Välkommen till EU Kroatien

Kroatien blir EU:s 28:e medlemsstat. En mycket stor majoritet tycks säga ja i valet som nu sammanräknas. Kroatien har fått förändra många av sina lagar i demokratisk riktning för att platsa i klubben. Det visar att EU gör skillnad och gör gott. Vänsterpartiet tycker emellertid att EU är pest och att Sverige bör utträda. Det är för mig ett obegripligt ställningstagande. Möjligen kan det hänga ihop med Vänsterpartiets kommunistiska förflutna eftersom EU:s regler utesluter alla former av kommunistiska idéer om hur ett lands författning skall se ut. Alltså kunde det vara fråga om någon form av gammal patologisk kommunistisk antipati mot allt som har med den fria och demokratiska västvärlden att göra. Så sent som fram till 1989 åkte Vänsterpartiets ledare i skytteltrafik till öststaterna och klappade händer i det oändliga för deras diktatorer som hälsade sina "kamrater" från Sverige.

Europas progressiva krafter går vidare medan en minoritet fortfarande drömmer sig tillbaka till tiden före 1990 för att inte tala om de fåtaliga stackare som drömmer sig tillbaka till tiden före 1940. Definitionsmässigt avskys EU av extremvänstern och extremhögern. Alltså är EU bra för Europa. Det låter som en klockren bevisföring tycker jag. Åtminstone i detta fall.

Etiketter: , , ,

26 kommentarer

 1. Isak

  Under förespeglingar om stora bidrag från EU, så har dom
  fattiga f.d. kommunistländerna lurats in i EU. Dom flesta
  av dom här länderna hamnar nu ifrån askan in i elden. Med
  den nya pakten så kommer tumskruvarana att dras åt ytter-
  liggare för mer centralstyre, byråkrati, klåfingrighet och
  gigantiska kostnader för administration. Hade svenskarna
  haft den kunskapen så hade det inte blivit något medlems-
  skap 1995.

  Med dom kunskaper som Herr Rombe verkar ha om förhållanden
  från kommuniststater, så är det ännu mer anmärkningsvärt
  att han är så varm förespråkare av både EU och EMU. Och
  när han nu även kräver att vi skall gå med i pakten, och
  att vi där ska kunna sitta som åhörare och lyssna vad EU
  bestämmer åt oss, ja då är det inte långt till ett Europas
  förenta stater. Detta är både odemokratiskt, klåfingrigt
  och mycket dyrt.

  Att Sverige skall samarbeta med andra länder är ju både
  naturligt och nödvändigt. Speciellt frihandel, miljöfrågor
  och kring fredsbevarande åtgärder. Att vi idag har klarat
  Sveriges ekonomi så bra, är ju bl.a. tack vare att vi inte gick med i EMU.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Fortsätt gärna med ditt kommunist hat Håkan, men blanda inte in dagens Svenska Vänsterparti i det! Vänsterpartiet i Sverige har gjort upp med sitt solkiga förflutna, något som den svenska högern också borde avkrävas, men det hörs det aldrig någonting om, varför angriper du inte det Håkan?? Varför ser du inte hur högern i Europa bildar regeringar med främlingsfientliga partier, och låter deras budord framgå alldelens för tydligt för vad som anstår en demokrati! Varför bara vara kritisk åt ett håll? Varför inte se helheten? För mej, och för Vänsterpartiet framstår inte EU som demokratiskt. EU är kapitalets union, där folket har väldigt svårt att göra sina röster hörda!
  För mej kan det aldrig göra gott????

