Rally kulturhuvudstad renskötsel

Politiker i Umeå, frimurare och andra, välkomnade kuppartat en stor rallytävling till kulturhuvudstaden utan märkbar offentlig diskussion vilket är synnerligen anmärkningsvärt. Det är väl så viktiga frågor för Umeå hanteras i Umeås frimurarkällare där flera Umeåpolitiker tycker att det är förenligt med sina politiska uppdrag att hålla till. Hemliga politikerklubben för gossar där kvinnor icke äga tillträde. Rally-vd:n som hotade samerna med medialt tryck tar nog priset som årets kalkonuttalande. Bildning och vanligt folkvett är kanske ingen hit i rallyvärlden?

Rallycirkus i Umeås omgivningar känns oförenligt med statusen som kulturhuvudstad och med miljö- och klimatmålen. Den samiska dimensionen var en viktig del i kulturhuvudstadsansökan. Har Umeås politiker totalglömt det? Hur ser analysen ut för klimat, miljö och skogens djur med en stor rallytävling under en vecka i Umeås omgivningar? Jag antar att alla dessa analyser gjordes före beslut. Eller?

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

 1. //GF.

  Skulle tro att frimurarna ratar källare, det är nog penthouses som gäller för dem.
  Sen kan man ju undra vad renarna gör i Umeås omedelbara närhet, hade rallytävlingen hållts på månen hade säkert samerna gnällt även då!
  Men nu är läget som det är, och det är ju märkligt att du inte tycker att dessa två intressen ska kunna samsas under endast en vecka!
  Enligt dig så verkar det som att samerna skall ha fullkomlig nyttjande rätt över Norrland, trots deras låga numerär i förhållande till övriga som bor här.
  Någon rim o reson får det väl ändå vara, vad gäller samernas krav över land o riket.
  Men det är väl som vanligt, samerna tycker dem fått för lite i ersättning!
  Så när rennäringen icke är lönsam, så måste ju samerna driva in pengar på något annat sätt, och här såg dem ett gyllne tillfälle.

 2. Hassan

  Är inte renskötsel fortfarande ”EN TÄRANDE HOBBY” med mkt stora negativa miljöproblem mm?!
  Dags för farming!

 3. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Samerna som lever av naturen orsakar inga miljöproblem utan problemen orsakas av andra krafter. Reglerade sjöar, monokulturer i skogarna, fartglada trafikanter, överdrivet semesterflygande mm. Det är bara att titta på t ex Flightradar24 en normal dag så förstår man hur stora utsläppen är och hur lätt smitta sprids över hela världen på nolltid. Rikta miljö- och klimatkritiken åt rätt håll tack.

  • //GF.

   Va! ”inga miljöproblem”!
   Har samerna fått eldrift i sina fyrhjulingar, snöskotrar, suvar, lastbilar, crossmotorcyklar m.m.?
   Kanske också helikopterna dem hyr för rendrivning o älgjakt går på el?

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Det finns areella näringar som har mekaniserats och som producerar tiotals gånger mer per person än tidigare. Menar du denna utveckling ska undanta samerna? Är det någon sko som klämmer? Du måste analogt mena att skogsbruket ska återgå till sågsvans, yxa, barkspade, hästar och spade för att skyffla bort meterdjup snö? Menar du att jordbruket analogt ska återgå till spadar, hackor, räfsor, höhässjor och hästar och oxar som dragdjur? Den här formen av hackande på samernas nyttjande av moderna hjälpmedel tar ibland formen av illa dold rasism. Jag vet för jag har bott vid foten av fjället och i Sapmi större delen av mitt liv och har tyvärr hört mycket skitprat om samernas rättigheter och deras försök att effektivisera näringen.

  • //GF.

   Som vanligt då, när inläggsförfattaren inte kan bemöta sanningen så undanhålls inläggen.
   Sverige i ett nötskal, vänstern friserar och mörkar allt som inte passar deras uppfattning, odemokratiskt kan jag tycka!
   När det gäller rasistiska inlägg kan jag förstå, men inte när det gäller kalla fakta som strider mot de vänsterliberalas visioner.
   Men så ser det ju ut som det gör i Sverige nu, allt ett resultat av den vänsterliberala blindheten inför resultaten av deras ansvarslösa politik och verklighetsuppfattning!

   Ett exempel på vänsterns tankeförmåga och slutsatser över tillstånden är: När t.ex. Tobias Baudin sossarnas nya partisekreterare tog till de stora orden över sakernas tillstånd, när han sa något om sin uppväxt och orättvisorna som han hatade och som han tyckte var förfärlig där uppe i Norrbotten, men han tänkte inte på att det var just sossarnas som styrt där under hela hans uppväxt, så med andra ord hatade han vad just sossarna hade åstadkommit, vilket var ett ogenomtänkt uttalande, självmål helt enkelt.
   Men han skulle väl spela på Göran Perssons liknande uttalande, som inte var mycket bättre, sossarna hade ju styrt även där han växte upp.
   Vänsterns samhällsbygge, hatas av både de egna och dem som får ta konsekvenserna av det, det är förfärligt.
   Nu säger jag inte att du är vänster, vart du står är ju din business.
   God jul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.