Regionfrågan och Svarte Petter

Norrbotten har bestämt sig. Jämtland-Västernorrland har bestämt sig.  Norrlands 1 miljon invånare (1/9-del av Sverige) delas upp på 3 st dvärgregioner. En fungerande region bör ha minst 1 milj invånare enligt många förståsigpåare. Regionsjukhuset NUS i Umeå kommer även i fortsättningen att serva Västernorrland och Jämtland?? Eller byggs ett nytt regionsjukhus upp i Östersund? Alla nuvarande norrlandslän sitter egentligen med var sin Svarte Petter.

Nuvarande länsindelning är sedan 1600-talet och den som skapade ordning på torpet var Axel Oxenstierna. Nu sker indelningen "underifrån" genom leken "chans på dig?" Jag tycker att regeringen skulle ha lagt sig mer kraftfullt i regionsindelningen. Det är bedrövligt hur det skett. Ledarskap? Pyttsan! Väck upp gubben Oxenstierna för böveln!

Jag hoppas verkligen att t ex Örnsköldsvik och gärna andra kommuner söder om Västerbotten väljer norra regionen AC + BD i stället för navelskådarna i Jämtland och Sundsvall. En halv miljon inv är på tok för litet underlag för en väl fungerande region som med tyngd kan hävda sig mot omvärlden.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Aroon

  Om man skulle våga sig kommentera denna (viktiga) fråga, kan jag bara erinra mig då jag läste lite släkthistoria och då bl a om en förestående släkting (farmors-farfar eller nåt sånt) bördig från Åsele tillika prästson i samma kyrksocken. Han fick då fotvandra till Härnösand, närmaste utbildningsort för att ubilda sig till just präst. Lycksele var också centralort för Lappmarken och torde omfattat S-uman, V-mina, D-tea, Fredrika och Åsele. Jag kan kanske inte det här hundra på rak arm och vissa angivelser tas direkt ur minnet vilket inte alltid stämmer (gaggigheten har väl inträtt?).
  Nåja om man då tänker vilka strapatser man då nödgades vidta för olika ändamål borde en ”storregion” av idag vara betydligt mera kommunikationsbar samt flexibiliteten rent fysiskt mellan olika platser vara en småsak.
  Sedan rent spontant känns det ändå fel med storregioner. Jag tycker liksom man tappar en del av sin indetitet. Nu får vi hoppas det finns klokare folk än mig som kan reda ut det här och ta de rätta besluten, men visst känns det otryygt lita på våra makthavare?

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  I en ”stor region” finns mer folk än i en liten, så långt hänger jag med, men sen då? Får en stor region mer pengar för folket som lever där än vad en liten region får? För det är väl det det handlar om? Att man ska få ökade resurser i form av pengar? Och i en storregion, var kommer de resurserna att sedan arbeta? Jag ser ett senario där periferin blir ännu mera periferi, och de stora städerna växer, är det så vi vill ha det?
  amarbeta borde vi kunna göra utan att bilda storregioner, och kan vi inte det, tror jag verkligen inte att det fungerar i en storregion!

 3. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-11-17 10:58)
  Identiteten ”Norrlänning” tycker jag känns lika god som ”Västerbottning”. Den finaste hemmahörigheten är i så fall för mig ”Lapplänning”. Det smäller i öronen på en italienare!

 4. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-11-17 16:02)
  Vad jag förstår är en region med t ex 1 milj invånare en kraft som omgivningen måste ta hänsyn till. Den hävdar sig bra gentemot regering och riksdag och EU genom sin tyngd. Det är också bra om regionen sammanfaller med geografiska organisationen för a-kassan, arbetsförmedlingen, fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer, regionsjukhus med ovanliga specialiteter, handelns grossistlager, studieförbund.Många organisationer har gått före och börjat ”slå ihop” län för att öka sin effektivitet. Länsstyrelseorganisationen i Sverige är också i stort behov av strukturrationalisering.

 5. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Men visst borde man kunna jobba tillsammans för att hävda sig gentemot EU och regeringen utan att gå ihop i en ”stor region”? Jag är rädd för att resurser och satsningar i en sådan region hamnar i de mera tätbefolkade delarna av regionen, städerna. Glesbyggden blir ännu glesare…Visst kan jag ha fel, men om vi ser på ”sammanslagningar” som gjorts, hur har det blivit?

 6. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-11-17 19:23)
  Ja du Marianne. Vi kan ta exemplet samverka om flyg i inlandet. Här är skyttegravarna så djupa att flygfantasterna inte tar sig upp ur underjorden. De får skaffa sig en himlastege. Vi kan också ta exemplet inlandsgymnasier. Här har man inte kunnat samarbeta om att sortera upp programmen och grenarna mellan Lycksele-Vilhelmina-Storuman. Men kanske att något är på gång här… Vem vet? Mera kan tas fram om kommunernas oförmåga att se möjligheter bortom den egna kommungränsen. Samarbeten mellan kommunerna kräver också administration och beslutsorgan. Ett par kommunalförbund går väl an men börjar vi snacka om 20-talet kommunalförbund för olika samarbeten blir det oöverskådligt och vi får en massa budgetposter som ska ha sina pengar före kommunens egna verksamheter får något. Nä jag har slutat tro på att det är möjligt att reformera olika verksamheter genom frivillig samverkan.

 7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jamen det handlar ju om samarbetssvårigheter och oförmåga att se möjligheter, jag tror inte att det förbättras för att vi slår ihop oss till ”stor regioner”
  Hur går det där man har bildat sådana här regioner?
  Kostar de mindre? Mjaa…tycker att detta känns som en förenklad lösning på ett problem som är större än så!

 8. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2011-11-17 21:29)
  Norrbottniska landstingsrådet Ögren säger att det finn mycket pengar att spara på administration om man slår ihop landstingen. De pengarna kan i stället satsas på vård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.