 3. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-23 15:48)
  Efter att ha läst ett otal skildringar om livet inuti de kommunistiska öststaterna inklusive Kina måste jag säga att kommunismen skaver hårt, lika hårt som nazismen som jag också läst mycket om. Man kan inte jämföra demokratiske högerpartier i Europa med kommunistpartiet eller nazistpartiet på samma gång, ja inte ens i samma århundrade. Jag är så gammal att jag minns stenålderskommunisten Hilding Hagberg. Han rapade likt en papegoja efter allt som sades i Moskva. Det gamla svenska högerpartiet har inte förslavat någon mänsklighet eller begått folkmord i industriell skala vilket är en fruktansvärd skillnad. Att högerpartierna bromsat utvecklingen på en del områden är sant men det har skett i konkurrens med andra partier, främst då liberalerna och socialdemokratin. Vi i Sverige har sluppit slaveriet under nazismen och kommunismen men Kroatien och andra f d öststater har färska minnen. De vet inpå bara skinnet vad dessa förslavande ismer innebär. För dem är inträdet i EU en positiv megahändelse nästan i klass med murens fall. Marknadsekonomin har inneburit mycket bättre miljö och välstånd åt en folkmajoritet. Det kommer i vissa områden i öst att ta nästan en generation innan man reparerat skadorna från tiden före 1990. Tänk bara hur det såg ut i gamla Karelen år 1990 och hur det såg ut i marknadsekonomins Finland. Karelen var ett efterblivet fattighus.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2012-01-23 12:03)
  Se vad jag svarat Marianne. EU har gett Sverige stort inflytande på frågor som är viktiga för Sveriges utrikeshandel.Jämlika villkor inom Europa för svenska företag. EU agerar på den globala scenen som gynnar Europa OCH Sverige. Det är inom EU och inom pakten vi kan påverka. Står vi utanför får vi svälja vad andra hittar på. Eftersom Sveriges ekonomi tack vare Göran Persson och styrande Alliansen är mycket välskött hade vi inte råkat illa ut om vi varit med i EMU. Grekland råkar illa ut eftersom de bluffat och levat över sina tillgångar. Alltså helt på egna meriter. Göran Persson har utvecklat sina tankegångar om varför vi bör vara med i pakten på ett utomordentligt sätt. Ett Europa med återgång till nationella valutor skulle domineras helt av Tyskland och vad som skulle vara bra med det förstår inte jag och inte heller Göran P.

 5. Mr Cool

  – Vi kräver förstatligandet av alla bolagiserade företag.
  – Vi kräver vinstdelning i storföretagen.
  – Vi kräver snabbt överförande av de stora varuhusen till kommunal ägo.
  – Vi kräver en avskaffande av jordränta och förhindrande av spekulation med mark och jord.
  – Staten ska ansvara för ett höjande av folkhälsan.
  – Allmännytta före egennytta.

  Punkterna nedan är tagna från Adolf H, Nationalsocialistiska Arbetarepartis partiprogram,, slående likt det man kan läsa i vänsterpartiets partiprogram…

  Min sambo är uppväxt i ett kommunistland som numera är medlem i EU. Det hon krasst konstaterar är att avskaffandet av kommunismen OCH införandet av kapitalismen drastiskt förändrat hennes gamla hemland till det bättre. Idag är levnadsstandarden god och varuutbudet enormt. Hon minns väl den årliga ransonen av ETT par skor per år, utegångsförbud kvällstid (man kunde bli skjuten), förbud att lyssna på utländsk radio, förbud att samlas fler än tre på offentlig plats = konspiration mot staten, hur hon beordrades att vifta med röda flaggan 1:a maj för annars kunde pappa förlora jobbet, böcker med falsk historieskrivning i skolorna, varubristen och det eviga köandet, korruptionen, bytande av varor o tjänster för överlevnad, energibrist etc. etc. Men det fanns speciella butiker där det mesta gick att köpa för amerikanska dollar. Jag talar inte om 20-talet utan om 80-talet.

  Men Ohly som glatt påstod sig skicka sms 3 år innan tekniken fanns tillgänglig och som spelade med Nacka Skoglund redan som 11-åring måste man då beundra likväl som hans valspurt på Kumlaanstalten.

  Dessa gamla kommunistländer hade ALDRIG varit i närheten av nuvarande standard utan EU och kapitalet. Om fler länder kan röna samma utveckling så är det bra bara man inte äventyrar stabiliteten genom att godkänna undermåliga ekonomier.

  Marianne säger att V i Sverige gjort upp med sitt förflutna men varför pekar ni alltid på en liten herre med mustasch då ni debatterar SD?

