Europas blodtörstiga granne Ryssland

Putins agerande kan inte mätas med vanliga måttstockar. Han visar tydliga tecken på att drivas av maktgalenskap och en åstundan att göra Ryssland lika stort och mäktigt som Sovjetunionen var, eller föreföll vara.”Prestationerna” byggde dock  till stor del på fantasifoster genom fabulerade produktionssiffror. Det är farligt att betrakta Putins regim som en regim bland andra med psykiskt sunda ledare. Han har stort behov av att framstå som stark, modig, hänsynslös vilket visas i de foton som sprids av ”den starke ledaren”. Han tävlar snart i samma division som den uppenbart galne ledaren i Nordkorea på det området. Sovjetunionen omfattade inte bara Krim och Georgien utan också Ukraina, Vitryssland, Estland, Lettland, Litauen. Karelen har Sovjetunionen stulit av Finland och behålls av Ryssland. I många av dessa stater finns en minoritet ryssar. Finland har under drygt 100 år varit en del av Ryssland sedan den gamla svenska landsdelen Finland erövrades i början av 1800-talet. En tredjedel av Sverige försvann och som kompensation fick Sverige Norge men bruden var synnerligen ovillig och äktenskapet med Norge sprack omkring 1900.

Till Sovjetunionen inkorporerades även Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Östtyskland m fl genom påtvingat paktförhållande. Sovjetunionen förbehöll sig rätten att invadera och störta regimer i dessa länder som de inte gillade.

Vilka erfarenheter har grannarna av Ryssland-Sovjetunionen? Finland överfölls 1939 men där gick Sovjetunionen på pumpen i vinterkriget men Finland fick lämna ifrån sig Karelen och Petsamo. Ren imperialism.  Genom broderskap med Hitler ockuperades de baltiska staterna och halva Polen 1939. Ren imperialism.  En stor del av befolkningen i Estland, Lettland och Litauen skickades till en säker död i Gulaglägren, ja de tippades av järnvägsvagnar utan mat och redskap i den Sibiriska vildmarken. Sammalunda med polackerna. Sovjetunionen-Ryssland mördade över 20 000 av den högutbildade intelligentian med nackskott i Polen i Katynmassakern. Drygt 500 kg pistolammunition förbrukades. Betydligt fler polacker dog i Gulag. Krimtatarerna rensades också ut etniskt och förvisades till Gulag. I Ukraina och Vitryssland kallades alla bönder för kulaker (storbönder) och de bestals på all matproduktion så att miljontals svalt ihjäl, barn, föräldrar, far- och morföräldrar m fl. Det låg fullt med barnlik efter vägarna. Ungern överfölls 1956 och Tjeckoslovakien 1968.

De länder som gränsar till Ryssland har alltså erfarenheter  från 1920 – 1990 som omfattar etnisk rensning, imperialism, folkmord genom nackskott, svältdöd och Gulagdöd i dödslägren. De etniskt utrensade folkgrupperna ersattes av ryssar vilket ger dagens situation med ryssar överallt som måste ”räddas” undan förföljelse. Det tänker sig Putin göra genom invasion och annektering av nya territorier. Precis som om vi fortfarande levde på 1700-1800-talen med inavlade (betydligt värre inavel än vargstammen i Sverige!) kungar, tsarer och kejsare som statschefer.

För att försvara sig mot en dylik historisk relikt som Putin måste man ha marktrupp, det räcker inte med kryssningsmissiler och JAS. Terräng tas med marktrupp och försvaret måste alltså innefatta marktrupp. Det begriper Finland för de vet vad umgänget med Ryssland kräver! Men Finland begriper sig inte på Sverige. Inte jag heller!

Nu kommer en och annan med gammalt passionerat kärleksförhållande till det kommunistiska Sovjetunionen att påstå att jag lider av rysskräck. I slutet på 1920-talet gjorde sig Sverige av med nästan all försvarsförmåga för nu skulle det inte bli krig. Europa och Amerika dansade och log.  Och Sovjetunionen höll på med sina folkmord i hemlighet. Nästan! Det fanns dem som tog reda på och visste!  De som varnade för nedrustningen i slutet på 1920-talet hånades. Vilka fick rätt och vilka hade fel?

