Livets Ord i SVT

Såg ni inte programmet Uppdrag granskning om Livets Ord har ni missat något.! Livets Ord är en religiös sekt med ursprung i USA som i Sverige förknippas med Ulf Ekman. Nu har Ekman tröttnat och dragit iväg till Katolska Kyrkan med sin väl tilltagna pension. Livets Ord är en stiftelse, ungefär som IKEA, där medlemmarna har usel och närmast obefintlig insyn. I programmet visas hur Ulf Ekman med familj skott sig väl på pengar som medlemmarna skänkt. Här råder den devisen att ge pengar till Livets Ord är att bli rik eftersom man ger pengarna till Gud som sedan fixar allt, betalning av skulder, tjänstepension mm.  Det har också under Ulf Ekman rått en kontantfilosofi där predikanter inklusive Ulf Ekman fått pengar för framträdanden cash i handen,  t o m från Livets Ord i det fattiga Ukraina. Inga små pengar. Femtio tusen i sedlar i handen för t ex en predikan har förekommit. När Ulf Ekman nu dragit till Katolska Kyrkan påstår den nya styrelsen i stiftelsen att betalning med kontanter i handen inte förekommer längre.

En son till Ulf Ekman studerade ett tag i USA och fick tjänstebil och pengar från församlingen (stiftelsen) under studietiden. Alltså på församlingsmedlemmarnas bekostnad. Lite eljest än att bo i studentrum och leva på studielån minsann. I programmet förekom inslag från Ulf Ekmans framträdanden med den vanliga masspsykosen och de inslagen förbigår jag med största möjliga tystnad. Jag har svårt att hitta rumsrena ord! Reportern i programmet hittade en hel drös med graverande omständigheter som hon försökte få svar på av Ulf Ekman men han svarade inte i telefon eller på brev trots många försök. Reportern fick slutligen information om att Ulf Ekman skulle delta i en aktivitet i Katolska Kyrkan och begav sig dit på vinst och förlust. Och se där! Där satt han i en fåtölj och försökte samla anletsdragen till den sedvanliga hästhandlaruppsynen. När han pressades på svar klev han upp och började fösa den kvinnliga reportern mot utgången och använde nedvärderande uttryck som ”lilla du” enligt handboken för manliga härskartekniker. Så blir man väl då man har pengar som Gud och mycket pengar trillat in från fattiga människor.

Livets Ord driver också friskolor  med usla löner enligt Uppdrag Granskning så vi skattebetalare får därmed vara med på ett hörn att finansiera en religiös sekt. Hur kan sådant fortgå? Livets Ord är dessvärre inte den enda religiösa sekten i Sverige som finansieras genom skattepengar. Skattefinansierad hjärntvätt av barn med andra ord. Det är motbjudande och förkastligt. Har ni inte sett programmet på SVT 1  finns det antagligen att se på SVT-Play och jag kan rekommendera en titt. Det var ännu värre än jag ens kunde drömma om.

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Livets Ord uppfyller många vanliga kriterier för religiös sekt. Definitionerna kan uttryckas på olika sätt och följande kriter förekommer ofta i olika varianter.
   1. Auktoritär ledning som är manipulativ. Ofta stiftelseform för att hindra insyn och utestänga medlemmarna från inflytande. Vanliga samfund är föreningar med medlemsmakt, årsmöten etc.
   2. Kontroll av medlemmarnas liv i minsta detalj är ofta en medveten strategi. Medför uppbrott från familj, släkt och vänner.
   3. Strategier för att hindra medlemmar från att lämna sekten. I USA förekommer ofta rena trakasserier av avhoppare.
   4. Pengar. Sekten är ofta en klockren ”affärsidé”. Det finns olika nivåer i sekten utifrån skrifter av grundaren som i detta sammanhang uppträder (och uppfattas!) som ett mellanting mellan Gud och människa. Efter omfattande studier och erläggande av avgifter når medlemmen en högre nivå. Det kan röra sig om tiotusentals kronor för varje nivå. Ledningen för sekten har tillgång till alla pengarna och lever som direktörer i stora multinationella företag. De dyraste hotellen, dyraste måltiderna och naturligtvis businessclass på flyget. I USA förekommer ofta privatjet som färdmedel för ledningen.
   5. Extrem religionsutövning i olika former t ex förlust av egenkontroll genom svimning, talande i tungor etc. På psykologiskt språk masshysteri.
   6. Föregivet botande av sjukdomar genom helbrägdagörelse.
   Det var några vanligt förekommande kriterier. Den intresserade kan söka på internet eller i uppslagsverk mm.

 1. Daniel

  Detta lågvattenmärke av svt kan ganska lätt dementeras genom Livets ords blogg och Ulf Ekmans egen blogg, samt besvarade kommentarer i bloggen. Det som visas i programmet stämmer helt enkelt inte på en mängd punkter. Undrar hur man ska kunna lita på Uppdrag Granskning. Tycker Public Service har ett uppdrag att ge oss rätt information. Inte alla gick på detta försök till karaktärsmord på en människa som enligt hans omgivning är mycket generös och som tagit ut en förhållandevis låg lön, bor enkelt och alltid varit en stor givare själv, men många även har förletts av programmet. Svt behöver ta sitt oberoende ansvar på allvar! Länkar:

  http://blog.livetsord.se/2015/11/25/172/
  http://www.ulfekman.org/2015/11/25/uppdrag-granskning-smutskastar/

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Det finns ytterligare ett vanligt kriterium för sekt. Nämligen sexuella inslag. Korpelarörelsen var ju rena gökarpartyt. I USA hade profeten David Koresh hela sekten som privat harem. Han tog hand om döttrarna till medlemmar redan från 13-14 år. Sekten begick kollektivt självmord och pedofilen Koresh befinner sig väl i sin himmel?