 6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Men de ”demokratiska högerpartierna” allierar sig med främmlingsfientliga partier Håkan, och för fram deras politik, vilket stöds av EU:s högerpolitik! Den gammla svenska högern inhyste nazistsympatisörer, och Moderaterna och Folkpartiet har gett sitt fulla stöd till USA:s olika terroristaktioner i deras ibland rent paranoida jakt på kommunismen, som lett till ett ohyggligt lidande bland oskyldiga människor. Folkpartiets ledare Weden försvarade USA:s massmord och krig i Vietnam, moderaterna stödde Pinochet! Det finns faktiskt en hel del smutsbyk även i Moderaternas och Folkpartiets historia, Moderaterna ingår i internationalen IDU, där en del medlemmars förflutna är allt annat än behjärtansvärda, så låt mig och dagens Svenska vänsterparti, slippa smutsas ner av gammla äckliga kommunist kopplingar, vi har gjort upp med det!Städa era egna garderober istället!
  Vad det gäller EU ser jag en nedrustning av välfärden, massarbetslöshet och hårdare åtstramningar som drabbar folket! Detta oroar mig för detta föder främmlingsfientlighet!

 7. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2012-01-23 17:30)
  De som själva upplevt det kommunistiska konkurshuset har nog lättare att förstå skillnaderna än vi svenskar som åkt snålskjuts i utkanterna av kampen för frihet och demokrati. Sdena kan ju allt gå upp och ibland ha en tillfällig nedgång. Baltstaterna som blåstes upp av bl a Swedbank har haft en tuff period men är nu kraftigt på gång igen. Där har Grekland en del att lära. De som var med i kommunistpartiet-vänsterpartiet före 1990 och godtog det intima umgänget med Honecker m fl och tuggade marxistiska teser har jag lite svårt för om de inte gjort en rejäl avbön.

 8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Mr Cool och jag finner inte samma slutsatser av Vänsterns partiprogram. Och mr Cool, det var faktiskt inte vänstern som inrymde nazister bland sina partimedlemmar!
  Har faktiskt aldrig hört någon Vänsterpartist anspela på nån liten man i mustasch när man debatterar SD, så jag kan inte svara på den frågan.

 9. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-23 19:05)
  Många blev vänsterpartister tack vare Gudrun Schyman och har sedan fortsatt trots kommunisten Lars Ohly. Allt i V:s partiprogram är inte fel, långt ifrån. Men fortfarande finns en hel del marxistisk testuggeri.
  T ex ”arbetarklassen, mot dem står borgarklassen”. När ett marknadsekonomiskt samhälle utvecklas och blir rikare får vi en stor tjänstemanna- och företagarandel. Städerna domineras av de nya ”klasserna” och gammal klassretorik funkar inte längre. Även ”arbetare” tjänstgör i stor utsträckning, kallas operatörer osv.
  ”Nyliberal och nykolonial politik har ökat fattigdom, hunger ” osv. Sanningen är att fattigdomen har minskat avsevärt i världen. Sanningen är att det är i Nordkorea folk svälter ihjäl.
  ”Vårt mål är att ersätta EU:s odemokratiska beslutsformer och fördragsfästa kapitalism” osv.
  Det är väl inte speciellt odemokratiskt med representativ demokrati. Det är ju den form av demokrati vi har. Ger man Europaparlamentet större makt får vi en förbundsstat som V inte vill ha. Men skon klämmer nog i begreppet kapitalism som egentligen är en omskrivning för marknadsekonomi som tillerkänner oss alla rätten att välja vad vi vill köpa, när vi vill köpa och hur vi vill köpa. Alternativet till detta är planekonomi där folkvalda församlingar och plandepartement av gigantisk storlek beslutar vad, var, när och hur vi får köpa. Hur det fungerar vet människorna i de f d kommunistländer som med stor entusiasm går med i EU, EMU etc.
  ”Skatt på finansiella transaktioner”.
  Enligt förståsigpåare måste en sådan skatt genomföras worlwide samtidigt. Annars flyttar aktie- och finansmarknaderna till länder som inte har transaktionsskatt. Men det är väl bara att dra ut på världsturne och få alla jordens länder med på båten.
  ”Genom kommunalt och statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster”. Den meningen kunde inte Kim Jong Un ha skrivit bättre. Det är ren och rak kommunistiskt-marxistiskt språkbruk.

