Slå ihop inlandskommuner!

Lennart Holmlund är helt rätt ute i kommunstrukturfrågan. Igen! Han föreslår att Västerbotten skall indelas i 4 st kommuner. Jag tycker att det räcker med 3 kommuner, Umeå, Skellefteå och Lycksele. Södra Lappland hade ursprungligen Lycksele ("Lapp-Stockholm") som centralort och det är lämpligt att återgå till en enda kommun i södra Lappland igen. Den kommunen skulle ha en befolkning på 37 000 inv vilket ändå är i minsta laget.  Staten har satsat enorma summor på prestigeprojekt (politikermonument) i de små kommunerna i stället för att förbättra väg- och järnvägsnätet. T ex har ju många för sig att varje liten kommun på ett fåtal tusen invånare måste ha minst ett eget trafikerat flygfält. Vi torde på det området vara ett världsunikum.  Holmlund framhåller att mycket pengar går åt till kostnadskrävande administration. En annan aspekt är att det är dokumenterat svårt att rekrytera kvalificerad personal till små inlandskommuner. Kommunstrukturen har överlevt sig själv med årtionden.

Lennart Holmlund slänger in en brasklapp att det finns småpåvar i kommunerna som är rädda om sitt eget jobb. Klart är att det blir ett mindre antal välavlönade politikerjobb och det skulle inte förvåna om det i vissa fall påverkar kommunledningarnas inställning till kommunsammanslagning. 

Etiketter: , ,

9 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Det förvånar mig att du Håkan som lever i en sammanslagen kommun, och vet vilka problem vi har här, vill ha ännu mer kommunsammanslagning??!!
    Att man inom kommunerna satsar pengar på felaktiga projekt och att det finns ”små påvar” det kan jag visst hålla med om, men det tror jag inte alls att man löser med att slå samman kommuner!Det löser man med demokrati, och att lyssna på folket! Och det blir ännu svårare i större kommuner, dessutom tror jag att periferin blir ännu mera ”peifirerad”!Vad kommunerna behöver lära sig är sammarbete, som det är i dag är det problem med det även inom den egna kommunen! Och inte blir det automatiskt bättre för att kommunen växer!Tvärtom! Förespråkarna säger att ekonomin blir bättre med större kommuner, hur kan det komma sig? Blir det mer pengar per innevånare, eller tror man att folk förökar sig mer i en större kommun, eller…Jag ser att den största orten i storkommunen skulle få mer pengar att förfoga över!

  2. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-02-18 12:35)
    Det finns i södra lapplands 7 st kommuner med totalt 37000 invånare 7 st skolchefer, 7 st socialchefer, 7 st kommunchefer, 7 st kommunledningsgrupper, 11? st kommunalråd, 7 st utvecklingsbolag, 7 st fullmäktige,7 st kommunstyrelser etc etc. Med tillhörande administrativt stöd och politiska nämnder. Det finns åtskilliga miljoner att spara in som kan läggas på omsorg och skola. När det gäller att ha klokheten att uppskatta Tärna-Hemavans stora turistiska betydelse tror jag att det vore till fördel med en södra Lappland-regering i st f den Storumanregering som styr i dag. En kommun omfattande hela södra Lappland skulle inte ha det konfliktbagage Tärna-Stensele som råder i dag.

  3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ja, den administrativa delen i kommunerna tar för stor plats, men vem säger att det blir bättre i en storkommun? Jag kan inte se någon automatisk förbättring av detta i en storkommun, det kommer att måsta finnas fler ”chefer” för då blir det ju mer folk som man ska ”chefa” över! Små kommunerna behöver effektivisera sina administrativa verksamheter, precis som man effektiviserar verksamheterna för fotfolket! Där finns det pengar att spara!

  4. ricke

    Det torde vara svårt tro på vad Holmlund anser om man följt med vk den senaste tiden för Holmlund anser ju att det tar sådan tid från beslut till färdiga byggen. Och ändå är det bara i Lilla Umeå !! hur skulle det då bli om vi skulle slå ihop x antal kommuner ?? så jag håller med dig marianne.Och Håkan det där med flyget i våra kommuner är ju eg bara en fråga om vettigt och inte varför lägga ner Gunnarn som har kapacitet och satsa på ex vilhelmina? som inte alls på långa vägar har denna kapacitet.Utan att bygga ut som kostar x antal miljoner…tack för ordet

  5. B-G. Burman

    Men Håkan, Angela Merkels frieri med kommunistkina för att rädda Euron sammanfaller med ditt frieri med Holmlund som samarbetar med vänstern som du oftast förknippar med kommunismen. Vad har hänt med F.p ????

  6. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-02-18 17:22)
    Som jag sagt tidigare, man sparar in en massa chefstjänster på att slå ihop kommunerna. Det är klokare folk än jag som säger att man kan spara pengar på att slå ihop kommunerna. Sedan ska naturligtvis verksamheterna kontinuerligt effektiviseras utan att kvaliteten sjunker för brukarna.

  7. Håkan Rombe

    Svar till ricke (2012-02-18 23:00)
    Flygplatsnojan jag pekat på är ett exempel på ofantligt slöseri med skattebetalarnas pengar. Jag håller med dig om att man skulle satsat på Gunnarn redan från början i st f att plöja ned hundratals miljoner på flygplatser i Lycksele – Vilhelmina som ändå inte når upp till Gunnarns klass och centrala läge. Felet är inte bara berörda kommuners. Staten bär ett stort ansvar för det läge som råder.

  8. Håkan Rombe

    Svar till B-G. Burman (2012-02-19 16:13)
    Angela Merkel gör ett storartat jobb för att rädda Europas ekonomi och hålla de tyska nationalisterna stången. Tysklands ekonomi är så stark att de skulle kunna skita i Grekland och även klara sig utan Euron. Klarar hon detta hela vägen ut ska vi vara evigt tacksamma i Sverige med tanke på vårt stora utrikeshandelsberoende. Kina har byggt upp sin starka ställning genom att med en undervärderad valuta och låga löner sälja multum till Europa och USA och samla på sig ett gigantiskt valutaöverskott. Det är klokt och fördelaktigt för alla parter, även Kina, att Kina använder sin valutareserv för att hålla igång efterfrågan från Europa. Det där med troheten. Jag säger väl som den gamle mannen som sa, ”jag förstår inte folk som springer omkring och är otrogna, jag orkar ju inte ens vara trogen”. Jag tycker det är bra att Lennart Holmlunds tankeverksamhet inte stannar vid den egna kommungränsen. Någon politiker måste våga säga det alla experter är överens om nämligen att det är kostsamt och ineffektivt med en massa miniatyrkommuner.

  9. Ivar

    Vi får återgå till det som var för 300 år sedan med Åsele och umeå lappmark. Lycksele blev centralort senare som en avknoppning från Umeå. Med dagens teknink så skulle vi kunna slopa många kommuner eller flytta många jobb till den s.k. glesbygden men viljan finns inte hos de stora utan de vill ha allt. Hur blir det om man bildar en storkommun av hela södra lappland, var ska centumet ligga, i Lycksele eller mer geografiskt centrum runt Norrheden. Jag undrar när storumanborna ska inse att Gunnarns flygfält inte är så centralt och bra. Om man tittar var det ligger internationella flygplatser så kommer vilhelminas att ligga centralt fast det blir ändå långt till fjällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.