiddi (2011-08-17 09:15)
  Bra med klara fakta. Tack! Vilken tur att man fått leva i ett fritt land i 71 år. I vissa andra länder hade jag nog varit ”avvecklad” av Stasi, KGB etc för länge sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.