Delade turer i Storuman

Min motion om delade turer och deltid kommer upp i tisdagens (16/6) kommunfullmäktige. Jag föreslår i motionen att delade turer för de anställda icke skall vara en skyldighet men ska kunna vara en möjlighet för den som så önskar. Jag föreslår också att heltid ska vara det normala men att en anställd som så önskar ska kunna beredas deltidsanställning inom framför allt vård och omsorg. Orsakerna är flera.

1. Det är svårt att motivera unga att satsa på vård- och omsorgsyrken när så flagranta nackdelar som delade turer och deltidstjänster florerar.

2. Det är stor brist på utbildad personal och rekryteringsläget är svårt med dessa nackdelar som dessutom paras med ett jämförelsevis lågt löneläge i Storuman.

3. Det är en jämställdhetsfråga. Det är inom yrken med stor kvinnodominans som oskicket med delade turer och deltidstjänster förekommer. Inom vilket område med mansdominans skulle sådant accepteras?

4. Det handlar delvis om pengar. Tycker man att  kommunens största verksamhet och ansvar, vård och omsorg är ett nedprioriterat kommunalt åtagande då kan kommunen hålla på att försämra arbetsmiljö och löneläge  som kommunen länge har gjort. Kraftig underbudgetering snart sagt vartenda år med mångmiljonunderskott som följd.

 

Kommunens räkenskaper har visat plusresultat de senaste åren men  priset för dessa resultat har jag beskrivit ovan. Kommunen saknar strategi för personalförsörjning vilket jag påtalat ofta under min tid i Storumanpolitiken. En av frågorna som brukar komma är att det skulle kunna bli ”död tid” om bemanningen ökar när behovet av personal är som lägst. Mitt svar är att man aldrig behöver vara sysslolös på ett äldreboende. Aktivering av de äldre och utevistelser är eftersatta områden som skulle kunna förbättras. T ex.

En annan möjlighet kan vara samordning inom kommunkoncernen varvid delade turer kan försvinna. I så fall måste en eller annan anställd inom äldrevård delvis arbeta inom ett annat område. Kanske hemtjänst. Kanske individomsorg.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Vi kämpade för din motion Håkan! Men, och detta smärtar mig nåt fruktansvärt, vi förlorade, då vi i Vänsterpartiet var en ledamot kort i dag! Komunfullmäktiges ordförande fick utslagsröst, och han, Patrik Persson röstade, liksom sina Alliansvänner, ner din motion. Men vi kommer att fortsätta kämpa för att få bort dessa delade turer, och jag tackar dig för att du skrev denna motion!

 2. Daniel Johansson

  Dock ett glädjeämne i denna bedrövelse är att vi tillsammans med Socialdemokraterna lyckades driva igenom en ramökning med 0,2% till omsorgsnämnden. Så en början till att bemanna upp och ta bort de delade turerna bör man kunna prioritera i omsorgsnämnden. Den ramökningen ger trots allt ca 3 miljoner extra till nämndens förfogande!

 3. Erold

  Vaddå kämpade Marianne?
  Det var otroligt klantigt att ni (V) inte i denna viktiga fråga kunde skaffa fram en ersättare,eftersom Jag å Calle också röstade för att få bort delade turer.Vi är ju dessutom vågmästare då alliansen har 20 mandat å S och V har 19 så ni kunde ha hört av er hur dessa vågmästare har tänkt i denna fråga.
  För Jag var det två misslyckanden då Vårdnadsbidraget togs bort ,och då delar av V och resten av ledamöterna förrutom KD,SD som röstade emot VB (30- 10).Att omyndigförklara föräldrar som vill vara hemma med sina barn….Vi är för en fri och självbestämmande människa, å så lite pekpinnar som möjligt hur vi FÅR leva.Vi har friskolor fria vårdmöjligheter men inte fria möjligheter att kunna vara hemma med våra barn. Det kallas valfrihet! Ett barn på förskolan kostar ca 10-12 tusen/mån medans vårdnadsbidraget är på 3000,Och 0 kr/mån är inte mycket för ett fantastiskt hemarbete.
  Ingen annan har 0 kr/ mån i Sverige,inte ens tiggarna!!
  Alliansen som röstade för vårdnadsbidraget för några år sen har plötsligt ändrat frihetsprincipen,och börjat att propagera för att alla skall ha en samsyn då de regerar,likt Sossar .
  Att ha makt verkar vara ett gift att inte bry sig om hur andra vill ha det,å vi skulle nog införa delade turer och tidsstudier på ledningen i kommunen….kanske en bra ide`

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Det sista en mycket bra idé. Delade turer på alla sammanträden i kommunen. Verkligen synd med frånvaro av en vänsterpartist. Men sådant händer tyvärr ibland i de bästa partier. Väljarna i Storuman måste få upp ögonen för vilka direktörskramare man röstat fram till makten i kommunen. Köttgrytorna lockar, t ex styrelseposter i Storuman Energi. Som betalas med mångmiljonförluster som skattebetalarna står för.

 4. Peter Åberg

  Jag tror Daniel är lite optimistisk. 0,2 % ger nämnden ca 280 000 kr mer per år (baserat på en budget på ca 140 000 000 kr / år).
  Ja verkligen synd att V var en ledamot kort denna gång men som Marianne säger får vi lyfta frågan igen vid senare tillfälle.
  Delade turer handlar väldigt mycket om att det främst är kvinnor som jobbar inom omsorgen och där är Erold med på banan om att ta bort de könsrelaterade skillnaderna i arbetsvillkor. När det gäller vårdnadsbidraget där all statistik tydligt visar att det nästan bara är kvinnor som stannar hemma med barnen är Erold inte lika benägen att kämpa för lika villkor mellan män och kvinnor.
  Jag tror nämligen att det oftast inte är valfrihet som gör att det är kvinnorna som tar ut föräldrapenning.
  Man kan fråga sig hur det är med Erolds kvinnosyn där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.