Lägg ned Landstingen

Vi har en så specialiserad och kvalificerad sjukvård numera att det är att sätta bocken till trädgårdsmästare att landstingspolitiker skall  prioritera och sovra bland möjligheter och måsten. Jag får ständigt vatten på min kvarn. Det senaste exemplet kan vara nedläggningen av rehabiliteringsteamen inom geriatriken i Umeå och Skellefteå. Jo jo ”man har en likvärdig lösning på gång” säger en styrande politiker. Hur evidensbaserat är att ”ha något på gång”?

Vi kan inte få en likvärdig specialsjukvård i detta land utan att överlåta specialsjukvården till staten. I min värld överför man primärvården till kommunerna. Kommunerna är ansvariga för hemsjukvården och sjukvården på äldreboendena så varför hålla på med denna konstlade och resurskrävande uppdelning kommuner – landsting. Läg ned landstingens sjukvårdsansvar!! Hur primärvård och åldringsvård ska bli likvärdig över hela landet blir en sinekur för som vi vet prioriterar även kommunerna ibland verksamhetsfrämmande aktiviteter som flygmaskiner och ishockeylag (manliga förstås) framför kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.

Det finns stora kvalitetsvinster för patienterna, rättvisevinster och ekonomiska vinster för sjukvården i stort  att strukturera om specialistsjukvården i Sverige.

Alldeles som vi måste låta staten ta ansvaret för skolan igen. Ska man styra båten kan man inte överlåta till 290 kommuner att  styra med var sin rorkult. Enligt en färsk undersökning tycker 60 % av befolkningen att skolan skall återförstatligas. Folkpartiet har tyckt detta länge utan några våta fingrar i luften. Nu är det väl också dags för våtafingerpartierna att reagera!

http://www.vk.se/plus/1054334/landstinget-lagger-ned-hyllade-vardteam

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Frågan är bara hur man ska organisera det på ett bättre sätt? Ska all sjukvård i hela landet styras från Stockholm, hur blir det?
  För bevare mej väl för att kommunerna ska få fler ansvarsområden på sitt bord!!!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Kommunerna har egna undersköterskor och sjuksköterskor som ansvarar för hemsjukvård och vård på boendena men läkarna är anställda av landstinget. Skapar byråkrati och merarbete. Du har en poäng i slutmeningen. Om de politiska krafterna ägnar mer tid åt kärnverksamheterna och mindre tid åt eget flyg och försäljning av elström till skåningar borde det kunna gå!

 2. Marianne R Johansson

  Jag anser inte att det fungerar så bra med kommunal sjukvård! Pengarna räcker aldrig till, kommunpolitiker är inte bättre på att förstå vårdbehovet! Och det är alltid mer prestigfyllt att bedriva bolag och bygga monument, än att ta hand om gammla och sjuka och ” tärande” vårdpersonal! Dessutom hur ska pengarna fördelas till kommunal sjukvård? Jag tror tyvärr inte att det blir bättre med enbart kommunen som huvudman i sjukvården. Jag hör på ”gammla” kolegor som varit anställda hos Landstinget, och trivdes mycket bättre med det! Vi ser ju också nu när kommunen tog över hemsjukvården, hur svårt det var att rekrytera över personal från Landstinget! Jag tycker inte att kommuner ska syssla med sjukvård !

 3. lf

  Jag ser en fantastisk utveckling och förslag från högerkanten.”Förstatligande ” det borde ge kalla kårar från högerkanten.
  Men jag håller med dig.Vi måste ha en jämlik skola och jämlik vård över hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.