Kalabaliken med Turkiet

Det är ju några år sedan den senaste striden med Turkiet, det osmanska väldet. Kalabaliken i Bender kallas uppgörelsen som ägde rum för drygt tre hundra år sedan. Bender ligger i nuvarande Moldavien mellan Ukraina och Rumänien. Sultanen höll väl på bli less på Karl XII som gästat sultanen i 5 långa år efter nederlaget vid Poltava.

Nu är det en ny kalabalik på gång när president Erdogan försöker sätta käppar i hjulet för Sveriges och Finlands medlemskap i NATO. Erdogan är säkert så ilsken som han verkar framför TV-kamerorna men hans utspel är nog ett utspel inför förhandlingar som redan börjat på diplomatisk nivå. Ju mer ilska han visar desto mer hoppas han få ut av förhandlingarna som gäller två huvudspår, Sveriges embargo mot försäljning av vapen till Turkiet och att Sverige och Finland ger skydd åt PKK-medlemmar. PKK klassas som terrorister av Sverige och många andra länder men Sverige hävdar också att kurderna som folk bör behandlas enligt de mänskliga rättigheterna. Det tycker jag är rimligt. Från att ha varit en kommunistisk organisation har PKK mer och mer övergått till att arbeta för kurdernas mänskliga rättigheter som ett minoritetsfolk. Och inte att förglömma, kurderna bidrog verksamt till att IS besegrades inne på Iraks område.

Enligt NATO:s stadgar ska medlemmarna bidra till det gemensamma försvaret på lämpligt sätt men det är kanske långsökt att Sverige åker ned och hjälper Turkiet mot en angripare eller att Turkiet kommer upp till höga nord och hjälper oss mot en angripare. Det kanske i så fall kan handla om materiellt stöd eller i form av fältsjukhus. I norra Europa finns tillgång till formidabla militära resurser så Turkiet lär knappast behöva komma farande.

Personligen tror jag att förhandlingarna med Turkiet kommer att handla om det svenska vapenembargot som egentligen är ganska bisarrt när vi nu står inför medlemskap i NATO tillsammans med Turkiet. Det som för 3 månader var otänkbart, ett fullskaligt militärt angrepp mot en självständig och demokratisk stat nära Litauen och Polen, medförde det osannolika, en svensk-finsk NATO-ansökan. Kremlpropagandan som gör gällande att Ukraina är fascistiskt, nazistiskt och gud vet allt ger jag inte en femöring för. Ukraina har bevisat att man genom demokratiska val kan välja ny president. Den möjligheten har inte det ryska folket längre. Det förekommer inte heller mord och mordförsök på oppositionella politiker och regimkritiker i Ukraina sedan presidentkandidaten Jusjtjenko undkom med svåra skador sedan han förgiftats med dioxin år 2004. Kreml naturligtvis inblandat! I avdelningen giftmord på misshagliga är Ryssland och Putin världsledande.

De senaste i avdelningen totalt galna diktatorer var Hitler och Stalin och dessförinnan Attila. Roms Calligula i början på vår tideräkning är en aspirant. Många kanske vill ha med Lenin och Pol Pot i uppräkningen. Maos folkmord genom svält går inte heller av för hackor. Usch vilken uppräkning detta blev. Alexander den Store 300-talet f.kr hann med mycket barbari och erövringar under sin korta tid på jorden men han söp ihjäl sig som 32-åring. Kanske tur för mänskligheten.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Thure W

  Vi måste naturligtvis gå med i NATO så vi kan påverka övriga nationer att inför demokratiska system likt Sveriges, precis som vi påverkar EU att skapa fred och jämlikhet

 2. //GF.

  Om du nu skall ’briljera’, så kan jag tillägga att du glömde ”Sword of Islam” Timur Lenk, som skar huvudena av ca. 20 miljoner i Centralasien omkring Samarkand i slutet av 1300 talet.
  Men du kanske är så pk att du inte törs ta upp islam, och deras blodiga framfart genom tiderna?