 10. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Vi lever i ett klassamhälle, något annat har jag svårt att se! Men klassamhället är inte statiskt och klasserna är inte homogena, de förändras med den ekonomiska utvecklingen, står det också i Vänsterns partiprogram. Hur man nu än btraktar detta med fattigdom, så är det ett faktum att skillnaden mellan inkomstgrupperna i Sverige och Europa har blivit större, och inte blir ju livet lättare för de längst ner på skalan!Lagstiftningsmakten i EU har förts från de nationella parlamenten till Ministerrådet, där melemsländernas ministrar enbart representerar EU.Lagförslagen utarbetas av tjänstemännen i kommissionen, och att de efterföljs ser domstolen i Luxemburg till, som också i praktik är med och formar politiken. Vi får ett överstatligt styre, där den demokratin är svag!Vänstern vill ersätta de odemokratiska beslutsformerna och föredragsfästa kapitalism, med en alleuropeisk samverkan på demokratiska principer, vad är fel med det? Att den lilla människan får lättare att göra sin röst hörd? Jag kan inte heller se att alternativet till en fri marknadsekonomi skulle vara planekonomi! En reglerad marknadsekonomi,blandekonomi är väl vad som bör tillämpas, tom Kina är ju påväg bort från planekonomin! Det är faktiskt lite USAparanoja att tro att Vänstern i Sverige skulle införa planekonomi här!

 11. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-24 10:36)
  Det är tydligt att det skulle behövas lite ”utrensning” i Vänsterpartiets program för där står en del som hör till den kommunistiska forntiden. T ex att stat och kommun skulle ha ett övergripande ansvar för produktionen av varor och tjänster genom att äga företagen. Sverige är ljusår från att ens överväga något sådant. Varför inte ta bort sådana passusar i partiprogrammet? Vänstern (S+V) blir inte stor i Sverige igen genom att använda marxistisk analys och retorik. Du är ju själv inne på att vi har en annan typ av samhälle i dag.

 12. Mr Cool

  Marianne, det politiska och ekonomiska systemet är intimt sammanlänkat med varandra. Med det menar jag att Sverige inte kan ha ett väsentligt annorlunda system än länderna i vår omvärld som vi konnkurrerar med på bl.a. exportmarknaden vilket i slutändan betalar vårt välstånd. Blir det för dyrt att producera i Sverige (löner, energi, skatter, transporter etc.) så flyttar produktionen dit det är lämpligt. Blir skatterna för höga så flyttar människorna och då främst de som producerar mycket. Internet och internationella bolagsordningar gör att man kan jobba i Ungern, vara anställd i ett bolag i England samt lyfta lön i lämpligt land oavsett var man befinner sig. Den gamla ordningen med folkhemmet är ett minne blott. Det är ett faktum som vänstern i Sverige inte kan göra ett skit åt lyckligtvis. Det jag tror mig veta om V är att de vill öka skatterna och därmed begränsa mina personliga val med att ”fördela” MINA pengar.

  Sen har vi tramset om vinsterna i vården och skolan. Att det över huvud taget går att klämma ur vinster ur tidigare offentliga verksamheter visar att det finns en massa ”luft” d.v.s. ineffektivitet och det betyder att den offentliga vården och skolan egentligen kostat skattebetalarna för mycket. Dålig vård och skola har levererats över tiden och dessa vinstdrivande inrättningar betyder per definition inte sämre vård eller utbildning utan ofta tvärtom även om undantag uppdagats. I dessa fall har upphandlarna gjort ett dåligt jobb.

  Men bara för att förstå socialistens själ och kultur så skall jag citera min kusin som är aktiv vänsterpartist (på valbar plats) i Västerbotten ”den som har pengar skall inte tillåtas vinna på Lotta, tips eller trav även fast denne betalar insatser”. Tydligare än så kan jag inte uttrycka det.

 13. Mr Cool

  Marianne, en sak till…du nämner klassamhället. Det är just det som får mig att kliva upp på morgonen och varje dag försöka bli ännu bättre (precis som inom idrotten). Det är också den som förmår mig att ibland träffa folk på kvällstid i syfte att göra affärer samt att tillbringa söndagen med att kreera nya affärsmöjligheter. Det är den kreativiteten som ofta innebär att andra får arbete och lön men det är å andra sidan något som V vill kväsa i sin linda. Klassamhället är i mångt och mycket ett mått på framgång. Visst finns det de som inte har förmåga eller möjlighet bl.a. p.g.a. sjukdom så därför skall våra skyddsnät vara värdiga men ej överdådiga. Det skall vara en väsentlig skillnad i standard när man arbetar kontra inte gör det av någon anledning.

