Veto vindkraft

Jag undrar vart det tog vägen att det kommunala s k vetot mot vindkraftparker skulle avskaffas? Glesbygden i norra Sverige har utsetts till riksintresse för vindkraftsutbyggnad men våra glesbygdskommuner har avfolkats så att andelen äldre är mycket stor. Ungdomar med studieförutsättningar försvinner till universitetsorter och städer vid kusten eller söderut och ett fåtal av dem återvänder. En del skulle kunna återvända  till trygga jobb som vindkraftstekniker men om kommunerna säger nej till vindkraftsutbyggnad saboteras den möjligheten. De utbildningar till vindkraftstekniker som ordnas lokalt är vad jag sett alltid fulltecknade och teknikerna har jobb redan innan examen. Enligt tumregeln lär det behövas en tekniker per 6 verk och en park på 60 verk ger då heltidssysselsättning för 10 st vindkraftstekniker.  Dessutom tillkommer jobb i vägunderhåll och snöröjning.

Fantastiskt tycker jag, alla borde jubla, men så är inte fallet. Allt ska vara knäpp tyst och inget ska synas och då väger sysselsättningstillfällen lätt. Jag tror att det kan ha att göra med att de största ”arbetsgivarna” i vår glesbygd är Pensionsverket och Försäkringskassan. Då har man råd att njuta av tomheten och att inget rör på sig så långt ögat kan nå. Är det livets mening?

Jag förstår dem som flyttat och arbetar i landets städer vid kusten och söderut om de blir irriterade över den mentalitet som utbreder sig i glesbygden att säga nej till jobb och till de markarrenden som tillfaller markägarna. För ljud som i sammanhanget är en viskning. Kyl- och frysskåp låter högre och då måste väl samhället bekosta extra ljudisolering för glesbygdsboendes kylskåp och frysskåp? Och att se något som rör sig i ögonvrån. Hemska tanke. Hur kan man överhuvudtaget bo i närheten av en väg??

När vattenkraften byggdes ut skövlades naturen på ett rent groteskt sätt och jordbruksbyar lades under vatten men det accepterades för att välbetalda jobb i stor mängd ersatte den minskande sysselsättningen i skogen. Vattenrallarna behövde inte slita ut sig i hårt skogsarbete som gjorde många till krymplingar redan i 50-årsåldern. Jobb och ren el gick före bevarandet av en utsikt. Vilhelmina sade nej till den s k överledningen av Ångermanälven för något årtionde sedan, ett ganska litet ingrepp i naturen. Hur många jobb har skapats efter detta nej?

Vad gör våra riksdagspolitiker åt det kommunala vetot mot vindkraft? Sluta käbbla och sluta sätta krokben för varandra i rikspolitiken och verka i stället för ren el och jobb i glesbygd!

 

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Gunnar F.

  Jag ’vet inte’ vad du röstar på? Men jag vet vad du skulle kunna rösta på senast 2022!!! (om du inte redan gjort det?)
  För så här kan vi ju inte ha det i Sverige,,,o då menar jag inte bara inom det här området!!!
  Inte för att det står o faller med din röst, men den ’kan’ vara den avgörande,el. den kan hjälpa Sverige åt rätt håll……..!!!
  Så ta möjligheten i nästa val och gör ngt.gott för Sverige,,,även så här på ålderns höst!
  Ps.Gäller alla ni andra som är missnöjda med något i dagens Sverige (Det är enda chansen vi har för ett bättre Sverige) Ds.
  //GF.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag röstar någonstans i mitten kan jag avslöja. I vindkraftsutbyggnadsfrågan är alla partier eniga vad jag vet och det är att bygga ut vindkraften i de glesbefolkade områdena i Sverige, klokt tycker jag. Vindkraftverk runt de större städerna i södra Sverige kolliderar med flygintressena och försvarsintressena och det är meningslöst att då säga ”placera vindkraften där förbrukningen sker”.

 2. Ove

  Var det inte Åsele som skulle blomstra när dom satsade på vindkraft. Där är mest utflyttning, så lyckat var det. Tur att vetot finns kvar.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Det är väl trots vindkraft som Åsele minskar? Varenda sysselsättningstillfälle är plus för glesbygdskommuner. Det enda man kan göra är att ta reda på hur många vindkraftstekniker som är anställda i vindkraftsbolagen i Åsele och hur många maskinägare som är sysselsatta med snöröjning vintertid och hur mycket. Vet inte om jag lägger tid på en sådan undersökning

