Köpa röster med sedelpress

Det höll vi på med i Sverige under främst 1970-80-talet. Resultatet blev ett bidragssamhälle. Det var endast genom att rösta på häftigaste bidragspartiet man kunde förbättra sin levnadsstandard. Inflationen var sanslösa 17-18 % per år och marginaleffekten kunde bli över 90 %. D v s av en extra inkomst på 1000 kr försvann kanske 92% i skatt och minskat bostadsbidrag. Vi fick ett samhälle där läkare, jurister och lektorer spikade ihop egen sommarstuga i st f att ta på sig extrajobb i sin profession.

 Högskattegalenskapen i Sverige tog slut efter "den underbara natten", men bara delvis. Vi har nu åter klättrat uppåt med stöd av Nya Moderaterna så att marginalskatten för högutbildade grupper närmar sig 60 % om offentliga försäkringsavgifter tas med. Dessutom får arbetsgivaren betala löneskatt som inte är en försäkringsavgift så att den totala effekten blir uppåt 67-68 %.  Skatten är återigen konfiskatorisk och samhällsskadlig. Men ska det nya arbetarpartiet vinna nästa val måste man väl fortsätta i vänsterfilen. Kanske medelklassen snart börjar inse att det finns bättre partier att rösta på. FP t ex!

I Grekland har man levt livets glada dagar med hjälp av sedelpressarna. Politikerna har köpt röster med pengar de inte har. I Sverige kunde politikerna på 1970-talet klara sig undan rättvisan tack vare hög inflation och ständiga devalveringar av kronan men sådant smitande från notan står inte till buds för Grekland i dag.  Är man med i EMU kan man inte föra sådan ansvarslös politik utan svåra konsekvenser och Grekland har nu nått sanningens minut. Vad gör då de ansvariga politikerna nu? Jo, gömmer sig bakom en folkomröstning om stödpaketet från EMU-länderna. Politikerna smiter ut genom bakdörren med svansen mellan benen!

Tänk om jag kunde folkomrösta om att jag inte skall amortera mina bostadslån. Det vore lockande att bli av med skulderna så lättvindigt. Röstar nu grekerna för att smita undan notan och övervältra kostnaderna för sina vidlyftiga pensionsregler mm mm på skattebetalare i EMU-zonen finns bara en sak att göra. Grekland ut ur EU och EMU omedelbums! Momentant dyrt för oss andra men bättre att ta smällen direkt än att fortsätta med det bidragsberoende konkursboet Grekland. DET kommer att göra framtiden svår för grekerna och frågan är om den grekiska majoriteten inser det så desinformerade de är om bakgrunden till krisen. Folkomröstningen på Island om att smita från sina internationella skulder visar hur en sådan folkomröstning per definition måste sluta. Undra på att aktiebörserna dyker runt om i världen.

Etiketter: , , , ,

13 kommentarer

 1. Arbetare

  Du menar att Island gjorde fel?
  Du menar att Islands skattebetalare i ca hundra år framåt skulle betala Bankernas spekulationsskulder till andra Bankers spekulation?
  Bankers vinster byggs av skuldsättning och spekulatation, ju mer skulder man säljer ju större vinst.
  Ska vi nu betala för skulder i hela Euro-området; NEJ.

  Grekland får större konsekvenser:
  ”Folkomröstningen i Grekland är initierad av det petrodollar baserade centralbanksystemet och syftar till 100% till att skapa social instabilitet i Europa och bereda väg för en Petrodollarexpansion, varefter man helt sonika lär införa Amro som ersättningsvaluta för dollar och låta Kina sitta med sina papperslappar, samtidigt som man från Anglosaxiskt håll militärt expanderar närvaron i mellanöstern och stryper de kinesiska energiresurserna!”
  Delat från CNorberg
  Valuta Euro vs Dollar är nu i skärningspunkt, ofred kan komma!