”Val” enligt rysk diktator (Putin). Se ledare i SVD.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/folkomrostningen-om-krim-ar-avgjord_3368498.svd

 

Några håller sig klarvakna, t ex DN:s chefredaktör!

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-ska-jalta-ater-symbolisera-sveket/

Etiketter: , , , , , , , ,

22 kommentarer

 1. €dor

  En gammal hårdför misstänksam kommunist var ändå Putins ansikte. Liknar nästan 1936 OS innan Hitler invaderade polen. Vad tänker den här galningen hitta på?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Finns nog anledning till att vara vaken! Angela Merkel hade visst haft funderingar på om Putin var fullt psykiskt frisk efter sina samtal med honom.Officiella fotografier från Ryssland som visar Putin i full mundering sprätta ishockeypuckar eller stående vid en general som med folkilsken uppsyn stöter en pekpinne i en karta (tittaren ska naturligtvis förstå att kartan visar Ukraina) eller stående med en 15 kg gädda som han påstås ha fångat eller slående på en sandsäck i en MMA-slagsmålslokal etc etc. En sådan president är inte friskare i huvet än Kim Jong Un och då är det illa ställt i huvet. Samma typer av bilder. Samma sjukdom?

   • €dor

    Men vänstern här på nätet tycker Putin är bra och ser ingen fara i det. Jag trodde han var annorlunda än de gamla kommunisterna, men icke. Blir det röstning om NATO kommer jag ändra uppfattning efter den här händelsen, eller i alla fall vara mindre kritisk. Vi är ju chanslösa nu som det är, i vilket fall kan ett starkt försvar avskräcka. Det är det enda som biter på den här mannen. Sorgligt men sant!

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Putin har varit en del av Sovjetsystemet som KGB-agent och det ligger väl något arkeologiskt tjusigt med det i vänsterns ögon. Drömmen om det kommunistiska paradiset består. En form av religion.

 2. Marianne R Johansson

  Rysskräck vill jag kanske inte kalla din åkomma, men defenitivt komunistskräck!
  Enade Rysland, Putins parti, ser sig själva som ett mittenparti med både populistiska och konservativa element. Putin är helt klart en konservativ högerman, som liksom högermän vill roffa åt sig själv både makt och pengar! I Ukraina står det nu mellan denne högerman eller nazistpartiet Svoboda, vad ska man välja, pest eller kolera?
  Nazismen sprider sig fritt, i Sverige, i Europa. I Sverige har man stått för olika attentat och under en tioårsperiod mördat 14 personer! Hur ska vi hanter detta hot som faktiskt är ett faktum och inga fantasifulla gissningar?!

  • €dor

   För att det ska bli en gnista behövs två poler, eller ingen rök utan eld. Det ena föder det andra. När Sverige går åt höger frodas vänstern och vice versa. Så kommer det hålla på hela tiden om inte vänstern har någon generallösning. Vad sägs om senaste förvärvet, en riskkapitalist till vänsterpartiet? Tjosan!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Putin är en nationalist med stormaktsdrömmar. Han har monterat ned de demokratiska institutionerna i snabb takt. Fria medier och självständiga domstolar är ett minne blott. Lagar som försämrar demokratin stiftas. Sist men inte minst, Putin är på god väg att bli envåldshärskare. Regeringsmedlemmar liknar skrivbiträden. Främlingsfientliga och nationalistiska partier har ökat i Europa men är inte systemhotande på långa vägar. SD i Sverige harvar fram och tillbaka kring 10 %. Svoboda i Ukraina är väl uppåt 20 % (rätta mig om jag har fel) men inte ett regeringsbärande parti. Ren nazism är en marginell historia någonstans mellan 0 – 1 % i Europa. I Sverige nära noll. Gyllene gryning i Grekland lite mer men utan större folkligt stöd. Nazister är oftast beklagansvärda och marginella individer på samhällets botten. Men som tyvärr gillar våldsdåd. Beträffande kommunistskräck så är kommunismen inte något reellt hot i Europa. Särskilt dem som upplevt kommunismen förkastar den. Har man läst något tjogtal ögonvittnesskildringar från insidan järnridån kan man dock bli mörkrädd ett tag.

