Dubbelfel kommunalråden i Storuman!

Kommunalråden i Storuman Gunilla Lundgren (s) och Erik-Abel Ejderud (kd) irriteras så till den milda grad av av V-K:s granskning att de skriver en debattartikel. Är ovanan att bli granskad en del av förklaringen? Det är tyvärr så att den tredje statsmakten i stort sett abdikerat från de små glesbygdskommunerna och mycken inkompetens hos kommunpolitikerna kommer då aldrig till allmänhetens kännedom.

Ett inslag i "försvaret" av den förda politiken får mig att  fundera över hur det är fatt. Här påstår de båda makthavarna, som verkar joina ihop sig för en ny period, att de 22 miljonerna till Storumans övertagande av Rikstrafiken i luften inte påverkar övriga verksamheter. Har dessa pengar ramlat ned från himlen eller är det skattebetalarna som levererat?  "Beviset" uppges vara att Omsorgsnämnden och Fritid-Skola-Kultur gått med ett litet överskott 2009. Men hallå där!

För det första så lades ramarna för 2009 under 2008, alltså långt innan Erik-Abel i oktober 2008 predikade om nödvändigheten av att obstruera mot Statens-Rikstrafikens beslut att inte upphandla flyg på Gunnarn. Vilket enligt Erik-Abel Ejderud inte skulle kosta skattebetalarna något ur den garanti på 4 milj som han ville ha. I slutändan blev det 22 miljoner som alla (nästan) vet.

För det andra så är nämnderna skyldiga att hålla sig inom sina ramar så om ett överskott uppkommer vid årets slut på någon procent är det en naturlig variation. Oavsett om ramen är hög eller låg kan mindre över/underskott uppkomma. Det är inte bevis för något annat än att nämnder och personal gnetat och sparat bra. Något bevis för att de svindlande flygaffärerna inte påverkar kommunens möjligheter är det definitivt inte

För att ta igen de bortblåsta 22 miljonerna (en knapp 20-del torde komma tillbaka i form av framtida kommunalskatt) måste kommunens verksamheter svälta sig igenom några år. Underskotten ska tas igen under en 3-årsperiod enligt lag. De maktsugna kommunalråden och deras tillskyndare försöker dölja att det är under de kommande åren, efter valet, som svältramarna kommer att svida. Omsorgen har trots år från år ökade behov oförändrad ram för 2010, 2011, 2012 och om jag minns rätt även 2013. Med 2-3 % löneökningar begriper även en åsna att dessa löneökningar måste sparas in genom minskning av personal. Snart måste besparingarna slå igenom även "på golvet" i verksamheterna. Men efter valet förstås. Och år 2010 har vareviga sammanträde i Omsorgsnämnden handlat om besparingar och möjliga neddragningar.

Sanningen är att man måste välja mellan olika behov. Satsar man pengar på ett ställe innebär det mindre pengar på ett annat ställe. Begriper inte ansvariga kommunalråd detta enkla faktum är det illa ställt. Om något under eller trolleri inträffat som kullkastar allt sunt ekonomiskt förnuft borde detta under/trolleri presenteras i vetenskapliga tidskrifter så att andra kommuner kan ta efter.

Men att påstå att 22 miljoner som gett en liten bråkdel tillbaka inte påverkar kommunens verksamhet och möjligheter på andra områden! Jag baxnar, hakan är i jämnhöjd med smalbenen!

 

Etiketter: , , ,

15 kommentarer

 1. Rickard

  Mycket bra skrivet! Frågan jag skulle ställa mig som politiker är om jag skulle vilja vinna valet med den grunden för ekonomi kommande mandatperiod? Iof lär det väl bli ÄNNU mera förlust om dom fortsätter att styra?

 2. Peter Åberg

  Det du omsorgsfullt undviker att nämna är att folkpartiet som du tillhör röstade för mer pengar till flyget. Den som var ordförande i flygplatsbolaget i det senare skedet (Johhny Holmgren), var för att mer pengar skulle skjutas till, han står dessutom på första plats på fokpartiets fullmäktigelista.
  Du försöker lägga hela skulden på de som nu styr trots att i stort sett alla partier var för fortsatt flyg, inte mist ditt parti.

