Tänk om – Sverige. Storkrig på gång.

Vi kan tänka oss följande scenario om ett par år. Putler har införlivat Ukraina, Georgien och ytterligare något land i Sovjetunionen, förlåt, Ryssland. Sveriges socialdemokrater har äntligen övergett sin ödesdigra besvärjelse, alliansfriheten, och Riksdagens alla partier utom ett har beslutat att Sverige söker medlemskap i NATO inför konkreta hot och Finland har tagit samma beslut. Finland hotas av stora ryska styrkor längs hela gränsen. NATO håller ihop och bygger stor försvarskapacitet i Danmark, Norge, Baltstaterna och Polen men säger att eftersom Sverige och Finland inte är medlemmar i NATO får vi klara oss själva. NATO ingriper inte.

Putler HSB, han som bestämmer, har också flyttat stora flottstyrkor inklusive landstigningsfartyg till Östersjön och stridsflyg baserat i Kaliningrad kränker våra och Finlands gränser dagligen. NATO signalerar att ett anfall mot Sverige-Finland är nära förestående och alla utländska ambassader i Stockholm töms. Allt vad Sverige och Finland har i försvarsresurser har hög beredskap och hela Svenska folket uppmanas ge blod vilket även sker i Finland. Men Putin och Lavrov hånar oss och säger att vi och finnarna ser hjärnspöken. Alla utländska flygbolag ställer in flyg till Sverige inklusive SAS-plan som finns utanför Sverige-Finland. Flottblockad mot Sverige-Finland medför att inom 2 veckor tar maten slut i affärerna. Det är slutet på Januari och sträng kyla råder och många är rädda för vad som kommer att hända med elektriciteten om Putler bombar kraftverk. Inte minst våra kärnkraftverk!

Liknande funderingar har folket i Ukraina haft sedan månader tillbaka. Kul med en självhärskare i Kreml som tänker överträffa Ivan den förskräcklige och Stalin i vanvett och blodtörst?
Enkel fråga: När har vi passerat ”point of no return” när det gäller våra möjligheter att bli NATO-medlemmar? Är den punkten redan passerad? Vilka ska vi då i så fall ställa till svars om någon rest av vår demokrati består?

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag försökte mig på en fiktiv berättelse för att försöka förstå hur Ukrainarna känner sig idag som ett inlägg i den svenska debatten om NATO. Vad som händer om Sverige och Finland ansöker om medlemskap i NATO vet jag förstås inte men med en de facto diktator som Putin i Kreml har jag inga illusioner. Han är besatt av tanken att skapa ett Storryssland eftersom han är oförmögen att ge den ryska medborgaren det välstånd som vi i västliga demokratier ser som naturligt.

   • brorson

    Och vilken nytta skulle vi ha av ett svenskt Nto-medlemskap? Ska soldater från andra Nato-länder utföra utlänningskontroller i Sverige – något som Sveriges regering hårdnackat motsätter sig görs av svensk personal? Nato skulle aldrig acceptera att ett medlemsland inte har kontroll över sitt eget territorium ens i fredstid. Här kan ju finnas en hemlig armé på 100.000 man, som inte ens Säpo känner till. Folkräkning nu!

    I diskussionerna om Sveriges försvar har min utgångspunkt varit ”Hoppas på det bästa och var beredd på det värsta. Det värsta vore givetvis en rysk ockupation av Sverige. .Och det bästa som Putin kan tänkas gå med på? Kanske ett bindande löfte från Nato att Ukraina inte får bli formell medlen – med en medlemsstats alla rättigheter och skyldigheter – i försvarsalliansen. Det spekuleras hej vilt om att Ryssland vill bestämma över ev.Nato-medlemskap för Sverige och Finland, men det kan vara ett kompromiss-utrymme, som Ryssland kan backa ifrån, om man får som man vill beträffande Ukraina.

