Framtiden för kommunens hemtjänst

På måndag är det dags igen, årets första kommunfullmäktige och ett fullmäktige som har diskuterats ända sedan i november när Äldrenämnden och Individ och familjenämnden beslutade att ge kommunfullmäktige i uppdrag att avskaffa Lagen om valfrihet i hemtjänsten. Oron har varit stor, debatten het och nu ser jag fram emot att komma till ett avslut i just den här frågan eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet saknar majoritet. Det betyder inte att vi kommer att fortsätta precis som vanligt för visst finns det utmaningar i hemtjänsten och i äldreomsorgen i stort.

För en vecka sedan debatterade jag frågan om LOV med kommunalrådet Janet Ågren (s), Ulrika Edman (v) och Anna-Karin Sjölander (c) på Folkets Hus. Debatten livesändes på VK och Janet Ågren sa då tydligt att Socialdemokraterna kommer att respektera beslutet i kommunfullmäktige, även om det inte blir som de vill. Ett lugnande besked. De flesta bör veta vad jag tycker, men det jag har varit mest besviken över är just Socialdemokraternas ovilja att söka samarbete i frågan om att vidareutveckla hemtjänsten. För snart tre år sedan (2016) äskade Äldrenämnden 20 miljoner kr till att höja hemtjänstersättningen, men året därefter gav man upp trots att behovet blivit än större. Svaret blev att de inte fick gehör i budgetberedningen så det var inte lönt. (?!)Sedan dess har Umeå blivit den kommun som betalar ut absolut lägst ersättning i hela Sverige!!

Andreas Lundgren (s) skrev i en insändare i Folkbladet häromdagen att om tio år finns det ingen kommunal hemtjänst i Umeå kommun. En mycket negativ bild av framtiden och förutsätter att allt ska fortsätta på exakt samma vis varje år utan någon förändring. Med det tankesättet är det sant, men det är samtidigt fel sätt att tänka. Det skulle förutsätta att politiken saknar vilja till förändring eller att hemtjänsten endast påverkas av det som sker lokalt och inte nationellt.

Det är sant att Kommunens del av beviljade hemtjänsttimmar har sjunkit procentuellt, men kommunen är fortfarande den absolut största utföraren av alla och har idag 45% av timmarna. Det finns 19 utförare att välja på och de övriga 18 utförarna delar på 55% av timmarna. I december 2018 var det 1883 personer som var 65 år eller äldre och som hade hemtjänst. Av dessa personer var det 53% som hade valt en extern utförare. Siffrorna gäller endast hemtjänst under dagtid, om nattinsatser skulle räknas med skulle kommunens % öka ytterligare.

Lundgren är bekymrad och jag förstår det, men under min mandatperiod i Individ och familjenämnden så talade vi aldrig om hemtjänsten. Det var inte en prioriterad fråga och sågs mer som en fråga för Äldrenämnden. Visst är det så att det är fler äldre som har hemtjänst än de som är under 65 år, men det är närmare 500 personer under 65 år som har hemtjänst och av dessa är det en klar majoritet som valt annan utförare än kommunen. Jag vet att LOV ska garantera kvalitet eftersom det är kvalitet och inte priset som står i fokus. Det ger samtidigt människor inflytande över sin egen vardag och tvingar fram förbättringar om människor inte är nöjda med den omsorg som ges.

En annan förändring som sker och som jag inte har hört någon tala om är att alla hemtjänstföretag måste fr o m årsskiftet söka tillstånd hos IVO, Inspektionen för Vård och omsorg. Har du som hemtjänstföretagare inte tillstånd så får du INTE längre bedriva verksamhet. Varje tillstånd kostar 30 000 kr och för en del småföretagare kan det vara en hög avgift. Om företaget byter verksamhetschef efter det att tillstånd är utfärdat kostar det ytterligare 21000 kr. SKL och Vårdföretagarna förutspår att de nya kraven kan stoppa småföretagare samt att hemtjänstföretag kan komma att granskas hårdare än lagen kräver. Jag tror att antalet utförare i Umeå kommer att minska innan sommaren är här, men jag pekar varken ut vilka eller hur många.

Ett annat förtydligande från Janet Ågren i LOV debatten är att beslutet på måndag är JA eller NEJ till förslaget om att avskaffa LOV. Det betyder inte att allt måste fortsätta på samma vis. Jag vill vara med och utveckla hemtjänsten i Umeå, både den kommunala och den externa. Samverkan mellan kommunen och de privata utförarna ska bli bättre och ”vi och de” attityden måste försvinna. Kontrollen blir bättre när kvalitetskollen skruvas upp nationellt med införande av tillstånd och jag ser fram emot att samarbeta med de partier som vill vara med och utveckla hemtjänsten och äldreomsorgen. Innan dess hoppas jag att alla berörda tagit del av insändaren från en glad och tacksam 90 åring i dagens VK för här finns en del att ta med i arbetet.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Erik

    Behöver man vara orolig för att den kommunala hemtjänsten minskar. I princip skulle inte kommunen behöva driva hemtjänst. Lejonparten av den kommunala verksamheten skulle kunna läggas på privata utförare och samtidigt minskas bördan för kommunen att hantera anställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.