Löfven intressant.

Löfven kan vara ett bra val för S. Han har varit facklig ledare  för anställda i konkurrensutsatta industrier, inte minst då utsatta för internationell konkurrens. Det finns annars en tendens att politiska ledare i partierna till vänster har en offentlig bakgrund i stället för erfarenheter i multinationella företag eller annan privat företagsamhet.

Löfven har på grund av erfarenheterna från konkurrensutsatt industri  insett att vi måste vara med i EU där viktiga beslut fattas som påverkar svenska företag och därmed anställda i dessa företag. Han har också av precis samma anledning varit positiv till svenskt medlemsskap i EMU. Motståndarna till EU och EMU har funnits och finns främst bland offentliganställda och offentligförsörjda. Som om pengarna till vårt välstånd kommer upp ur fosterjorden under kommunalhus och riksdagshus som en kallkällbäck.

En gåva till vårt tänkande kommer från en professor i idéhistoria Sverker Sörlin som är uppvuxen i södra Lapplands glesbygder. Han har skrivit en lysande artikel i dagens Expressen. Han bevisar därmed att man inte behöver vara emot allt utanför kommungränsen bara för att man är född i glesbygd. Läs gärna den, mycket mer behöver inte sägas i EU-frågan.

http://www.expressen.se/debatt/1.2690404/vi-maste-forhindra-europas-sonderfall

Sverker Sörlins artikel får mig att tänka på  argumenten för och emot EU som handlar om hur många miljarder vi "förlorar". Jag gick för länge sedan med i en hembygdsförening. Jag kom inte på tanken att kalkylera vad jag fick för medlemsavgiften 100 kr i materiella förmåner i form av kaffe med dopp. Skulle jag ha tänkt så här?  Medlemsavgiften är 100 kr och jag får kaffe med dopp till ett värde av 85 kr, alltså går jag inte med i föreningen.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Sista? stolpskottet från Juholt-Waidelich, i vanlig ordning på Vilda Västern-vis draget från höften, blev också det en totalbom. Deras kategoriska nej till en europapakt, som inte ens i det läget var ett färdigt förslag, visar tydligt på en landsfarlig vinglighet. Regeringen och S försöker nu bete sig ansvarigt gentemot EU i samförstånd. Tackom och lovom.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Ja, Jonas har ju kännedom om Löfven från sina år som metallare på Volvo Umeverken, och han verkar ju ganska positiv till densamme. Jag är mera skeptisk!
  EU och kärnkraftsvän som han är!
  Tror att han kan få svårt med att förklara för sina väljare varför Sossarna nu säger ”ja” till Europapakten!
  Det är ett problem med Sossepolitiken, att den kommit för långt från sina gräsrötter! Tror nog att det är fler än vi tärande offentliganställda som inser att EU inte är så demokratiskt och bra som bla FP vill framhäva! Och i de dokument som finns om Europapakten sägs ingenting om att Sverige som medlem ska kunna stå utanför några av reglerna i den, tvärtom, det är en förutsättning att reglerna följs för att man ska få vara med! Vi låses till en ensidig centralstyrd ekonomisk politik, som innebär mera nedskärningar, och i praktiken ingen stimulanspolitik!
  Vi smygs in i EMU, som vi sa nej till! Var finns demokratin??
  Alla som hörde Angela Merkel på tv igår, bör dra åt sig öronen! Sverker Sörlin menar att vi ska gå med i Europapakten och EMU för att dela villkoren med de som nu genomgår Europas kris, alltså bankerna?! För inte tjänar folket i Europa på räddningsaktionerna, nej, de är med och betalar med skattemedel och en nedmonterad välfärd och arbetslöshet!
  Håkan anser att artikeln från Sverker Sörlin är en gåva till vårt tänkande, jag tycker nog att det är bättre om man försöker tänka själv, oavsett var man är född!

 3. Same same

  Om det nu är landsfarlig vinglighet att vara emot ett ej färdigt förslag så måste det ju vara lika farligt att vara för detta ej färdiga förslag. Eller???

 4. Henry Cruz

  Pengarna till VÅRT välstånd i Sverige kommer INTE från nån kallkällbäck visst, dom kommer från VÅRAT INOM sverige ALLA NATURRESURSER, DOM kommer definitivt INTE FRÅN EU. Se bara tillbaka när sverige levererade järnmalm till NAZItyskland under 2:a världskriget och därmed förlängde ALLT lidande -innan freden kom!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.