   • Marianne R Johansson

    Putin är en högerdiktator, sådana skaffar sig den makt du beskriver, oavsett partifärg!
    Nej, nazismen, högerkrafter är ett större hot mot Sverige och Europa i dag än vad kommunismen är, att marginalisera detta kan vara farligt, det var väl vad man gjorde med Hitler också?!
    Svoboda ingår i Ukrainas nya regering.
    Och jag blir i alla fall mörkrädd även över höger och nazist diktaturers härjningar!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Har nyss läst avhandlingen ”Med historien som motståndare” av Petter Bergner. En recensent i VK tyckte nästan synd om partit men då röt Björn Löfström till i ett genmäle VK (bor i Dikanäs och Moskva) och tyckte att V förtjänade kritiken i avhandlingen eftersom V inte gjort upp med sitt förflutna. T ex stödet till överfallet på Finland, stödet till maktövertagandet i Östeuropa, stödet till det sovjetiska överfallet på Ungern 1956, stödet till överfallet på Tjeckoslovakien 1968, stödet till Östtysklands skjutande av sina egna ungdomar som försökte fly till väst etc etc. Björn Löfströms far Erland Löfström ansökte om medlemskap i kommunistpartit vårvintern 1940 efter att Sovjet hade överfallit och mördat över 20 000 finnar i vinterkriget. Ja jag kallar det för mord för Finland hade inte gjort Sovjetunionen något ont. Vad jag förstår av Björn Löfströms inställning i dag är Erlands son snarare antikommunist. De flesta som röstar på V i dag har inget med V:s kommunistiska förflutna att göra men det finns än i denna dag högt uppsatta i partit som betecknar sig som kommunister. I sanning häpnadsväckande.

   • Marianne R Johansson

    jag har inte läst den här avhandlingen, men jag har läst intervjuer med författaren, där han säger sig vara överraskad över hur hårt trycket varit på V att göra upp med sitt mörka förflutna, medan andra partier kommit undan! Vänstern har dock försökt göra upp med sina lik i garderoben, men det kommer alltid att finnas politiska motståndare som, när de inte kan komma med annat kommer att komma dragandes med kopplingen till Sovjet kommunismen! tröttsamt, javisst, och det flyttar ofta fokus från det viktiga i debatten, men det får nog vi Vänsterpartister i framtiden dras med, trots att vi inte har haft, eller vill ha med Sovjet kommunismen att göra! Jag vet inte vilka högt uppsatta ”kommunister” du menar inom dagens Vänsterparti, Lars Ohly? Han har ju gjort avkall på sin kommunism, och det viktiga är väl att Vänsterpartiet aldrig kommer att hylla kommunist diktaturer?
    Jag önskar att ni liberaler kunde göra samma avstamp till nazism och högerdiktaturer!
    Intressant att den antikommunistiske Löfström bor i Moskva??

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     I den bok jag refererar till finns fler som fortfarande kallar sig kommunister men det är ju av naturliga skäl en minskande skara. Nazister (och kommunister) hatar liberalismen och tidningar som t ex DN avslöjar hela tiden vad nazisterna håller på med. Det gör även Folkpartiet och övriga demokratiska partier i Sverige. De som är verkligt demokratiska vill säga.

     • Marianne R Johansson

      Mjaae, ni liberaler vill ju likställa Vänsteraktivister med höger/nazist aktivister, vilket inte stämmer, ens med polisens egna siffror!

    • Mr Cool

     Marianne, det är till att försöka skriva om verkligheten då du menar att Putin är en högerman. Sen hävdar du att V och Ohly ”gjort upp med det förflutna” men i nästa andetag menar du att inget annat parti gjort det. SD kan exempelvis knappast göra upp med något förflutet eftersom det är relativt nybildat. Det finns dock säkert knäppgökar där som höjer handen framför ett fotografi av Adolf men det finns betydligt fler inom V som ödmjukt ser på liknande bild av kommunismens dignitärer och det finns säkert de som skulle fälla en glädjetår om ryska pansarbilar körde på Storumans gator. Men om man frågar någon av er om ni vill ha kommunism som i Ryssland….nej nej blir svaret, som på Cuba då…..nej nej, som i Somalia då…..nej nej, som i Venezuela då, som i Nordkorea då….nej nej återigen. Det ni förordar fungerar INGENSTANS utan er idealbild är ett samhälle där man gör så lite som möjligt och låter andra bära bördorna, ingen får bli rik på arbete, lottovinster skall fördelas etc. etc. Jo, jag har kommunister i släkten men ingen av dessa har varit framgångsrika utan deras liv är kantat av socialbidrag, lönebidrag och A-kassa. Att få ta del av andras pengar (arbete) är en livsfilosofi. En mycket närstående person har växt upp i ett kommunistland och hon vet väl hur det känns att få en k-pistpipa uppkörd i magen och bli visiterad av flinande ryska soldater på väg till skolan. Jag ifrågasätter sedan starkt Ohlys valspurt på Kumlaanstalten och funderar om människor som inte respekterar vår samhällsordning verkligen skall vara er valboskap? Sitter man i fängelse så skall man fråntas sin rösträtt anser jag.