  Sen har vi segregation vilket också är bra för ingen kan få mig att tro att ju mer olika vi är desto roligare har vi tillsammans. I vår tillvaro så söker vi ju oftast vänner, arbetskamrater/yrken, fritidsaktiviteter med personer som vi i stort delar intressen med och så även boendemiljö. Jag har själv en kortare tid haft den tvivelaktiga förmånen att bo i ett mångkulturellt område. Att låta fästmön gå till tvättstugan utan eskort var otänkbart, omöjligt att förvara något i källarförrådet, vadalisering, klotter, förrättande av behov i trapphuset, störande musik etc. var vardagsmat. Låt dessa människor som vill störa och förstöra bo tillsammans och låt oss andra vara för sig. Bara inskränkta politiker som själva aldrig bor i dessa områden tror på sådant trams. Men detta är säkert inget problem i Mosekälla än så länge.

 14. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2012-01-24 15:40)
  Jag håller med i det mesta du skriver. Dock tror jag inte att det ingår i särskilt många kulturer, om ens någon, att man ska vara kriminell. För det mesta är det socioekonomiska faktorer som spelar in i otrygga bostadsområden. Samlar man tillräckligt många marginaliserade människor i ett bostadsområde flyttar de välbeställda och skötsamma därifrån och så får man snabbt en nedåtgående spiral. Processen nedåt kan gå mycket snabbt om man inte vidtar kraftfulla åtgärder i tid. Det ska bara inte tolereras att busschaufförer, taxiförare,brevbärare, räddningstjänst etc etc ska utsättas för stenkastning och värre. In med massor av poliser som får rensa upp. Våra tandlösa och menlösa lagar mot buset borde också förbättras.

 15. Mr Cool

  Håkan, en sista kommentar sen skall jag vara tyst. Är helt enig om att kraftfulla polisiära samt politiska åtgärder är nödvändiga för dessa problemområden men viljan verkar inte finnas riktigt bland politikerna sannolikt därför att rasistflaggan omgående skulle hissas. Läste nyligen om att en kriminell fått ”rabatt” på straffet för innehav av automatvapen bara för att han kände sig hotad. Men det bör å andra sidan innebära att han närsom var beredd att göra bruk av sitt vapen. I Södertälje har vissa familjer större makt än polisen och en av sveriges mest kända kriminologer J.Z. afärdade det som ett ”pojkstreck” då polishuset blev beskutet maed automatvapen för några år sedan. Jag utgår ifrån att en liknande beskjutning i Storuman skulle få en helt annan rubrik. Glöm ej heller att buset på dessa ställen har det riktigt bra, fina bilar, gott om pengar, massor med kvinnor. Problemen med att de skjuter varandra återfinns oftast i interna maktkamper.

  Till skillnad mot dig så är jag övertygad om att kriminalitet är mer framträdande i vissa kulturer. Jag skrev tidigare en insändare om en kultur som gärna använde barn som verktyg vid tiggeri som du valde att censurera med motiveringen att det var hets mot folkgrupp. Det innebär att även du som jag uppfattar som en klok och vettig karl blivit skrämd till tystnad av PK-censuren. För hade jag i samma artikel gjort en beskrivning av ”berusade anglosaxare som stjäl och vandaliserar” så hade du sannolikt aldrig kommit på tanken om hets mot folkgrupp. Vissa grupper är per definition skyddade mot kritik.

 16. Isak

  Trodde aldrig att jag skulle få uppleva att den liberale
  moderaten Herr Rombe och den moderate högermannen Mr.Cool
  skulle bli så överens, att räddningen för vår planet och
  till dom som den bebor är mer kapitalism. Och nog är det märkligt att inte dessa genier är kallade till Davos för
  att diskutera den kapitalistiska krisen. I stället så ser
  dom kommunistspöken bakom varje träd, och kräver kalhugg-
  ning.

