Heja Kamprad!

Sveriges framgångsrikaste företagare genom tiderna granskas av Uppdrag Granskning. Jag har inte haft tid att se kvällens program men det blir väl repriser. Att denne entreprör även är duktig på att minska skattebördan är väl inte särskilt konstigt. Håller man sig inom lagar och regler är man väl bra dum om man inte ser till att skatten blir så låg som möjligt. Jag förutsätter att Kamprad och Ikea följer lagarna.

Beträffande bolags- och stiftelsekonstruktionen är det på liknande sätt. Om Kamprad vill behålla den personliga makten och därför hittar på legala konstruktioner för detta är väl inget konstigt i det. Kamprad har lyckats tack vare att han är Kamprad. Ingen regering, riksdag, kommunfullmäktige, politiskt parti eller fackförening har kunnat skapa IKEA. IKEA har bara kunnat skapas av en unik människa som heter Ingvar Kamprad. Finns några skönhetsfläckar får vi väl leva med det trots att jantelagen rister och sliter i "typisk svensk" något alldeles fruktansvärt. Ingvar Kamprad är ju sinnebilden för något som  inte kan tolereras i Sverige. 100 miljarder på banken, huuuuu, fyyyy!

Håller sig Ingvar Kamprad och IKEA inom de lagar vi har så är det helt OK för mig att man utnyttjar lagarna. Ingvar Kamprad är en del av IKEA:s image och alla (nästan) förstår att hans personliga snålhet är en ploj för marknadsföringen. Många kommer säkert att rusa till IKEA i morgon och sympatihandla.

Etiketter: , ,

25 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Jag har ännu inte sett programmet så jag kan inte vara tvärsäker på något. Och för att vara säker vill jag nog även ha skattemyndigheternas avgöranden. Men karln är ju fullkomligt unik och jag tror det är bättre för Sverige att IKEA är svenskt än att det hade varit ett kinesiskt eller franskt företag och Ingvar Kapmrad en Senegales.

 2. Conny Forsström

  Jag är inte lika full av beundran som Rombe inför Kamprads påstådda storhet. För nåt år sen vill jag minnas att jag hörde om avskyvärda villkor för anställda vid ett USA-baserat IKEA-varuhus. Och det är säkerligen bara ett av många exempel på att man inte kan bli rik utan att andra lider på något sätt.

 3. fjällbo

  Tänk på alla arbetstillfällen o skattepengar IKEA har genererat!Bara här i innlandet pratar dom om 200 nya jobb sedan bla Hedlunda i Lycksele fått en stororder!Men det betyder väll inget då avundsjukan slår till.Det vore säkert flera gånger billigare att lägga tillverkningen i Kina men det gör inte Kamprad!Nä Ingvar Kamrad skulle blivit finansminister i Sverige då hade det blivit ordning!Men det kanske inte hade blivit så roligt för alla soffliggare o dagdrivare han gillar folk som jobbar!

 4. ivar

  Vi måste beundra Ingvar Kamprad för att han har skapat ett stort internationellt företag. Att han utnyttjar systemet liksom alla andra multinationella företag är något som vi får tåla. För att de anställda vid butiker och tillverknings företag ska få det bättre så får vi försöka exportera den svenska modellen med avtal mellan företagsledning och fackförening. Det är något som är mer eller mindre förbjudet i en del länder, där det är staten som sätter lönerna. Det är något som uppdrag granskning skulle kolla upp innan de hoppar på en gammal företags ledare efter en företagsfest,

 5. Vilhelminabo

  Han briljerar på många sätt. Både som kapitalist och arbetsgivare. Han vet, utan ”fotfolket” inget imperium och därför gör han som han gör. ”Skatteflykt”? Tja, några 100 milj då och då som kommer honom tillgodo, vad spelar det för roll när flera hundra tusen anställda bet sin skatt till resp land. Dessutom ska han ha all heder för att han inte är någon ”snabba klippens” man. Det här bottnar i långsiktig planering och för Sverige är han oersättlig. Både som reklampelare och bevis på företagsanda.
  Men till Stalins nivå….nja..ha, ha

 6. Skogsägare

  Man kan fråga sig hur det skulle ha sett ut om Kamprad istället för att lägga sin energi på skatteplanering hade fått fokusera fullt ut på det han är bäst på, att driva ett företag. Förmodligen hade vi sett betydligt fler varuhus som sålde möbler till ännu lägre priser. IKEA bevisar tydligare än mycket annat hur kapitalismen innebär en win-winsituation. Hur studenters och barnfamiljers ekonomiska situation hade påverkats om IKEA inte fanns kanske Conny Forsström kan förtälja?