 3. Gunnar F.

  Tittade in här igen,och måste kommentera det du skriver i slutet ”om ren el”….?
  Att vindkraften är ren får man ta med en nypa salt,,,tex. så sprider: Kärnkraften 3,3 g. CO2/kWh.
  Vattenkraften 8,3 CO2 g./kWh.
  Och till sist Vindkraften 12,2 g. CO2/kWh. (Googla,Opera,Startpage,DuckDuckgo eller Brave m.fl. på eng. -så hittar du en massa intressant i ämnet.
  Dessutom läcker turbinbladen av glasfiberarmerad plast Bisfenol A monterade som lagda i depåer,,,Bisfenol A i människokroppen genererar östrogen o det är ju inte särskilt bra !!!
  Och till sist Vindkraftverken har en kort livstid och måste därför demonteras och bytas efter en relativt kort tid,, vingar som torn pga. utmattning!
  Svårigheter med återvinning!
  Försöken som gjorts med att återvinna har inte fallit så väl ut tex. att bränna dem genererar mijöfarlig aska,,,mala ner dem inte heller så bra,,,så därför läggs de i gigantiska depåer och grävs över för att ligga där i evighet,ja eller tills jorden slukas av Solen om si så där 4,5 5,5 miljarder år.
  Så det där med ”ren el” kan ifrågasättas ,vilket jag gör.

  //GF:

 4. Brorson

  Vad är det för konstiga idéer att man inte skulle kunna bygga vindkraftverk i elbristområdet i södra Sverige? Där byggs det ju för fullt. Att det skulle kollidera med flyg- och försvarsintressena stämmer ju in bara på ett fåtal platser. 3 st 200 m höga vindkraftverk har nyligen byggts mindre än en mil från flygflottiljen F 17 i Ronneby, som även trafikeras av civilflyg. Du tänker kanske på de skrinlagda planerna på en havsbaserad vindkraftverk i Hanöbukten, som råkar vara ett naturvårdsområde av riksintresse? När även MP sa nej, hänvisade partiet till att det finns andra lokaler i närheten.

  Problemet för vindkraften är att den inte behövs och att inte ens Tyskland vill köpa överskottet av vindkraftproducerad el i södra Sverige. Det andra problemet är att det sällan blåser när den inhemska efterfrågan på el är så stor, så att Sveriges samlade elproduktion inte räcker. Och att det blir stora överföringsförluster med el från Norrland till Skåne. Ett förslag att importera solkraftel från Sahara till Tyskland (solen lyser ju i Sahara även under vindstillavinter dagar i Europa) har skrinlagts p.g.a. överföringsförlusterna.

  Du och andra vindkraftfantaster sitter hopplöst fast i vedbodtänkadet, att det som avverkas det ena året brinner så mycket bättre om det får ligga i vedboden några år innan det eldas med. El är det enda energislag som måste konsumeras i samma ögonblick som det produceras. Visst kan el omvandlas till andra energislag, som kan lagras, men varför redovisas inte lagringsförlusterna? Och den oerhörda miljöskada som orsakas av produktionen av long life-batterier?

  Norrland behöver varaktiga jobb i stället för jobb som är beroende av förstörelse av miljö och natur. Vad som behövs i Sverige är fängelser och inte mer vindkraft. Om vi slopar den s.k. ungdomsrabatten på 50 % för brottslingar i åldern 18 – 21 år, behövs 100 % fler fängelser för den åldersgruppen. Om vi dessutom slopar 2 / 3-delsfrigivningen för övrig fångar behövs 50 % fler fängelseplatser för den gruppen. Och om de straffskärpningar, som föreslås för en mängd brott, behövs också fler fängelseplatser.

  Sammanlagt behövs minst sju nya fängelse i samma storleksklass som Kumla-fängelset (som är byggt för 435 fångar). Varje sådant fängelse skulle ge 450 – 500 nya jobb inom kriminalvården vartill kommer minst dubbelt så många nya jobb inom servicenäringarna på de nya fängelseorterna. Norrlands inland är perfekt för rymningssäkra fängelser i den högsta säkerhetsklassen. De befintliga fängelserna i den högsta säkerhetsklassen i södra Sverige ligger alldeles för nära övrig bebyggelse för en effektiv övervakning av fängelsernas omgivningar.

  Och naturligtvis finns många andra möjliga statliga lokaliseringar. Om de lokaliseras till Norrlands inland, kan kommuner som Malå, Sorsele, Dorotea och Åsele se fram mot en fördubblad folkmängd inom några få år. Att sätta sitt hopp till fortsatt naturskövling löser inga avfolkningsproblem. Det behövs en allians mellan glesbygdsbor, som inte vill flytta, och storstadsbor, som inte vill ha nya grannar, som tycker att det är för trångt redan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.