Värdlandsavtalet m NATO stoppas

V och SD avser stoppa värdlandsavtalet med NATO genom att utnyttja en möjlighet i grundlagen att skjuta upp ett beslut i riksdagen i ett år. I sanning ett såta par. Båda partierna gillar inte EU och gillar inte NATO. Både EU och NATO består av demokratiska länder som frivilligt valt att samarbeta om välstånd, miljöfrågor, försvar mm. När det gäller NATO finns den lilla komplikationen att USA är med vilket regelmässigt orsakar adrenalinattacker hos vänstern i största allmänhet.

Utan NATO skulle tsar Putin ha fältet fritt att erövra och förtrycka.

SD tycker nog bra om Putin. HSB, Han som bestämmer. Här finns extrem nationalism, homofobi, korruption, erövrarstrategier, nedmontering av demokrati och mänskliga fri- och rättigheter etc. Varför säkra försvaret mot ett sådant lyckorike?

V och SD leker med vår nationella säkerhet vilket är mycket allvarligt!

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Jörgen

  Men hallå Håkan,

  Vad kan du egentligen om din omvärld. Du skriver att både EU och NATO består av demokratiska länder som frivilligt valt att samarbeta om välstånd, miljöfrågor, försvar mm.

  I vilket avseende är det stora Natolandet Turkiet mer demokratiskt än Ryssland? Erdogan håller just på med att nedmontera rättsstaten. Och i Polen och Ungern är de antidemokratiska krafterna på frammarsch.

  Är det då inte bra att ta ett år på sig för funderingar? När det året gått vet man ju vem som blivit president i USA. Trump eller Clinton.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Utvecklingen i Turkiet är inte bra. Tendenser finns även i Polen och Ungern. Både EU och NATO verkar tillbakahållande på allt för ivriga högerpopulister. Vad ska vi annars sätta vårt hopp till? Diktaturföreningen FN?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Putin som i raketfart monterat ned demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland kör det gamla populistiska tricket att peka på en fientlig omvärld som hotar anfalla Ryssland militärt. Ryssland är unikt genom att i modern tid anfalla grannländer och erövra territorier i strid med internationell rätt och att hota grannländer med atomkrig (i det senare i samma gäng som Nordkorea). Det enda som håller sådana erövrare på mattan är militär styrka och ett bestämt bemötande. Det lär oss historien. NATO består av länder som i demokratisk ordning ansökt om att få vara med. Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Frankrike etc etc. Antalet medlemsstater är väl nu 28 tror jag.

 2. sune sandberg

  jag litar på Margot Vallströms erfarenhet och omdöme- vi ska inte trassla in oss i sånt där kollijox- vi bör fortsätta med att vara alliansfria och oberoende- men dock i gott förhållande till både Väst och Öst- Vi har genom det neutrala uppträdandet städse erfarit hurusom vi klarat av de besvärliga åren såväl under både det 1.a och det 2.a Världskriget- det kan vi tacka våra kloka företrädare för- typ- t.ex., Per Albin Hansson- Tage Erlander- Olof Palme och måhända även Hjalmar Branting- det finns säkert fler som bidragit till denna ypperliga neutralitet.. Så det finns absolut ingen anledning att gå ifrån detta väl fungerande system- att det sedan råkar vara V. som vill gå i bräschen må väl inte sarga M. och andra mer till höger belägna??? Tänk nyktert och pragmatiskt- spola blocktänkandet! mvh

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Vi har en helt ny situation nu med Putins erövrarplaner och Rysslands militära upprustning. Och hoten från Putin riktas västerut mot länderna runt Östersjön och Bottniska viken. Kreml har låtit sin krigsmakt öva anfall över havet med landstigning och Gotland är i det fallet nyckeln till Östersjön och de Baltiska staterna. Gamla lösningar på nya situationer, den gamla besvärjelsen neutraliteten, är inte automatiskt bra. Till saken hör är att vi aldrig i verkligheten varit neutrala vilket Sovjetunionen och Putin vet mer om än de flesta svenskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.