 3. brorson

  Efter tolv dagar har du äntligen publicerat min kommentar till inlägget Nordkorea varnar Sverige. Som dessbättre är lika aktuell, som när den skrevs. Och jag gläds åt att du nu har återkommit med ett nytt inspirerande inlägg. Under tiden har Socialdemokraterna, som verkligen är ett parti på dekis, låtit Nordkorea bestämma svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Agerandet påminner om de andra partiernas förhållande till SD under lång tid, när SD har fått diktera de andra partiernas politik. Man har ju varit livrädd för att stå för sin egen politik, ifall den skulle stödjas av SD- Bäst att alltid göra tvärtemot vad SD vill.

  Putin verkar nu vara helt förvirrad. Av rädsla för det egna folkets reaktion vågar han inte säga det, det som vore smart av honom att säga, att Sverige och Finland gör helt rätt, som ansöker om medlemskap i Nato, Det skulle ju få Hultqvist att vända kappan efter vinden en gång till, och säga nej till Nato. Och han skulle så klart dra med sig Magda, som har varit ’Washington och pussat Biden. i den nya vändningen. Nu går der runt i rasande fart för den svenska regeringen. Det slutar kanske med att Hultarn och Magda snubblar på målsnöret och åker ut ur Nato,

  De vill gå med i ett Nato som inte längre finns, lurad av USA-marionettens (obs min bedömning) Jens Stoltenbergs icke helt exakta återgivning av Nato-stadgans art. 5 Alla för en, en för alla, vartill han förtiger de tillägg som gjorts sedan den ursprungliga stadgan skrevs, bl.a om kampen mot terrorismen och ”out of area”, som Erdogan nu förväntar sig att övriga Nato-medlemmar ska följa. Det var tillägg., som rättfärdigade USA:s anfallskrig i Afghanistan och Syrien, och som Erdogan förväntar sig ska rättfärdiga även Turkiets anfallskrig i Syrien.

  Aningen patetiskt att Hultarn och Magda med stöd av Uffe m.fl. menar att ett Nato-land kan vägra leverera vapen till ett annat Nato-land, inte ens mot betalning, samtidigt som det andra landet förväntas försvara det första landet vid ett eventuellt angrepp mot detta. Ska det turkiska soldaterna komma till Sveriges försvar utan vapen? Den svenska naiviteten kan inte försvaras med att även befintliga Nato-länder har gjort som Sverige. Men det betyder ju inte att Erdogan är nöjda med deras svek. Det är antagligen lättare att vägra en ny stat medlemskap ån att kasta ut befintliga medlemsstater. Men det hjälper kanske att den svenska statsministern har pussat den amerikanske presidenten?

  Trump hade kanske krävt mer än pussar, om han fortfarande varit president? Om det stämmer, som hans politiska motståndare har spridit ut om honom, att hans ryska värdar försåg honom med prostituerade under hans hotellvistelser i Moskva. Men var det inte en partikamrat till Biden, också han president, som hade sex med en ung praktikant i Vita huset? Kamrat Holmlund anförde som argument mot Nato, att Trump kanske blir president igen, men har nu roterat ett kvarts varv till, och vill ha turistbojkott mot Turkiet. Inte p.g.a. angreppskriget mot Syrien utan för vägran att släppa in Sverige i Nato.

  Det dröjde några dagar under USA; s snöpliga uttåg ur Afghanistan, innan Trump kritiserade sin efterträdare, för det var ju Trump som hade inlett förhandlingarna med talibanerna. Hade uttåget skötts bättre om Trump fortfarande varit president? Det vet vi inte. Men det var inte lätt för Biden, eftersom Trump vägrade medverka till en ordnad maktväxling. Biden motiverade uttåget ur Afghanistan med att USA skulle förstärka försvaret av Irak och Pakistan.

  Men i stället blev det en allt djupare Nato-inblandning i Ukraina-kriget, samtidigt som det nästan blev fritt fram för IS att återta förlorad mark i Irak och Syrien samt för den pakistanska talibanrörelsen i Pakistan. Så frågan är om Inte Erdogan snart har större bekymmer med IS än med de kurdiska miliserna. Och kravallerna i Sverige under påskhelgen visar hur nära Sverige är att bli det första kalifatet i Europa. Verkar som om den svenska reger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.