    En titt på kartan visar med all önskvärd tydlighet att skulle Ukraina släppas in i Nato, skulle Ukraina bli den för Ryssland farligaste Nato-medlemsstaten i hela värden. under ett krig, som kan börja på en helt annan plats i världen.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     NATO är en försvarsorganisation som inte överfaller grannländer för att erövra nya landområden. Redan där faller ditt resonemang. Att NATO inte anfaller grannländer vet också Putin men han har makt över ryska media och kan tuta i ryska befolkningen vad som helst för att behålla makten. Därmed behöver han inte lägga kraft på att förbättra ryssarnas levnadsstandard, hälsa och medellivslängd. Hushållsmaskiner, bilar, båtmotorer etc etc köper Ryssland från Europa, Japan, Kina, USA m fl och Putin koncentrerar sig på krigsprylar.

 1. brorson

  Ukraina är ett land långt borta, som vi vet väldigt lite om, men många tror att det är ett grannland till Sverige, för så har det ju framställts av svenska politiker. Ännu mindre vet de om Kaukasus, och att dagens Turkiet bara är en mindre del av det ottomanska imperiet, som hade omringat nästan hela Medelhavet utom Italien, Sydfrankrike och Spanien och hade gjort hela Svarta havet till ett turkistk / ottomanskt innanhav. Inte ett ord om att Turkiets president Erdogan ställer upp i det svenska riksdagsvalet i höst, inte personligen men genom turkiska medborgare, som enligt turkisk lag är skyldig att lyda sin president. Nej det är Putin vi ska vara rädda för…

  Jag diskuterar gärna riskerna för ett ryskt anfall mot Sverige. Men jag tror inte att denna ytterst osannolika händelse, om den blir verklighet, kommer att bero på någon vilja hos Putin och Lavrov att expandera Ryssland till den skandinavisk halvön. Anfallet mot Sverige skulle i så fall vara som en avledningsmanöver för att tvinga USA och Nato att splittra sina styrkor till flera krigsfronter. Skulle det ske, om skulle Sverige anfallas och om vi inte lyckas hejda anfallet av egen kraft, kommer Nato inte att vänta tills ryska stridsvagnar står vid den svensk-norska gränsen, ryska stridsflygplan står startberedda på svenska flygplatser och ryska krigsfartyg ligger i utanför Bohuslän och väntar på order att gå in i Oslofjorden.

  Innan detta ytterst osannolika sker, kommer det att vara fullt krig i mellan Nato och Ryssland i de svenska skogarna, oavsett om Sverige är med i Nato, eller ej, Jag vidhåller för övrigt att Ryssland inte behöver Gotland som språngbräda för ett anfall mot det svenska fastlandet. Ett anfall mot Gotland skulle ju ge det svenska försvaret en förvarning på några timmar eller dagar om vad som komma ska. Det enda motivet för Ryssland att erövra Gotland skulle vara att hindra Nato att koma före. Nej, erövringen av Gotland kan vänta tills brohuvudena på det svenska fastlandet redan har intagits. Så mycket vet jag om Rysslands förmåga att genomföra stora truppförflyttningar över långa avstånd genom luften.

  Brohuvuden i det svenska inlandet, i nord eller syd, där det är glest mellan de svenska försvarsstyrkorna och transportsträckor på flera timmar för tungt beväpnad svensk trupp innan den kan inleda motanfal, torde vara smartaste sättet att erövra Sverige, om Putin vill det Jag förstår inte varför han inte använder samma strategi mot Ukraina, om en militär erövring verkligen är hans förstahandsval. Men han försöker kanske vinna segrar vid förhandlingsbordet genom att visa upp sina militära resurser? Men då är ju frågan vilket hans andrahandsval är. Ett hot som inte under några omständigheter kommer att sättas i verket, ger ju inget resultat.