 7. Hoppas!

  att IKEA flyttar all sin verksamhet ut från Sverige, så vi slipper sådana skattefuskare här i landet.
  Jag hörde dom betalade bara 600 miljoner per år i skatt (företagsskatt) sedan vet jag inte hur många anställda dom har i Sverige som det betalas löneskatt för, men antagligen är det flera tusen människor.
  Såna arbetsgivare vill vi inte ha i det här landet. Fy!

 8. Mr Cool

  Andemeningen med programmet var väl att hetsa upp det Svenska folket: fy på dig, Ingvar! Hur kunde du?
  Vi talar då om samma folk som under de sista veckorna i april desperat jagar kvitton i sina lådor för att maximera avdragen i deklarationen.

  Men Kamrads försiktighet är ingen myt. Min fd sambo jobbade på ett hotell i Karlskrona och för att behaga den celebra gästen d.v.s. Ingvar så fick han ett extra stort rum utan merkostnad. Ingvar kom straxt ned till reception och sa ”så här stort rum behöver jag inte”. Ikeakatalogen lär vara tryckt i fler exemplar än bibeln…starkt jobbat.

 9. Håkan Rombe

  Vad jag förstår har Kamprad följt de lagar som finns.Återstår då den moraliska biten. Jag känner ytterst få som betalar mer i skatt än vad man behöver enligt lag. Rättare sagt, jag känner ingen.Men till radions diskussionsprogram har idag folk ringt och öst galla över Kamprad. Det måste vara dessa unika personer som själva lassar in några tusen extra i skatt för att visa sitt jättestora hjärta. Man bugar och tackar! Låt K odla myterna om sig själv! Det är en del av marknadsföringen. Han har skapat sysselsättning för kanske 100 000 pers. Vilken sysselsättning skapar gnällspikarna?

 10. Håkan Rombe

  Vad jag förstår har Kamprad följt de lagar som finns.Återstår då den moraliska biten. Jag känner ytterst få som betalar mer i skatt än vad man behöver enligt lag. Rättare sagt, jag känner ingen.Men till radions diskussionsprogram har idag folk ringt och öst galla över Kamprad. Det måste vara dessa unika personer som själva lassar in några tusen extra i skatt för att visa sitt jättestora hjärta. Man bugar och tackar! Låt K odla myterna om sig själv! Det är en del av marknadsföringen. Han har skapat sysselsättning för kanske 100 000 pers. Vilken sysselsättning skapar gnällspikarna?

 11. DKocken

  Møjligt att gubben anvændar de lager som finns;men jag tror inte på att lagens utformning var ment som ”morot” till kreativt skattetænkande .

 12. Murarn

  För det första så ska du nog titta på programmet innan du yttrar dig på detta vis. Låter urholkat att först påstå saker och hylla Kamprad utan att ens ha titta på det.
  Det är inte frågan om att betala för mycket skatt som jag tycker är beklämmande. Det är att man försöker komma från det hela så mycket som möjligt, men samtidigt vill ha det svenska varumärket samt framförallt utnyttja svenska skattemedel (infrastruktur, ambassadpersonal, regeringsrepresentanter, mm, mm) då det går trögt (I Ryssland tex).
  Vad har hänt med folk som hyllar folk som roffar åt sig och inte vill göra rätt för sig?

 13. Vilhelminabo

  …fast jag har aldrig förstått hur folk kan köpa på gränsen till IKEA:s urusla möbler. Jag har besökt Sundsvall 1 gång och det imponerade inte varken möbelmässigt eller allt annat skit som fanns där. Möjligen kan man säga det var bra få sig en bit mat. Men det är vad de flesta verkar gilla och helhetskonceptet möbler, skrot och mat som Kamprad gjort sig stormrik på. Är man ute efter kvalitet kan man glömma IKEA. Förressten på tal om skit, han går ju hem i Ryssland…

 14. Tommy

  Ingen har räknat på alternativet om IK betalat skatt utan skatteplanering.
  Hur stort skulle då bolaget vara idag?

