Hederskulturen och Skolverket

När det gäller den  s k hederskulturen saknar Skolverket heder. Skolverket beslutade för en tid sedan att de kvinnodöljande plaggen burka och niqab skulle vara tillåtna i den svenska skolan men att den enskilde läraren i specifika fall kunde förbjuda dessa plagg om de väsentligt försvårade en viss lektion. Ansvaret läggs alltså på den enskilde läraren. Så enkelt är det att smita ifrån sitt ansvar.  

Skolverkets strävan att vara så tolerant som möjligt mot religiöst funtade påbud och tvångsregler bryter mot verkets elementära uppgift att ge alla elever samma möjligheter och hävda jämlikheten mellan könen. Dessutom bryter Skolverket mot  FN-konventionen mot kvinnodiskriminering som ålägger staterna att sätta stopp för sedvänjor, även religiöst grundade, som innebär diskriminering av kvinnor. Staterna ska även se till att bryta de kulturella beteendemönster som grundar sig på föreställningen om det ena könets underlägsenhet.

Den påbjudna avpersonifieringen, anonymiseringen, av halva mänskligheten, som hederskulturens klädseltvång terroriserar det kvinnliga släktet med, ska vi inte införliva med svenska lagar och rättstillämpningar. Det låter väl klockrent enkelt, naturligt och bra? Men vårt Skolverk har i detta ärende slirat ned i ett dike och lämnar tiotusentals flickor åt sitt patriarkala öde. Hemskt.

Läs gärna Jesus Alcalas debattartikel i DN. 

 http://www.dn.se/debatt/ar-burka-i-skolan-viktigare-an-ratten-att-rora-sig-fritt

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Ragna Ihrelius

    Underbart att läsa så kloka kommentarer. Håller med till 100%. Helt fel att lägga ansvar på en enskild som då troligtvis får problem med föräldrarna till barnet.
    Mvh Ragna Ihrelius

  2. Håkan Rombe

    Svar till Ragna Ihrelius (2012-02-03 20:10)
    Tack för din kommentar. Efter årtionden av förbättringsarbete på skolans läroplan och dess värdegrund är det ytterst pinsamt att staten via skolverket sviker sina egna påstådda ideal när det gäller hedersförtrycket av flickor och vuxenstuderande. Inte ens skolan är en fristad för patriarkförtrycket. Det är makabert att läsa om gymnasiet i Strömsund som skaffade skärmar bakom vilka muslimska kvinnliga elever tillfälligt kunde ta av sig slöjan utan att därigenom bli sedda av killarna i klassen. Om man inte vågar välja någon av den rätta vägens filer återstår bara att köra ned i diket. Vilket skolverket gjort!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.