 2. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2011-10-31 23:46)
  Jag tror inte på konspirationer från anglosaxiskt håll. Visst har bankerna ett ansvar och de tvingas nu ta stora förluster. Grundproblemet är dock att politiker köper röster genom att finansiera reformer med sedelpressen. I Sverige har vi ordning på finanserna genom klok politik från regeringen och genom de speciella regler som innebär ett budgettak för riksdagen. Baltstaterna råkade ut för samma problem som Grekland och här bidrog svenska storbanker till den uppblåsta bubblan. Här ordnades ingen folkomröstning om huruvida man skulle ta ansvar för de pengar man lånat. Baltstaterna gick igenom ett stålbad och är i dag framgångsrika igen. Men den vanliga medborgaren fick lida pin som det brukar vara.
  Grundproblemet med Grekland är faktiskt att man lever över sina tillgångar och kräver att andra skall betala. Politikerna i Grekland har grundlurat sina medborgare genom ofinansierad löftespolitik och springer nu fegt och gömmer sig bakom väggen genom folkomröstning.
  De regler som bankerna verkar under beslutas av politiken. Politikerna har naturligtvis ett ansvar för att finansiella sektorn blåst upp fastighetsvärdena genom ohejdad utlåning. Det är ju politiken som sätter reglerna för finansiella sektorn.

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag tror inte på en gemensam valuta i Europa,eller på att ge EU mer makt över de enskilda ländernas ekonomier! Det kommer bara att orsaka fler kriser, sämmre välfärd och trygghet, men också högre arbetslöshet!Vi är olika länder med olika förutsättningar, och måste också få leva efter egna förutsättningar! Vad har euron egentligen gjort för folket och löntagarna?

 4. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-11-01 17:49)
  Det är väl snarare så att Greklands politiker haft för stor makt att bryta mot EMU:s regler. Ett tidigare ingripande från EMU mot Grekland hade kunnat förhindra det elände ”vanligt folk” i Grekland nu befinner sig i. Det är tyvärr så att Grekland inte är ensam om att hejdlöst bryta mot EMU-reglerna. Sverige är ett av få länder i Europa som har sådan ordning på statsfinanserna att vi uppfyller reglerna för att få vara med i EMU. Men lika bra att stå utanför tills EMU eventuellt får ordning i leden om 5 – 10 – 15 år? Euron underlättar handel mellan staterna och vi slipper spekulationer mot små valutor. Det är den goda tanken som många EMU-stater schabblat bort. Sverige har ordning på statsfinanserna utan att vi känt av några umbäranden på grund av det. Tvärtom är det en stor styrka för oss. Vi lånar inte till konsumtion som Grekerna gjort och gör i jättelik skala.

 5. Inger

  Men å andra sidan kan det vara ett sätt för politikerna att få ”vanliga” greker att godkänna alla sparkrav och nerskärningar. Om de vill ha kvar Euron och ”vara en del av Europa”(eller blablabla)och inte gå i kk, utan bara leva snålt. Eller: gå ur Eurosamarbetet, gå i kk och få det sju resor värre. Tror inte det blir en rak fråga typ: Ska vi eller ska vi inte? Det kan vara ett sätt att få grekerna att godkänna den svåra tid som kommer för dem.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Inger (2011-11-01 18:31)
  Det är nog som du säger att alternativet att lämna EMU nog är ännu sämre för folk i gemen men kan politikerna få folk att inse det, det är frågan. Nu spekuleras det vilt hur detta ska sluta samtidigt som världen förlorade några biljoner kronor på kursrasen i dag.

 7. Aroon

  Alternativt kan man ju tänka sig spola hela Eu-projektet med tillhörande EU-parlament och parlamentariker. Den minskade kostnaden för detta kan istället läggas på Grekland och att avsluta hela detta spektakel med någorlunda respektebalelitet.
  Alternativ två är frågan kanske om splittrade valutor kan stå emot kolosser som exempelvis Kina och USA? Ju färre valutor vi har kanske är ett måste, men då måste det också till ett mera humant och rättvisare system där inte makten och penningflödet går till länder som bara tänker på sig själva och gör varje EU-parlamentariker stenrik genom att sitta och hänga läpp i parlamentet. Sånt skall bort och varje individ måste göra rätt för sig, det gäller även inom det äckliga Eu-parlamentet. Bollen ligger hos EU hur utvecklingen blir. Det är ju rena cirkusen som det nu är. All annann politik kommer i skymundan som kan vara viktigare på sikt. Miljöfrågor m m som vi står och faller med. Samtidigt kan man fråga sig om inte det var något av ett hafsverk av den samlade eliten EU-projektet?

