Trump och Grönland

DN har idag en bra artikel om turerna runt Grönland. Grönland är en del av Danmark men grönländarna har inte alltid varit förtjusta över Danmarks styre. Säkrast att försöka vinna grönländarnas hjärtan i fortsättningen eftersom en majoritet på Grönland vill ha självständighet.

Danmark är med i NATO i motsats till oss självbelåtna neutralitetstroende. Det borde avhålla Kreml från att hitta på saker. USA har dessutom en egen militärbas på norra Grönland som verkar avskräckande för imperialisterna i Moskva. Trump vill ju försvaga samarbetet i Europa och ifrågasätter också USA:s engagemang i det framtida försvaret av NATO-länderna här.

Grönland kanske härigenom kan bli en viktig bricka i spelet om Europa. Ett Grönland som delstat i USA skulle underlätta för  för isolationisterna i USA att vända Europa ryggen och prisge oss till Kreml och Peking. Ett självständigt Grönland kunde kanske föredra att vara självständiga som delstat i USA framför att tillhöra Danmark!

Motiven för USA är inte enbart geopolitiska utan den allt snabbare smältningen av den gigantiska inlandsisen, som inte minst USA bidrar till, kommer att frigöra värdefulla mineraler och kanske kol och olja, vilka är Trumps favorittillgångar för att förgöra människans livsbetingelser på planeten jorden.

Att Grönland fortsätter vara en del av den demokratiska västvärlden är av enorm betydelse för oss. Till den världen hör Europa men också USA och Canada. När kommunismen nu förpassats till historiens skräphög är det fortsatt viktigt att fortsätta samarbetet vilket spelet om Grönland nu visar.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.