Öka försvarsbudgeten till NATO-standard

Åtminstone. Vår nuvarande försvarsbudget har sänkts från över 3 % av BNP till 1,2 % av BNP på bara ett par årtionden. Nato begär av sina medlemsstater 2 % av BNP till försvaret. Situationen i vår närmaste omvärld är sämre än än den varit sedan andra världskrigets slut.Endast NATO kan ge oss den säkerhet vi behöver och då måste vi vara medlemmar i NATO. En försäkring gäller bara om man betalat avgiften i förväg!  Enligt försvarsexperter i baltstaterna är det farligt för alla fria stater runt Östersjön att Sverige står utanför NATO och nästan är utan försvar då det gäller ubåtsjakt och större övade styrkor för snabbinsats. Gotland är i princip oförsvarat. Norge och Danmark är med i Nato och någon debatt att gå ur Nato finns inte på kartan. Nato är i dessa länder förankrat i folksjälen.

Det svenska Natomotståndet, som nu är i minoritet, är det ingen i våra  grannländer som förstår och begriper. Samarbete mellan Finland och Sverige på försvarsområdet är naturligtvis bra och kan även ske inom Nato. Skulle Ryssland överfalla Finland törs jag garantera att inga reguljära svenska försvarskrafter kommer att sättas in. Minns 1939 när Finland senast anfölls! Finland avgör sitt eget öde men förhoppningen är att Finland går med i Nato samtidigt med Sverige.

För någon månad sedan skrev Sven Hirdman och Hans Blix en debattartikel där de varnade för ett svenskt Nato-medlemskap av hänsyn till Ryssland mm, De drog också den där gamla valsen om att neutraliteten tjänar oss väl. Debattartikeln läste säkert Putin och hans utrikesminister Lavrov med en känsla av stort välbehag!  Sven Hirdman har varit svensk ambassadör i Moskva och är  medlem av ett utrikespolitiskt institut i Moskva med utrikesminister Lavrov som ordförande. Hans Blix folkpartist!! mm har varit FN:s vapeninspektör i bl a Irak. Innan dess var han placerad i Schweiz i något atomenergiorgan.  Hans Blix måste ha varit i utrikestjänst för länge  eftersom han fortfarande rabblar upp fantasin om att neutraliteten tjänar oss väl. Neutraliteten som hela tiden varit en välbevarad lögn dessutom. Sven Hirdman har återigen tagit till orda i en debattartikel med upprepning av argumenten i den förra. Nu har Hans Blix dock inte satt sitt namn under önskningarna från Putin i Kreml. Ett uppvaknande på ålderns höst?? Eller så har han hunnit läsa Folkpartiets program!

Putin satsar stort på desinformation i de demokratiska staternas media och då i synnerhet sociala medier. Under fingerade namn sprids Putins desinformation i bl a kommentarspalter av hundratals s k nättroll och syftet är att föra oss alla bakom ljuset.Många liknar det nu avslutade mötet i Minsk med München 1938 när västmakterna gav Hitler fria händer i Österrike och Tjeckoslovakien. De naiva trodde att Hitler därmed var nöjd. Nu tror vissa att Putin är nöjd. Naivt!

Det förutses dröja ända till år 2020 innan de nu diskuterade förstärkningarna av vårt försvar börjar verka  och hur ser vårt närområde ut då. Putins erövringskrig mot Ukraina har bara pågått ett år. Fyra år till!  Det finns anledning för oss alla att bli mörkrädda! Alltså försvaret behöver ett större antal miljarder per år! Från och med NU. Går vi med i NATO snarast kan vi ta det lite lugnare!

http://www.expressen.se/debatt/laget-i-europa-farligare-an-kalla-kriget/

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Jan-Erik Vahlström

  För mej är det fullständigt obegripligt att, efter sovjetunionens fall, fullständigt nedrusta försvaret helt och hållet. Man ställde Sverige i stort sett helt utan försvar. Man predikade att någon hotbild mot landet inte fanns. Man avskaffade värnplikten, lade ner regementen och sålde ut och skrotade material. Nu verkar man åtm delvis ha vaknat upp. Notan för detta är skyhögt, men det får ju skattebetalarna stå för. Allt detta gäller politiker från vänster till höger. Ingen skall friskriva sig och detta borde man kunna ställa dom till svars för.

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Ja att moderaterna skulle bli radikalpacifister trodde man inte. Försvaret ett särintresse – man tar sig för pannan!

 3. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Om man öppnar båda ögonen är det väl tydligt att USA eller NATO inte erövrar andra staters territorium som Ryssland nu håller på med, bit för bit. De senaste på den arenan var Hitler och Stalin. Nu är en ny despot på gång Putin som hotar sin omgivning och överfaller Ukraina militärt. Det är inte särskilt många på denna planet som föredrar Ryssland framför USA och EU. Surt för vissa.

 4. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Jag undrar vem du är Bob Swede? Du är anonym. Man kan misstänka att du är ett av Putins betalda s k nättroll.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Du Bob Swede som sjunger Putins lov får identifiera dig trovärdigt innan jag tar in något från dig. Namn och adress tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.