  Som ett led i Greklands kris och sanering av ekonomin så
  skall man publicera uppgifter på alla skattesmitare. Man
  får hoppas att denna ide sprider sig över hela Europa,
  och att Sverige är dom första att ta efter. Om jag inte
  missminner mig så har Mr.Cool på denna blogg skrutit
  över alla skattefria pengar som han placerat i f.d. öst-
  stater. På något sätt så kanske ändå Eurokrisen kan föra
  något gott med sig. Och inte ens Herr Rombe som avlönats
  i hela sitt liv av skattepengar kan väl ha någonting emot
  att dessa lurendrejare avslöjas.

 17. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2012-01-24 22:37)
  Greklands kris, Italiens kris, Spaniens kris beror till övervägande del på politikerna i dessa länder. De har slösat med pengar till pensioneringar minst 10 år före en svensk får gå i pension o s v med hjälp av sedelpressarna. Kapitalismen kan inte beskyllas för detta.
  Det som ger välstånd är marknadsekonomi som definitionsmässigt måste vara kombinerad med fri företagsamhet och rätt att äga företag. De finanskriser och fastighetsbubblor som förekommer beror på slappa regler och dålig övervakning och det är politikernas ansvar. Marknadsekonomi (kapitalism) måste ständigt vårdas och förbättras genom att lagstiftande församlingarna är på bettet. Det är väl inget märkligt med det. Hoppas de kommer på något klokt i Davos. Vad finns för alternativ till marknadsekonomi? Just det, kommunism med planekonomi och det alternativet betraktas nu som pest, i synnerhet av dem som upplevt det. Kina är ett slags mellanting och missfoster med mycket förtryck och ofrihet. Vi har mycket skattesmitare i Sverige men det är en liten vindpust jämfört med t ex Grekland och Italien. Man har räknat ut att om alla greker betalade skatt enligt lag skulle Greklands prekära ekonomiska läge vara uppklarat på en gång utan stöd utifrån. Småföretag i Grekland och Italien tycks anse skatten som en frivillig gåva till staten och det är politikerna som låter detta fortgå.
  Marknadsekonomi har minskat svält och fattigdom i världen i gigantisk skala. Indien är ett av exemplen på detta ”underverk”. Eländet och svälten finns nu främst i Nordkorea, Cuba och andra diktaturer som spenderar sina pengar på ineffektiv planekonomi och stridsvagnar och granater.

 18. Mr Cool

  Isak, tyvärr innebär just medlemskapet i EU betydande svårigheter för en ”skattesmitare” som du kallar mig eftersom allt som registreras hos skatteverket i landet där jag tjänar en del pengar i redovisas även till svenska skattemyndigheter enlig EU-regler. Det är också så att om man tjänar pengar utomlands så skall man betala den lokala skatten OCH svensk skatt förutsatt att man är skriven i Sverige. Är man registrerad som utflyttad så är det endast den lokala skatten som gäller.

  Banktillgångar (sparräntor på upp till 12%) registreras däremot inte till skattemyndigheterna utan bankerna betalar skatt direkt till staten vilket innebär att några ”underskott av kapital” inte är giltigt eller påverkar skatteuttaget vilket är rättvist. För att slippa skatt så måste man i så fall jobba svart och det gör många vilket medför höga officiella arbetslöshetssiffror som då är felaktiga. Fifflet och korruptionen är en konsekvens av det tidigare KOMMUNISTISKA styret och eftersläpningen av skillnad i lön mellan hög och lågutbildade som den socialistiska ideologin innebar att de högutbildade kräver mutor.

 19. Isak

  Mr Cool har tidigare på ett flertal kommentarer berättat
  i detalj om alla kryphål för att undandra skatt. Han har dessutom berättat om hur hans släktingar utnyttjat och lurat försäkringskassan, A-kassan och övriga sociala för-
  säkringar. Att det finns oärliga människor är att beklaga.
  Tyvärr så kan man inte i ett demokratiskt samhälle skydda
  sig mot all kriminalitet. Svinnet inom socialförsäkringar-
  na är inte större än inom andra försäkringsformer eller
  svinnet inom handeln. Men nog är det märkligt att Mr Cool
  verkar beundra och understödja den formen av kriminalit-
  tet.

