Kommuner har inte vinst

Dessa jämförelser mellan kommuner där budgetöverskottet kallas vinst är ren desinformation utom för det fåtal som läst företagsekonomi. Ett företag redovisar vinst när företaget varit bra på att producera varor och tjänster till ett pris som ger överskott och dessutom nöjda kunder.

En kommun kan ge budgetöverskott, "vinst", tack vare att kommunen pungslagit sina medborgare med onödigt hög skatt eller att kommunen producerat tjänster som håller undermålig kvalitet genom skadliga besparingar. Synnerligen missnöjda konsumenter av kommunala tjänster kan ge stor "vinst" på grund av att nämnder och tjänstemän inte använt de pengar som skattebetalarna levererat in.

Det vore bättre att media redovisade mått på kundernas – brukarnas nöjdhet med de tjänster kommunen levererar i stället för de "vinsttabeller" och "vinstrankingar" som inte gör annat än förvirrar folk.

Det är t ex inte speciellt skickligt av Umeås politiker att år efter år visa att de lagt beslag på mer av medborgarnas pengar än som behövs för verksamheten.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Aroon

    Vissa älskar ju statistik som underlag och bevisföring i olika sammanhang. För en vanlig sketen pappskalle kan det ju verka trovärdigt, men som du säger, skrapar man lite på ytan kan sanningen vara den omvända. Jag är absolut inte någon ekonom, men när det gäller pengar, ekonomi och bokföring i olika sammanhang finns det säkert tusen olika sätt att direkt och medvetet manipulera med siffror. Det ser man ju bara alla som åtalas i olika sammanhang och där det rör sig om stora summor att i slutändan har någon skicklig advokat fått fram en frikännande.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-06-13 22:12)
    Helt rätt att man ska ta all information med en nypa salt. Jag kunde ha tillagt att kommunal ”vinst” d v s budgetöverskott för hela kommunen måste ligga på + 2 % av totala budgetramen för att uppfylla fordringarna för god ekonomisk hushållning. Idealet är vanligen att nämnderna förbrukar precis de pengar man anförtrotts och levererar tjänster med den kvalitet som målsatts. S k budgetdiscplin är ofta en god egenskap för en nämnd. Som du antyder kan mycket mer sägas om detta ämne. Nu var det en person som skrek ”KAFFE” flera gånger sedan jag börjat skriva bloggen så det blev lite hafsigt. Kaffet smakade gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.