Klankandet på IKEA

Varför detta klankande på IKEA om att producenter av IKEA-möbler i Östtyskland (Stasiland) använde politiska fångar i straffarbete? Hur skulle IKEA veta det???

Samtidigt som IKEA köpte möbler från Östtyskland åkte svenska politiker i skytteltrafik till Stasilandet. Skolöverstyrelsen var en stor sambandscentral för intima kontakter med Östtyskland. Det höll sig mest på det platoniska planet antar jag. Tyska lektorer besökte våra skolor för att främja undervisningen i tyska. Dessa lektorer var kontrollerade av Stasi. Det organiserades resor för skolungdom till kommunistindoktrineringsläger som kallades för Östersjöveckan. (Nu drog jag till lite extra!) Den socialdemokratiska regeringen i Sverige såg till att Östtyskland erkändes som stat. Ingvar Carlsson på officiellt besök med hedersbetygelser. Östtyskland hade till Stasis stora förtjusning indirekt nära kontakt med det svenska socialdemokratiska partiet genom riksdagsmannen Stellan Arvidsson (känd som den svenska enhetsskolans fader) som även umgicks med svenska ministrar.  Arvidsson befann sig ofta i Östtyskland i olika angelägenheter. Lars Werner (v) och Lars Ohly (v) badade bastu tillsammans med regeringstopparna i Stasiland och klappade händer på partimöten så huden närapå flagnade.

Jag stannar här. Hur många svenska företag som helst handlade med Stasiland. Så fruktansvärt simpelt och lågt att anklaga IKEA för att de gjorde som alla andra, inklusive den socialdemokratiska regeringen.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Men jag kan inte se hur allt det du räknar upp kan försvara att IKEA använde sig av politiska fångar i slavarbete för att tillverka sina möbler??
  Och vad jag förstår så kan mycket väl IKEAS ledning med Kamprad i spetsen ha vetat om detta, åtminstone borde de ha så pass ansvar över sin tillverkning så att detta inte skedde, anser jag! Det är väl inte första gången som IKEA är i blåsväder i tvivelaktiga affärer!
  Sedan har du som vanligt en förkärlek i att dra fram mörka sidor hos politiska motståndare, men blundar för minst lika mörka sidor hos dina bundsförvanter!

 2. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-11-18 13:01)
  Kamprad ha syndat för länge sedan och bett om ursäkt för det. IKEA har inte själv drivit någon fabrik med politiska slavarbetare utan har köpt möbler från en underleverantör som anlitat politiska fångar som kommunistregimen anvisat. Måste vara väldigt svårt för IKEA-ledningen att avslöja sådant med Stasi ständigt närvarande.
  Varför jag hackar på kommunister och nazister? Demokrati och frihet måste ständigt återerövras och då måste nya generationer upplysas om vad som händer när totalitära krafter tar över. SD har sin bas i nationalism och rasism och därför är jag inte snäll mot SD heller!

 3. Alberto Åberg

  De ser ut som allt gammalt som va rumsrent i dåvarandes samvete ska efter omvärderas och byktvättas.. de är inte att undra på att utvecklingen stoppar upp och ”allt va så bättre förr”..

 4. Maxim Gorkij

  Det vi samtliga gemensamt kan vara överens om är väl att det gamla DDR liksom resten av Östblockets kommunistregimer var både klandervärda och ofria. Det vet vi och ingen vill väl ha dessa tillbaka. Men samtidigt bör vi kunna klandra kapitalismens råa handel, den fortsätter i dag liksom under östblockets tid. Den söker sig de vägar som leder till största möjliga skillnad mellan kostnad för producerad enhet gentemot det pris som kan sättas i andra änden. Däremellan ligger vinsten. Kapitalismens främsta och enda bevarelsedrift.

  I detta fall skiljer sig inte IKEA förr, gentemot de svenska storföretag i dag, som söker sig till exempelvis Kina.
  Den Kinesiska regimen kan väl vid sidan av bl,a Saudi Arabien räknas som komplett ofria ur demokratisk synvinkel. Men våra svenska kapitalister, dom hänger på. Det är liksom så systemet fungerar.