  Kanske ett halvstort bolag som inte betalde mer skatt i Sverige än vad man ändå gör nu.
  Man är helt självfinansierade och det tar tid.
  I dag har man skalfördelar som annars inte funnits.
  Och vad tänkte IK om sina möjligheter när allt skulle fondsocialiserats?

  Många andra duktiga entreprenörer lämnade då också landet.
  Hur många arbetstillfällen försvann då ??

  Mvh

 15. Maria Skiddi

  Jag säger som Holfe ”Jag är in till döden trött på svensk media, och samtliga svenskar, som sätter likhetstecken mellan att man följer gällande regler med det mycket smutsiga ordet ”skattesmitare” slut cit

 16. FGJ

  Det känns bra att det blir tydligt att Ingvat Kamprad är en helt vanlig svensk egoist. Inget ovanligt med det. Men hur tusan ska jag konstruera någon form av skattefri stiftelse, så jag undkommer skatt?? Eller??

 17. Håkan Rombe

  Studiebesök på IKEA Jakobsberg. Gjorde ett besök i söndags och redan kl 1030 var parkeringen knökfull, hundratals bilar. Jag har aldrig sett en sådan kundtillströmning vid den tidpunkten. TV-programmet? Sortimentet och priserna gör att även låginkomsttagare har chans att möblera ett hem. Numera finns även ett plus-sortiment för dem som vill satsa lite extra. Minns ganska väl löntagarfondsdebatten. Löntagarfonderna skulle garantera att ett framgångsrikt företag på ett årtioende kunde övertas av ”facket”. Undra på att Kamprad och andra flyttade sina företag utrikes. Sådan är socialismen…….

 18. Hårt arbetande

  Var du också där i söndags?
  Om jag var Ingvar, skulle jag frysa verksamheten i Sverige tills uppdrag granskning gjorde ett program om hur mycket IKEA betyder för Sverige

 19. Isak

  Bäste Herr Rombe, trots ”socialism”, ett oresonligt fack,så
  har ändå lilla Sverige producerat fler miljonärer och mil-
  jardärer än dom flesta andra länder. Undrar när din stora
  idol entreprenören Kamprad kommer hem och lär ut till alla
  dom andra svenska företagen hur dom skall undgå skatt, och
  flytta sina pengar till skatteparadisen. För kapitalismen
  mår väl bäst när alla företag kan jobba under lika villkor,
  eller? Herr Borg har ju ändå begripit något, om man kan
  förstå honom rätt efter kvällens Uppdrag granskning.

 20. Håkan Rombe

  Svar till FGJ (2011-01-29 00:53)
  Även en stiftelse betalar skatt, precis samma skatt som AB. När förmögenhetsskatten avskaffades bortföll en av fördelarna med stiftelse. En stiftelse äger nämligen sig själv. Överför man sina tillgångar till en stiftelse är det inte ens privata tillgångar längre. Man kan bokstavligen äga ingenting! Man kan dock styra och ställa med stiftelsens tillgångar om man dominerar styrelsen i stiftelsen. Wallenbergarna styr ju bl a med hjälp av stiftelse. Verka men inte synas!
  Löntagarfonderna skrämde bort många företagare. Fonderna avsågs ju gradvis socialisera det svenska näringslivet!!

 21. Håkan Rombe

  Svar till Hårt arbetande (2011-02-02 12:34)
  Ja jag var där. Det var planerat och ingen sympatidemonstration. Som vanligt blev det ett och annat spontanköp bland allt billigt och bra. Jag noterade att kundtillströmningen var enorm. Tack vare TV-programmet?

 22. Håkan Rombe

  Att bygga upp ett företag enbart genom sparade vinster är som du är inne på mycket svårt och tar lång tid. En ekonom kan förklara varför det är så. K sitter inte som någon Joakim von Anka och ruvar över ett sprängfyllt magasin med guldpengar. Han investerar oavbrutet i nya varuhus världen över och de pengar som han har på bankkonton gör nytta i andra företag. Varenda krona han sparar genom att åka Skoda och pruta på mjölken gör nytta i företag. Samtidigt är det en oöverträffad image. Tänker på den f d ICA-handlaren i Stockholm som äger 50 lyxbilar och har egen anställd bilputsare. Lite eljest!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.