Rökning uteservering

Liberalerna har efter namnbytet  från Folkpartiet varit i hetluften ett par gånger. Först var det en lokalavdelning av ungdomsförbundet som kom med de galna förslagen att t ex göra samlag med lik lagligt. Moderpartiet tog genast ungliberalerna i fråga i örat men  beteckningen Liberal drogs i smutsen.

Måndag kväll kunde vi så bevittna hur Erik Ullenhag i SVT tillkännagav att Liberalerna tog avstånd från den nyligen publicerade tobaksutredningen eftersom den stod för ”förmynderi”.  Stint stirrande in i kameran förkunnade Erik Ullenhag att t ex rökning på uteserveringar inte var någon olägenhet för annan person. Man måste vara en modig person för att kunna påstå någonting så korkat.

Är nu Erik Ullenhag en modig person? För 3 år sedan hade han att som statsråd ta ställning till ett förslag att förbjuda omskärelse av gossar (bebisar ca en vecka gamla) i enlighet med det redan gällande förbudet att könsstympa flickor.  Enligt de mänskliga rättigheterna  borde det ha varit självklart att förbjuda karvande med kniv i nyfödda gossars könsorgan. Nu väntade ett antal religiöst spränglärda på vilket beslut Ullenhag skulle ta. Ullenhag fegade ur och sålde spädbarnens rättigheter för några röster från fundamentalister. Det blev inget lagförslag om förbud.

Beträffande tobaksutredningens förslag innebär de i stort sett bara en anpassning till förhållandena i jämförbara länder.  Rökförbud på uteserveringar har  utomlands funnits i flera år. I detta fall är det uppenbarligen populism och röstfiske som är bakgrunden till Ullenhags uppenbarelse i SVT. Konstigt eftersom en stor folkmajoritet står bakom förslaget på förbud mot rökning på uteserveringar.  Rökning är även här ett arbetsmiljöproblem och ett folkhälsoproblem. Och vad säger ”den modige Ullenhag” till astmatiker och andra som  kan drabbas av allvarliga anfall där det röks.

Liberalism är en alldeles förträfflig politisk modell för blomstrande  stater. Liberalismen har gett många länder i världen framåtskridande, fred och hög levnadsstandard. Liberalismen som politisk idé innebär dock inte att var och en har frihet att bete sig så att man skadar andra eller sänker livskvaliteten för andra.  Att  utforma  trafikregler och miljölagar strider inte mot liberalismens idé. Liberalism är inte detsamma som frihet att bli sjuk och dö på grund av andra människors rökning.

Ullenhag kommer troligen att få applåder från en och annan tidningsredaktion som för bara ett par årtionden sedan liknade rena gaskammaren. En snabbt minskande skara som försvinner av både medicinska och moraliska skäl. 

Trist att populism ska börja vara ett kännetecken för mitt f d parti.

 

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Marianne R Johansson

    Bra här Håkan! Människor som av olika skäl valt bort rökning ur sitt liv, ska inte bli påtvingade denna ohälsosamma smörja, när man vistas ute bland folk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.