  Kasta sten i glashus???

 3. Oskar

  Bra skrivet Håkan!När kommer listan du lovade att presentera på bloggen om vilka som röstade för respektive mot penga förstörelsen på gunnarns flygplats?Tror många vill veta innan valet.

 4. Erold

  Peter:Johnny har väl aldrig varit ordf.i Flygplstyrelsen?
  Och till er andra,var syftet med de tillskjutna pengarna var att rädda arbetstillfällen i Storumans kommun(15-20st)tills staten hade förstått att det enda flygfältet som har en potential(storleksmässig och lägesmässig) är just det flygfält som staten(VI) har harvat ner i Gunnarn.
  Men tyvärr så har denna satsning motarbetats ,så att dessa pengar var delvis helt bortkastade och förstörda i denna satsning med kommunala pengar.
  Denna antikampanj för fältet har vunnits??? av Håkan och Fjällregionsfolket,så hoppas ni är nöjda med ert jobb?

 5. Liz Stenmark

  Erold, det är ju tur att du kan skylla på oss som är emot flyget att inte rikstrafiken upphandlade igen.

  Vi andra skyller på sittande som slösat bort 22 miljoner för oss i kommunen, tänk vad mycket som kunde ha gjorts för oss alla för dom pengarna…

 6. Peter Åberg

  Hade för bråttom när jag skrev.
  Johnny har inte varit ordförande i flygbolagsstyrelsen, han har varit ledamot i styrelsen. Ber om ursäkt för felskrivningen.

 7. Rickard

  Är du riktigt säker nu då att dom ”vunnit”? Ska ni inte försöka återuppliva den 3-5 ggr till med kommunens alla miljoner?
  Tycker att det låter bra att ni lagt ner vansinnesplanerna och satsar pengarna där dom verkligen behövs! Finns mer än kostymnissar i våran kommun!

 8. Lars Levinson

  Det är som du skriver att det kommer att svida några år framöver när vi ska ta tillbaka den miljonrullning som skett under senare delen av denna mandatperiod. Det är lätt att vara populistisk och lova vitt och brett men nu är det på tiden att det tas ansvar för kommunens ekonomi och framtid.

 9. Henry Cruz

  Håkan!!! din klarsynthet är skrämmande!!! Men NÅGON vem nu det är måste klara VÅR kommuns budget i balans!!!!!!!! VEM-VILKA BLIR DEN- DE OLYCKLIGE-A??????????????????

 10. Håkan Rombe

  Jag kastar inte sten i glashus. Jag var en av 7 andra i fullmäktige som redan i oktober 2008 tyckte det var vansinne att satsa upp till 4 milj(enligt E-A Ejderud) på ett flyg som inte löste ett väsentligt problem och dessutom mitt i mediastormen om den framvällande finanskrisen. Dessa max 4 milj förvandlades sedan under E-A Ejderuds ledning till – 22 milj på 1½ år. Måste vara ett svårslaget ”rekord” för en kommunal politiker. Jag har hållit linjen hela tiden och fick ett hundra procent rätt. Vi måste rösta fram politiker som kan analysera sin omvärld och inte satsa enorma pengar på tokprojekt.

 11. Håkan Rombe

  Peter Åberg gör affär av att Johnny Holmgren suttit i flygbolagets styrelse och nu står som första namn för fp. Johnny rekryterades till flygstyrelsen pga kompetens och har inte representerat fp i någon politisk församling. Det är KS och KF som ansvarar för avvägningarna mellan de olika behoven. Hur Johnny ställer sig till avvägningarna under kommande period får han själv svara på. 1-2 fullmäktigeledamöter i varje parti (utom KL) var klarsynta i flygfrågan från början, många har ändrat sig och en del vill att folk glömmer och en del har ännu inget förstått. Väljare! Använd krysspennan!

 12. Håkan Rombe

  Inger. Jag hoppas verkligen att du hittar någon att kryssa i kommunvalet. Jag tror att det är viktigt att du gör din röst hörd. Person är i kommunpolitiken mycket viktigare än parti har jag lärt mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.