 3. Stefan

  Nu cyklar du . Livets Ord är ingen sekt snälla du. Ulf Ekman är ju inte ens kvar längre. VAr har du din information ifrån att det är en sekt?!?!?!?!?!?!?!??!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Inget samfund på jorden vill kallas för sekt men många uppfyller många av kriterierna för sekt. Livets Ord verkar ju vara en alldeles lysande affärsidé med ”PENGAR” som vinnande slogan.

 4. lf

  Det är bra att du tar opp denna sekts manipulerade av aningslösa människor.
  Man frågar ju sig hur detta har gått till.Jag blir så arg.Vanliga människor som blir totallurade i Jesu i namn.

 5. Stefan

  Var får du dina påstående ifrån? Observera att jag INTE är religiös. Dina källor att det är en sekt, tack!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Du får nog anstränga dig själv lite. Läs i uppslagsverk och googla på nätet så finns mycket att läsa. En måstebok för den otroende är Per Kornhalls bok ”Kontroll och manipulation i Jesu namn”. Han har upplevt Livets Ord inifrån! Livets Ord brukar betecknas som sekt tillsammans med ett ganska stort antal andra extrema religiösa rörelser som t ex Scientologerna, Plymouthbröderna, Pingstförsamlingen i Knutby, Jehovas vittnen Hare Krishna etc. Det är inget jag hittat på, det är faktiskt en vanlig benämning. Livets Ord är riktig business och givande av pengar till sekten ger säker resa till himlen. Påbud finns om att ge tionde oavsett inkomster och förmåga. Enligt Livets egna Ord blir man rik genom att ge. Undrar om barnen till en ensamstående mamma i låglöneyrke ser ens röken av denna rikedom. För några år sedan var det genomsnittliga stödet till Livets Ord från varje medlem 14 771 kr vilket är mångdubbelt mer än hos andra samfund i Sverige. Med exempelvis 1000 medlemmar ger det 15 miljoner per år. Till detta kommer en omfattande och givande affärsverksamhet som grundskolor och gymnasium. Ulf Ekman importerade affärsidén från USA efter att han som präst i Svenska kyrkan studerat vid Kenneth Hagins bibelskola i USA. Här finns också stor påverkan från Scientologin i USA som är en i detalj utstuderad affärsplan. Livets Ord kännetecknas av auktoritär ledning och till den uppgiften var ju Ulf Ekman som klippt och skuren med stor förmåga att piska upp masshysteri på möten. Manipulationen kan pågå i timtal med uppsträckta händer, självsuggestion och tungomålstal. Av vad man kunnat se och höra i TV-upptagningar predikas kraftfullt att pengar är vackert och att det är vackert att ge pengar till Livets Ord, mycket pengar! Pengar = highway to heaven! Styrning och stark kontroll av medlemmarna är andra kännetecken. Medlemmarnas egna känslor undertrycks och kvinnan är underordnad mannen.
   Vad som är mycket illa är att extrema församlingar-sekter får bedriva friskolor i Sverige. Evolutionen ifrågasätts och diverse krumsprång som Intelligent Design jämställs med vetenskap. Barn tillhörande Plymouthbröderna får inte en chans. De hjärntvättas från vaggan till graven och måste till råga på allt gifta sig inom sekten. När Sverige nu tillåter kristna sekter att bedriva friskolor måste vi i religionsfrihetens namn tillåta även andra religioner att bedriva friskolor och hjärntvätta sina barn. I Frankrike är skolan sekulär vilket den bör vara även i Sverige. Punkt och slut!

   • Stefan

    Livets ord finns väl i Umeå i form av Umeå bibelcenter. Så du påstår då också att de är sekt då de står under livets ord? vet två som är med där och de är ingen sekt enligt dem. Att alla ger tionde tror jag inte alls på.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Som jag sagt. Att Livets Ord i Uppsala betraktas som en sekt är inget jag hittat på. Mycket kunnigare religionsvetare än jag säger det. Hur dotterföretag till Livets Ord ute i landet, t ex Umeå, ska betraktas saknar jag vetskap om för att ha en åsikt om. Är funktionen en rena kopior på Ulf Ekmans skapelse är det ju sannolikt att dotterföretagen ute i landet kan anses tillhöra sekten Livets Ord. Det finns ju ett antal kriterier för sekt som används och den som har tid kan ju göra en ”utredning”. Jag har inte den tiden. Jag antar att de flesta församlingar som kallas för sekt inte gillar det och går i stark försvarsställning. En församling jag känner till har sysslat med demonutdrivning på en psykiskt instabil tjej vilket upprörde många. Sådant tillhör väl klockrent avdelningen sekt. Och beteckningen sekt är väl inte det viktigaste tycker jag. Det viktigaste är vad extrema församlingar-samfund gör med människor. På det området finns mycket charlataneri som drabbar enskilda och tyvärr den enskildes omgivning som t ex familj och tidigare vänner. Pingstförsamlingen i Knutby går väl till historien som en av de värsta sekterna i sitt slag. En som är förlovad med Jesus och 2 dödade människor mm mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.