 8. Aroon

  ….som lite av novis skulle jag gärna vilja veta varför euron har ett så högt värde i förhållande till exempelvis vår krona? Varför tog man inte ett genomsnitt av europas valutor, eller hur gick den saken till? Jag tycker också det liknar andra världskrigets dagar då europas länder som Tyskland, Frankrike, Itailen, Grekland o s v var platser där europas framtid avgjordes. Var inte syftet att just detta inte skulle upprepas? Som det nu är är vi tillbaka på ruta ett där penningpolitiken är den stora striden mellan (de stora)-länderna står medans vi små (Sverige bl a) får hänga med på deras villkor. Jordbrukspolitiken gynnar enbart fransmän, nederländare och tyskar. Sverige och Norden klarar inte konkurrensen genom utformningen av EU-politiken som den nu är uppbyggd. Det här var bara ett exempel på ett orättvist system vi mer eller mindre lurats in i.

 9. Inger

  Aron, även danska bönder tjänar på detta. De hade för några år sedan så mycket i bidrag för att odla sockerbetor, att det var billigare för en afrikan att köpa danska kakor i plåtburk, än att köpa socker av sin granne och baka själv! Det är fruktansvärt snett! Och sedan att markägaren har bidrag för åker-/ängsmark, inte den som brukar/arrenderar marken. Det är också snett. Som Marianne skrev, vi är alldeles för olika varandra för att det ska kunna bli bra med samma regler i hela Europa. Vi är inte ett gigantiskt McDonalds.

 10. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-11-02 07:27)
  EU:s jordbrukspolitik gynnar även Sveriges godsägare, i synnerhet dem. Jordbruksstödet är heltokigt, det håller jag med om. Så fort någon bidragseuro ska sparas in proppas Paris gator igen av jordbrukstraktorer. Men vi har haft fred i EU-Europa sedan 1945 = 66 år. Vi har kunnat satsa på folks välstånd i st f att köpa stridsvagnar. Hade vi sluppit hotet från Sovjetkommunismen 1945-1990 hade vi haft det ännu bättre. Samarbetet inom Kol- och stålunionen,EG, EFTA och EU har trots allt ökat välstånd och konkurrenskraft i Europa. Vi har det bättre än vi annars skulle ha haft. Demokrati kostar pengar, fullmäktige, landsting, riksdag, utskott, regering kostar pengar. Väl använda pengar. Detsamma måste väl också gälla EU:s demokratiska institutioner. Eller hur? Sedan kan vi snacka om vad som är en rimlig ersättning för förtroendeuppdrag. En svensk riksdagsman tjänar nu dubbelt mer än en gymnasielektor plus en massa förmåner som inte en gymnasielektor har t ex pengar till extra lägenhet och resor. På 1960-talet var riksdagsersättningen ungefär på en läroverksadjunkts nivå. De länder som har massgravar från världskrigen, Frankrike, Tyskland, Storbritannien m fl vill nog inte tillbaka till ett splittrat Europa.

 11. Håkan Rombe

  Svar till Arbetare (2011-11-02 18:53)
  HÅLLER MED OM GIRIGHETEN. Jag har slutat förvånas över den girighet som människor visar. Ju mer man har desto girigare tycks man vara. Jag klarar mig kanske eftersom jag inte har särskilt mycket pengar…

 12. RWR

  Visst man kan skatta folk till sista kronan men när det verkligen gäller så är den största skatten ett långt underbart leverne med minimal sjukdom och mycket skratt och glädjen:)

  Det kan väl inte socialisterna ta i från en eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.