 20. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Ja, V måste liksom andra partier följa med i tiden, jag kan ju inte påstå att jag tycker att FP är så värst moderna i sina handlingar! Stat och kommun ska naturligtvis inte äga ALLA företag i detta land, men vården, skolan mm, tycker jag att det ska finnas ett starkt ägande i av Stat och kommun! Och jo, varför inte mer kollektivt ägande! Men naturligtvis behövs privata företag också! V har egenföretagare också bland sina medlemmar förstår du! Och V är faktiskt det enda parti(nu också då MP) som säger att små företagen bör slippa betala sjukpenningen de två första veckorna för sina anställda! Vi behöver fler små företag i Sverige, och det inser V, och eftersom V alltid tänker på de små, så är V bra för små företagen. Mycket kan förståss skrivas och skrivas om i ett partiprogram, men det viktigaste är ju faktiskt vad man vill åstadkomma.
  Har läst artikeln du hänvisade till. Jag tycker inte att EU är demokratisk, och därför är det ingen bra ide! Hörde Angela Merkel på tv i går, och hur hon krävde mer makt till EU! Nej, jag skulle fortfarande rösta nej, om jag fick chansen igen! Ingenting med EU som jag har sett hittills har ändrat min åsikt där!

 21. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Mr Cool säger att det politiska och ekonomiska systemet är intimt sammanlänkade med varandra, det har han alldelens rätt i, därför ska vi inte gå med i Europapakten och EMU! Att det finns ineffektivitet inom den offentliga skolan och vården är väl ingenting förvånande och nytt, men den bör man åtgärda! Vad som händer med dessa privata företag inom branschen är ju att skattebetalarnas pengar används för att generera privata pengar istället för att återinvesteras i vårde eller skolan. Att den offwentliga vården också blir lidande är ganska klart! För en tid sedan gick ett program på tv ”världens bästa skitskola” där man tydligt visade på sambanden mellan privatisering av skolan, och det faktum att svenska ungdomar halkar efter kunskapsmässigt! Tjänar man mycke pengar så har man råd att betala en högre skatt! Och skatten ska då gå till ett stabilt välfärdsystem, infrastruktur, vi mår alla bra av det! Men den girige har mycket svårt att se det så, jag är medveten om det. Seriösa företag med en bra säljande produkt behöver inte flytta utomlands för att vi satsar på utbildning och välfärdssystem! De får igen det i kunnig och effektiv personal! Visst ska även invandrare, flyktingar, asylsökande stå under Svensk lag, det gäller även skattesmitare! Men att påstå att hela folkslag är kriminella säger mer om dej än jag vill veta! Olika kulturer har däremot alldelens säkert olika metoder att tackla problem, och en del ”metoder” kan vi/ska vi inte acceptera! Kriminella finns överallt, även bland Svenskar! Att klumpa ihop alla kriminella på samma plats är knappast lösningen på problemet, för det finns problem det är jag faktiskt medveten om! Sådant finns i Mosekälla och fjällvärlden också, omän i en lite annan och mindre tappning!
  Jag tror inte att Mr Cool ska försöka analysera en socialists själ och kultur, fundera istället över om inte du och din kusin är mer lika än du tror!

 22. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-26 18:02)
  Visst har jag märkt att V profilerar sig mot småföretag. När jag var verksam i Norrbotten utgjordes oppositionen av Vänsterpartiet kommunisterna (tror jag det hette då), Arbetarpartiet kommunisterna (APK) FP, M, C och KD kom väl till. Sossarna hade i de flesta kommunerna i BD 60 % av mandaten och uppåt. Alla de ovan nämnda partierna delade på resterna från den rikes bord. Det kändes som vi ropade i öknen. Många av kollegerna i politiken från APK som var ”revolutionära” var faktiskt småföretagare som även utförde jobb ”skattefritt” utan kvitto. Som folk är mest antar jag?
  EU måste väl ändå anses demokratiskt, alla länderna är med frivilligt och representeras av demokratiskt valda representanter. Sedan som komplement finns det direktvalda EU-parlamentet där vi också har ledamöter. Europaparlamentet har fått något större inflytande med åren och har några gånger visat musklerna. EU är i sin konstruktion fullkomligt unikt i världshistorien och andra regioner i världen försöker nu kopiera idén enligt principen enade vi stå, söndrade vi falla. När Tyskland inte var med i EU, den senaste skapelsen, fick andra länder böna och be att Tyskland skulle stimulera ekonomin för att rädda jobben men det var sällan Tyskland hörde på bönerna. I Tyskland är man av erfarenhet skiträdda för hyperinflation som bäddade för nazisternas maktövertagande. Enligt Göran Persson m fl är EU den möjlighet vi har att få större inflytande över Tyskland och övrig Europapolitik. Alltså tvärtemot vad du säger.