  Om herr IKEA kan påminnas en del. Du vill påskina att ”Detta hände för länge sedan”…
  Men kom ihåg! Ingvar Kamprad framhöll bara för något år sedan en man vid namn Per Engdahl i MYCKET positiva ordval. Denne Engdahl är den svenska, och en av den europeiska Faschismens kanske främste förgrundsgestalter, under 40- talet och åren efter ända in i nutid.
  Som förnekare av förintelsen har han fungerat som ett slags mentorskap för 80-talets skinnskallar, de som i dag springer omkring i kostym på stan i sommarnatt användandes en vokabulär värdig endast den lusiga brunskjortan.

  Tänker man på Ingvar Kamprads ”smarta” affärsupplägg, väldokumenterat av den fria svenska massmedian. Konfirmera sedan vidare den mannens beundran för denne Engdahl.
  Jag är inte lagd åt vare sig spekulation, ej heller vill jag anses fara omkring med konspirationsteorier.
  Men, men… Det räcker för mig.
  Jag handlar inte av IKEA!

  Du går lite för långt i detta fall när du i samma stycke nämner socialdemokrater tillsamman med Werner och Ohly.
  Sossarnas egg mot kommunismen har alltid varit vässad till försvar av demokratin.
  Allt annat prat är strunt…

 5. Håkan Rombe

  Svar till Maxim Gorkij (2012-11-18 20:03)
  Håller med dig om det mesta. De svenska företag som gör affärer i diktaturer gör det med svenska regeringens goda minne. Det du skriver om Kamprads goda vitsord om Per Engdahl har jag inte full kläm på. Om så är det synnerligen omdömeslöst. Per Engdahl var ju helt oförbätterlig när det gäller nazismens avskyvärdheter. En riktigt slemmig orm som är förebild för unga ultranationalister och rasister än i denna dag. Undras om vi inte dras med någon form av hatkärlek när det gäller IKEA och som gör att IKEA granskas hårdare än t ex Bofors och Ericsson. Jag själv är inte bättre än att jag köper apelsiner från Israel, tekniska prylar från Kina och säkert varor från diverse diktaturer runt klotet. Gärna också möbler från IKEA om de motsvarar mina behov. Det är svårt att vara renlärig!

 6. Håkan Rombe

  Svar till Alberto Åberg (2012-11-18 18:28)
  Jag tycker nog att det kan vara hälsosamt med ett och annat reningsbad när man får reda på sanningen. En del är dock helt oförbätterliga som t ex Per Engdahl och Jan Myrdal, de kör rakt fram fast vägen svänger 180 grader. Som solstrålarna mot nordpolsisen som studsar ut i världsrymden vid klart väder.

 7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Bara så att vi förstår varandra rätt, du räknar SD till dina bundsförvanter?!
  Ja tänkte nog mer på FP:s stöd för Pinochet, USAS stöd till Contras, kriget i Vietnam, Honduras osv. LUF:S kontakter med terrororganisationen CANF!!!

  Ja, Kamprad har gjort avbön för sin inblandning i Hitler Jungen, den ursäkten ska då vägas mot hans hyllning av ex Per Engdahl! Vi kräver av andra Svenska företag att de ska ha koll på sina leverantörer när det gäller arbetsmiljöer, löner mm, varför då inte IKEA?

 8. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-11-19 09:09)
  Nämen herre mim je! Det du räknar upp är absolut inget jag stödjer. SD står för rasism och nationalism så det vänder sig i min mage. IKEA ska naturligtvis nagelfaras som alla andra svenska multinationella företag men IKEA hackar man på i betydligt större än övriga företag. Ta vapenindustrin som ett exempel. Eller Telia. Hur många företag som helst klarar sig undan granskning i det här avseendet. Betr Per Engdahl se mitt svar till Maxim Gorkij.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.