  Pseudonymen Sune Andersson skrev under 1980-talet boken ”Anfall mot Sverige”, som är en skildring hur ett anfall skulle kunna gå till. Och mot den strategi, som beskrivs i romanform i den boken skulle inget Nato-medlemskap hjälpa. För att förstå Rysslands rädsla för Nato, måste man veta att ett proxykrig mellan Ryssland och Nato-medlemmen Turkiet utspelades i Kaukakaus (i Laaavrovs fars hemtrakter) för mindre än ett år sedan. Det var Turkiets bundsförvant som anföll, och det var Lavrov som fick stopp på kriget, genom att tvinga Rysslands bundsförvant till en ytterst smärtsam fred.

  Varför? Putin och Lavrov ville inte ha krig där och då. Konflikten om Ukraina var ju under uppsegling. Vi får inte heller glömma Nato:s – åtminstone i ryska ögon- ytterst provocerande militärövning i Östeuropa strax efter Bidens tillträde som USA:s president.

 2. brorson

  ” I Olof Palmes kassaskåp fanns en skriftlig garanti om amerikansk hjälp till Sverige vid ett sovjetiskt angrepp. Det uppger Ulf Dahlsten, som var statssekreterare hos Palme. En vän till honom i Ronald Reagans administration sade till Dahlsten att presidenten avsåg att hålla löftet.
  – Reagan ansåg att vi var vänner som man skulle hjälpa om det hände någonting, säger han.”

  Ingress till aerikel i Expressen, vilken jag hittade på nätet sent i går kväll, 14 / 2. Själva artikeln är bakom betallänk, så jag vet inte mer om detta. Men det var ändå inte någon nyhet för mig, eftersom jag tidigare. för flera år sedan, har läst om en överenskommelse mellan Nato och Sverige att Sverige i händelse av ett sovjetiskt angrepp skulle skyddas av Nato:s ”kärnvapenparaply ”i utbyte mot att Sverige avvecklade Svereiges eget kärnvapenprogram. Detta verkställdes av Palme, som då var stattssekretere hos statsminister Tage Erlander. Palme omvandlade det svenska kärnvapenprogrammet till civil kärnkraft.

  Det bästa Palme gjort, men det har förstörts av dagens sossar i syfte att klamra sig fast vid makten med stöd av MP, Men det är alltså med kännedom om detta och hur samarbetet med Nato fungerade under kalla kriget, vår beredskap att ta emot hjälp av Nato, värnplikten i Flygvapnet, samt studier i krigshistoria, som jag har skrivit mina kommentarer i Nato-frågan. Jag är sur på Moderaterna, som har förstört Sveriges försvar, och nu försöker dölja detta bakom överdrifter om Putin, och nu inte klarar en seriös diskussion om olika strategier för Sveriges försvar

  I de diskussionerna spelar förhållandet till Nato en central roll, oavsett om vi tycker att vi ska gå med , som formell medlemsstat, omedelbart, när den nuvarande krigshysterin har lugnat ner sig, eller inte alls, fortsätta som förut.

  Ukrainas president, skådespelaren Zelenski som spelade president innan han blev det. dementerar nu att han har sagt att kriget utbryter i morgon onsdag. Han hade bara citerat media och inte någon hemlig underrättelserapport. Tydligen ägnar man sig åt skådespeleri i Moskva också, när man har publicerat en video där Lavrov hörs uppmana Putin att fortsätta den diplomatiska vägen.

 3. brorson

  Och Aftonbladet berättar idag att ett kinesikt företag med kopplingar till den kinesiska krigsmakten och Kommunistpartiet har anlitats för säkerhetskontroller vid Arlanda flygplats. Pseudonymen Sune Anderson beskrev i romanform hur Sovjet skulle kunna ockupera Sverige genom att sovjetiska agenter, med falska svenska identiteter skulle överta nyckelfunktioner i det svenska samhället. När regeringen vägrar genomföra en folkräkning för att få en aning om hur många utlänningar som vistas illegalt i landet kan här finnas en hel armé i väntläge, beredd att gå till anfall opt de svenska regementena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.