Påvar och kommunalråd

Vad är det för likhet mellan påvar och kommunalråd (kommunstyrelsens ordförande)? Svar: Båda brukar sitta i årtionden tills de trillar av pinn, åtminstone nästan. I vissa kommuner i Sverige är det underförstått så att när ett nytt ungt kommunalråd ersätter "den gamle mannen", för det är alltid en man, förutsätts att det nya unga kommunalrådet fått jobbet som en livstidsförläning. Detta är naturligtvis vanligast i kommuner där ett visst parti abonnerat på makten i 60-70 år. Hur ofta byts kommunstyrelsens ordförande i t ex Skellefteå? Eller landstingsstyrelsens ordförande i t ex Norrbotten?

I Iran t o m finns en begränsning på två valperioder för presidenten. Ahmadinejad skall alltså bytas ut  som president. USA:s president sitter i max två valperioder. Samma i Ryssland fast Putin och hans kompisar trixar och fixar. Varför nu detta?

Svaret är att det vitaliserar demokratin att en ordförande inte sitter för länge. Detta gäller naturligtvis även kommuner och landsting. Runt kommuners långsittande "starka män" samlas så småningom en hoper nickedockor och jasägare vars främsta kännetecken är att inte våga ha en egen åsikt utan att först ha avläst vindriktningen med hjälp av det våta fingret i luften. Detta är naturligtvis  förödande för vitaliteten och demokratin och framstegstakten.

Jag vidhåller alltså mitt nu gamla förslag att en maxtid på två valperioder (8 år) stipuleras för kommunstyrelsers och landstingsstyrelsers ordförande.

Observera att skämtet i DN om Odell som ny påvekandidat är ett skämt! http://www.dn.se/blogg/viktor/

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag kan visst hålla med dej om att det inte är bra med kommunpolitiker/politiker som sitter för länge. Men då borde man byta ut politiker, inte politiken, för det är ju ändå folket som bestämmer i en demokrati, eller…….

 2. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-02-12 08:07)
  Jag menar inte att alla politiker ska avgå efter max två perioder, 8 år, utan det är kommun- landstingsstyrelsens ordförande jag avser som inte bör sitta i årtionden och därmed bli en belastning för demokratins funktion. Alla intresserade av politik känner till exempel på långsittande kommunalråd-landstingsråd som börjar se sig själva som allvetande, allsmäktiga och oumbärliga men som av omgivningen uppfattas som odrägliga besserwissrar och bromsklossar.

 3. GEA

  Vi är ju trots allt ett modernt samhälle där ”stamhövdingen” ibland rådfrågar någon från en annan stam vilka de ska resa totempålen för och dansa runt i krigsdans. Ugh, ugh.

 4. Håkan Rombe

  Svar till GEA (2013-02-12 12:03)
  Många är det oavsett stam – parti som brukar dansa runt stamhövdingen underdånigt bugande och nigande. Bjuda stamhövdingen på karameller är ett oslagbart koncept!

 5. lf

  Jag skulle vilja veta vad du har för synpunkter på katolicismen och deras valprocess.
  Hur länge satte du som kommunalpolitiker?

 6. Håkan Rombe

  Svar till lf (2013-02-15 17:24)
  Katolicismens valprocess? Jag säger väl som det är. Den är fullständigt ointressant för mig men så kommer jag inte heller att bli helgonförklarad ty jag kan inte utföra några som helst trollkonster. Kommunalpolitiker har jag varit i mindre skala och med ett par avbrott i 40 år men det är inte sådant mångsyssleri som jag anser skadligt utan det skadliga uppstår när en kommunstyrelse eller en landstingsstyrelse har en ordförande som sitter i årtionden på samma höga maktposition. Till slut urartar det till en organisation med anpasslingar som gör karriär genom att slicka uppåt och sparka nedåt. Utrensningar a la Stalin är inte ovanliga.

 7. Håkan Rombe

  Svar till GEA (2013-02-12 12:03)
  Tyvärr så finns det påvar och stamhövdingar även i vårt moderna samhälle som tror sig veta allt och som sparkar ut alla som inte slickar ledarvargen i mungipan minst en gång per dag.

 8. lf

  Du pratar ju om påvar.Jo men du har ju gjort likheten men påvar och jag förmodar att du hänvisar till katolicismen.
  I hur många kommuner byts ordförande ut,säger du.Ja, jag trodde att det berodde på hur de sköter sitt uppdrag.
  Alf Svensson satte ju länge som ordförande för KD i riksdagen.
  Nej det är för enkelt att skapa tidsintervaller.Varför skulle det bara gälla för kommun-och landstingspolitiker?
  Hänvisningar till Stalin tycker jag inte är anpassad till vårt demokratiska system.
  Att den fd lektor kan bara komma på tanken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.