     • Marianne R Johansson

      Ja, ”mr cool” jag hävdar att Putin är en högerman, eller kanske jag skulle säga liberal istället, eftersom han förespråkar en liberal ekonomisk politik? Faktum är att Ryssland går bra under Putin! Men det finns ju en mörkare sida som inte får synas, och som handlar om ofrihet och förtryck! Precis som hos andra ”diktatorer”
      När det gäller för partier att göra upp med sitt förflutna, menar jag inte SD!
      SD, är ett nazistparti, det vet vi ju redan! Däremot handlar din syn på svenska Vänsterpartiet om ren och skär onyanserat kommunistskräck och hat!
      Tyvärr glömde du nämna Kina när du räknade upp länder med ”komunist” styren som inte fungerar! Men det kanske är bra så, för kommunistiska Kina är en av världens snabbast växande ekonomier, och den näst största efter USA, och det är faktiskt inte så bra med tanke på att det är ett ofritt land! Och det är väl det som är det värsta med diktaturer, att folket inte får leva fritt!
      Det är nog lika fruktansvärt att få en bössa uppkörd i magen från en nazist som från en kommunist, när man är på väg till skolan!

  • Marianne R Johansson

   Tråkigt för dig Edor att du inte kan släppa att jag tycker att du gjorde en dum jämförelse mellan SD och SSU! Vänstern har, som enda riksdagsparti försökt göra upp med sitt förflutna, och det förflutna är inget som Vänstern är stolta över i dag! Avkräv gärna andra parter också att göra upp med sina lik i garderoben!

   • €dor

    Det har jag gjort flera gånger skrivit om andra partier och lagt in bevis, men ingen har sagt någonting då, varken bu eller bä. Nu då jag medvetet gjorde den här kopplingen som du är inne på blir jag kallad rasist och nazist, man undrar vilka människor det finns. Passar ena gången någon nedvärderas men inte andra då någon annan nedvärderas. Det var mera ett experiment för att se hur långt jag kunde gå utan att någon tog åt sig. Nu vet jag vilka som är urlakade. Men att jag skulle bli ett hatobjekt trodde jag inte. Ha det gott!

   • €dor

    Partier med så låg toleransnivå har inget göra i ledande samhällsfunktion. Jag tycker det är tråkigt att det går att rösta på dessa för den skull med det går bara inte. Jag hade hoppats det skulle bli en valseger men nu är jag tveksam om det blir. Hellre fri och fattig än ofri och ändock fattig!

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring. Men det är bara att gå in på vissa hemsidor och debatter för att förstå att tonläget kan vara överdrivet. Säger man att Folkpartiet av alla partier har ett nazistiskt lik i garderoben som måste vädras ut då är man och cyklar långt ute i skogen. Liberalismen har en ärofull historia som demokratins och jämlikhetens förkämpe. Även i Sverige!

     • Marianne R Johansson

      Folkpartiet tog tillsammans med Högern och det nazistiska SSS mandat i olika kommunfullmäktige i Sverige 1938, det finns också de som säger att nyliberalism och socialdarwinism båda härstammar från liberalism. Jag tycker väl att Björklund fiskat i grumliga vatten ibland, med sina kundskaps krav i svenska för invandrare för att få medborgarskap!
      Folkpartiet är ju också ivriga påhejare av USA, och deras intrång i olika suveräna stater!
      Och lika lite som jag tycker att Ryssland har rätt att gå in i andra länder och ta över, tycker jag att USA har det!
      Dessutom tycker jag att det är oroväckande att liberaler säger att vänster och högeraktivister är lika goda kålsupare, när de faktiskt bevisligen INTE är det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.