Lärare direkt från gatan

 Grattis Kommunförbundet! Ni har lyckats störtdyka läraryrkets status så att 123 st lyckats komma in på lärarutbildning med betyget 0,1 från högskoleprovet. Man kan faktiskt oftast  få högre poäng än 0,1 genom att kasta tärning.

Varför denna störtdykning i läraryrkets status när rekryteringsläget är optimalt genom att eleverna befinner sig  i skolmiljö ända tills de väljer yrke? Inget annat yrke har denna rekryteringsfördel. Svaret är mycket enkelt. Lön, lön, lön…. och arbetstidsförhållanden. Om detaljstyrningen av lärares arbetstid har Maciej Zaremba skrivit en artikelserie i DN för några år sedan. Hemarbete utöver full arbetstid är fortfarande omfattande särskilt på högre stadier. Kommunförbundet och kommunerna har lyckats fördärva den svenska skolan i sådan grad att det bör tillsättas en HAVERIKOMMISSION bestående av så framstående ledamöter att de klarar över 0,1 på högskoleprovet!!!

Kommunerna övertog ansvaret för löner och arbetsförhållanden för drygt 20 år sedan och ska vi vara sanningsenliga hade staten sedan ett par årtionden sysslat med att köra lärarna ned i löneträsket. Adjunktstiteln för lärare i teoretiska ämnen avskaffades i socialismens namn och helt enligt Jantelagen. Lärare som lärare och alla skulle ha samma lön. Varför inte titeln undervisningsarbetare? Där missade Mao-blusarna något!

Uppförsbacken är enorm att rätta till det svenska skolhaveriet. Regeringen lanserar nu riktade statsbidrag till karriärtjänster. Duktiga lärare och lektorer ska få 10 000 extra i månaden och dessa "stjärnor" kommer då upp i en lön som ändå är lägre än vad de flesta gymnasielärare har i Tyskland! Problemet med regeringens satsning är att pengarna bara räcker till ett fåtal lärare. 880 milj räcker till var 25:e lärare om vi antar lärarantalet 120 000. Sannolikheten 0,04 att få en rimlig lön lär inte få duktiga studenter att strömma till lärarhögskolorna.

Det självklara och uppenbara är att staten återtar arbetsgivaransvaret för lärarna i stället för att lappa och laga med riktade statsbidrag som ju är ett underkännande av kommunernas förmåga att vara lärarnas arbetsgivare. Folkpartiet har fattat detta!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/langa-dagar-och-dalig-lon-lararyrket-har-sjunkit-i-status

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. lf

  Då är väl det bara att att alliansen återför skolan till staten.
  Skolhaveriet har väl kunnat börjats rätta till efter 2006.
  Vad är det som hindrar Björklund?

 2. Håkan Rombe

  Svar till lf (2013-04-01 19:43)
  De som hindrar Björklund är moderaterna. Det är ju ingen hemlighet. Och moderaterna är mycket större än folkpartiet.

 3. Peter Åberg

  Jag håller med dig om att lärarlönerna borde vara högre för att på lång sikt göra läraryrket mer attraktivt och därigenom höja kompetensen i lärarkåren.
  Det är nog inte enbart folkpartister som tycker det.

  Låt säga att man över lag höjde lönerna med med ca 7000 kr för alla lärare i landet (120000 st enligt ditt exempel). Detta skulle kosta ca 10 miljarder kr (sociala avgifter ej inräknade). Var anser du att man skall dra ner på i motsvarande grad för att frigöra pengar till dessa ökade lönekostnader. Inser att en del av dessa pengar kommer tillbaka till staten genom inkomstskatt.

  Jag för min del har inget problem med att t ex återställa restaurangmomsen till tidigare nivå. Är även beredd att sänka jobbskatteavdraget för att finansiera en bättre skola.

  Tyvärr tycker den borgerliga regeringen att det i stället är viktigare att prata om ytterligare höjt jobbskatteavdrag än att satsa ordentligt på skolan.

  När den borgerliga regeringen tog över 2006 skyllde man de dåliga skolresultaten på den tidigare socialdemokratiska skolpolitiken. Nu när det gått drygt 6 år, med en borgerlig regering med en folkpartistisk skolminister som genomfört ett antal reformer och olika quickfix-lösningar som ofta haft väldigt dålig vetenskaplig underbyggnad, sjunker fortfarande resultaten.
  Kanske finns en del av orsakerna i de sjunkande resultaten just i att lärarkompetensen gradvis har sjunkit. Det går i alla fall inte längre att skylla ifrån sig på den tidigare socialdemokratiska regeringen med tanke på att den borgerliga regeringen haft gott om tid att styra om den svenska skolan.

  Jag för min del tror att den bästa lösningen är en långsiktig överenskommelse om skolan över blockgränserna för att ge skolan mer resurser och för att skapa en välbehövlig arbetsro utan ständiga skolreformer som tar alldeles för mycket kraft från det pedagogiska arbetet.

  /Peter Åberg

 4. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2013-04-02 13:24)
  Jag har inget att invända mot det du skriver, håller med om det mesta. Lärarna har fått mycket mer administrativt arbete som tar tid från undervisningen. Jag föreslår en haverikommission som får analysera allt som skett inom skolan de senaste 50 åren. Detaljstyrningen av lärarnas arbetstid, skrivandet av individuella åtgärdsprogram, avveckling av studierektorer, avveckling av skolekonomer, rektorernas därmed orimliga arbetsbörda som omöjliggör ett bra pedagogiskt ledarskap, kommunaliseringen som satte bocken till trädgårdsmästare, ämneslärare som får en undermålig högskoleutbildning i sina ämnen. Raserandet av löneläget som gör att vi inte får begåvningarna att konkurrera om lärarhögskoleplatserna. Skolledarna är så viktiga för skolans resultat att även deras löner måste höjas väsentligt. Skollederiet får inte vara en reträttplats för lärare som tröttnat på att undervisa eller som ibland inte ens undervisat! Är rektorns lön minst 10 000 över den bäst betalde lärarens skulle vi få konkurrens även om de jobben.

  Som en anekdot kan väl rekapituleras vad som hände när Bodens kommun omstöpte hela sin skolledarorganisation för sådär 15-20 år sedan. De nya skolledarnas samlade akademiska meriter handlade om 70 akademiska poäng. Totalt! Lika med en halv akademisk grundexamen!
  Detta var en liten uppräkning av vad en haverikommission inom skolan kunde syssla med. Modell kunde den s k Lindbeck-kommissionen utgöra. Den som producerade många bra idéer om hur Sverige kunde utvecklas snabbare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.