Liberalt missbruk.

Begreppet "liberalism" tycker jag solkas alltmer av soffsittare i TV som kallar sig liberala och förespråkar fritt användande av knark, tobak, alkohol och väl också tycker att fri fart ska råda på våra gator och vägar. Naturligtvis ska vi inte heller bestraffa dem som kör bil och båt berusade eller tror de kan flyga och hoppar från broar..

För mig betyder begreppet "liberal" demokrati, mänskliga rättigheter, pressfrihet, oberoende domstolar, marknadsekonomi, religionsfrihet. Folket väljer landets och kommunens styrelse genom fria val inklusive statschef. Monarki är en odemokratisk kvarleva som är en styggelse för ett modernt land. Den sekulära staten ska garantera trygghet, rätt att sträva efter lycka, rättvisa spelregler för människor och näringsliv, utbildning efter var och ens vilja och förutsättningar mm.

Det har visat sig att den typ av demokrati och marknadsekonomi som är vanlig i "västvärlden" har varit helt outstanding i att öka välstånd och avskaffa fattigdom och svält. Massvält har endast ägt rum och äger rum  i diktaturer, främst kommunistiska sådana.

I TV-sofforna uppträder ofta knarkliberaler, tobaksliberaler mm och lägger beslag på det liberala begreppet. Jag vill kalla dem för tokliberaler eller vulgärliberaler. Överhuvud taget vore det bra om de kunde ges ett lämpligt epitet utan att "liberal" förekommer alls. Alla former av personlig frihet som innebär andra människors ofrihet ska bekämpas. Hit hör användning av knark, tobak, alkohol, leva rövare i hyreshus, köra för fort och på fel ställen etc.

Bruk av knark, alkohol, tobak, köra för fort mm är varje människas ensak i ett liberalt samhälle heter det. Problemet med den attityden är att andra oskyldiga människor drabbas och att samhället (vi alla)  får stora kostnader för vård, försäkringspremier mm. Men så långt räcker inte vulgärliberalernas tankeförmåga för den imploderar innan  slutavräkningen skall göras för de egna påhitten. Någon "annan" betalar och denne någon annan är du och jag.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. GossenRoda

    Det skulle vara spännande att höra din syn på USA som demokrati, är det verkligen en sådan stat där alla osv….

  2. Håkan Rombe

    Svar till GossenRoda (2012-05-06 16:31)
    USA är så mycket att det skulle bli en lång uppsats. Jag konstaterar att USA har alla kännetecken för en demokratisk stat, fria val, fri press, fria domstolar frånsett att ledamöter till högsta domstolen ibland väljs politiskt. Men i det stora hela OK. Sedan har USA en lång historia från oavhängighetsförklaringen 1776 med slaveri, rasåtskillnad mm. I dag är det mesta i den vägen historia och dem som hävdar att mångkulturen i Sverige hotar oss förstår jag inte. USA är verkligen ett mångkulturellt land som varit världens största ekonomi i hundratals år. USA har hjälpt till att befria världen från den rena ondskan i två världskrig och främst då i 2:a världskriget. USA bidrog också att kommunismen föll ihop som ett korthus kring år 1990.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.