Rid i natt!

När fara är å färde för landet gäller det att agera snabbt. Man får som det heter omprioritera ett och annat. Vilhelm Mobergs roman från 1941 handlade indirekt om Tysklands anfall på våra grannländer Danmark och Norge. När budkavlen går får man lämna det man har för händer och göra sin plikt oavsett tid på dygnet.  Sverige har under åren efter 2000 nästintill avskaffat vårt invasionsförsvar. Spadar, tält, sjukvårdsutrustning, fordon, vapen mm har skrotats. Förrådsbyggnader och försvarsanläggningar har avvecklats. Det försvarsbeslut som nu gäller sträcker sig fram till 2020 innebar trots ett bruttotillskott på 10 miljarder ingen ökning av försvarsutgifternas andel av BNP, snarare en sänkning. År 2020 kan vi vara nere under 1 % av BNP till försvaret! Vi åker snålskjuts på USA:s vilja att försvara vårt land. NATO-kravet är att varje medlemsland bidrar med minst 2 % av BNP till sitt eget försvar. Till sommaren ska en storövning Aurora äga rum och NATO-länder är inbjudna att medverka och här ingår även USA-stridskrafter. Vi har bidragit till att ge Trump trumf på hand då det gäller hans kritik mot Europas vilja att försvara sig. Det är ett utmärkt exempel på att ”skjuta sig själv i foten”! När man bevittnar senfärdigheten att rätta till gamla galna bedömningar och beslut är det skamligt. Under det senaste årtiondet har Putins Ryssland rustat upp i mycket snabb takt och fortsätter av bara farten och Sveriges svar på det liknar ”sega råttan”. Några slantar har visserligen lagts till för att köpa extra artilleripjäser  (Archer) men då ska man komma ihåg att Sverige hade avskaffat artilleriförbanden och kustartilleriet. Samma gäller luftvärnsrobotar och sjörobotar. Våra fåtaliga JAS Gripen avses väl stå för hela bördan när det gäller bekämpande av fartyg och bombplan. Ska vi ansöka om medlemskap i NATO får vi skämmas ögonen ur oss med våra 1 % av BNP till försvaret. Vi får snarare tigga om medlemskap i NATO!

Nu tillsätts en försvars beredning som ska komma med förslag på försvarets inriktning bortom år 2019. C och L kräver en snabb upprustning EFTER år 2019 och det handlar i runda tal om en fördubbling av försvarsanslaget under en femårsperiod. Ska vi upp till 2 % av BNP så får vi slanta upp ännu mer. Försvarseffekten av dessa pengar torde infinna sig BORTOM år 2025 eftersom personal ska utbildas, vapensystem anskaffas och samövningar i större förband ske. Samtidigt eskalerar Putin kriget i östra Ukraina och för cyberkrig mot Baltstaterna, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Polen etc etc. Stora stridsberedda ryska förband står nära gränserna till dessa länder.  Vad har den ryska maffiabossen och imperialisten Putin hunnit ställa till med år 2017 – 2025?? Nu finns inga vårdkasar och inga  budkavlar längre som fraktas genom landet per ridhäst och bådar upp folket till försvar. Idag med all teknik tar det baske mig åratal för att medvetandegöra för det svenska folket vilken fara vi står inför. Om man håller på att drunkna är det inte meningsfullt att starta en utredning som tar 2 år huruvida man håller på att drunkna eller ej. Sverige måste agera och det nu!

Någon föreslog att Svenska staten skulle sälja aktierna i Telia och kamma hem  över 200 miljarder till infrastruktursatsningar. Dras vi in i ett krig utan ett försvar värt namnet behöver vi inga infrastruktursatsningar som kommer att bombas till grus. Sälj Telia och använd 200 miljarder till snabbast möjliga upprustning av vårt försvar.

Rid i Natt!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Skillnad i avstånd är pengar. Men det är galenskap att en kommun ska få avgöra en fråga som är av stor betydelse för vårt försvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.