 23. Mr Cool

  Nu är du riktigt rolig Marianne för du påstår att vi inte bör gå med i Europapakten och EMU som är att betrakta som en kollektiv samordning för hela Europa eftersom det är en nackdel för Sverige. Ditt problem är att Europapakten och EMU inte står för en socialistisk och planekonomisk lösning för då hade du tveklöst bejakat den. Men inom Sverige vill du däremot ha en överstatlig socialistisk lösning med ytterst begränsade möjligheter för individen att välja basala ting såsom vård och skola. Du har heller inga bekymmer med att skattepengar går till ineffektivitet bara det inte går till privata vinster. Betänk att privata vinster spenderas och stimulerar ekonomin i stället för att gå till svarta hål i statlig byråkrati.

  Jag är helt övertygad om att befolkningen i gemen anser att skatten skall gå till ett stabilt välfärdsystem och infrastruktur men frågan är hur mycket det får kosta. Sen tror jag inte att du kan övertyga någon företagsledning att behålla produktionen i Sverige om betydligt större vinster väntar utomlands. Fundera varför exempelvis Husqvarna motorsågar numera tillverkas i Italien.

  I ett Sverige med Vänsterpartiet vid makten får medborgarna nog se ökade bidrag och skattehöjningar för andra (de som arbetar) såsom ett verktyg för standardökningar för eget arbete kommer inte att ha någon inverkan.

  När det gäller olika kulturers brottsfrekvens så kan jag bara hänvisa till befintlig statistik eller ber dig beakta vilka som anses som Sveriges 20 värsta brottslingar och varifrån de kommer. Storuman har förresten redan satts på kartan i liknande sammanhang.

  Till sist angående en själ och kultur så frågade jag i somras på skoj min kusin som är aktiv vänsterpartist
  i vilket land Bryssel ligger…..DET VET JAG INTE sa han.

 24. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Mer makt till EU, mindre makt till de enskilda länderna, det är för mig inte demokratiskt, för folket i de olika länderna får svårt att göra sina röster hörda. Visst kan man säga att länderna går med frivilligt, men jag hörde att nu senast i Kroatien hade valdeltagandet varit lågt, och det är i ”Ja” lägren pengarna finns.Dessutom får man ju verkligen veta att det är ”omöjligt” att stå utanför!(Norge!!)I Sverige fick Sossarna med sig folket i EU omröstningen! Men omröstningen 2003 visade väl att folket här tänkt till själva inför denna folkomröstning!Men nu verkar det ju tyvärr inte hjälpa??
  Trots Göran Persson mfl teser, så växer sig Tyskland allt starkare i EU, så vad finns att säga om dessa teser?

 25. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2012-01-26 22:10)
  Det där med kriminaliteten. Jag har sett resultat av vetenskapliga undersökningar där man rensat underlaget från socioekonomiska faktorer och liknande och då avviker inte kriminaliteten hos invandrade svenskar mer än att avvikelserna ryms inom den statistiska felmarginalen. Etniska svenskar i marginaliserade miljöer begår också brott i lika stor omfattning. Det gäller alltså att förbättra skolan, sanera dåliga miljöer, få folk i arbete etc. Och naturligtvis att sätta in polisresurser på att stoppa gangsterligorna så att folk kan känna sig trygga, även i Säffle och Luleå. Det handlar också om gangsterligorna som har beteckningen mc-gäng och som ibland beskrivits som mammas snälla pojkar i snyftreportage i dagstidningar i norr. Gangstergäng som tillåts bygga fästningliknande lokaler för pengar från brott och bidragsfusk. Någon genväg finns inte, på buset bara! Konfiskera deras tillgångar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.