Delade turer i fullmäktige

I V-K kan man läsa att flera tusen undersköterskor måste rekryteras  i Västerbotten inom några få år pga pensionsavgångar. Samtidigt lockar vårdutbildningar väldigt få sökande. Samtidigt kommer inlandet att lida stor brist på personal till övriga sektorer. Men det är inom vård och omsorg problemen väntas bli störst.

Viktiga orsaker till att vård och omsorg inte lockar unga människor i dag är enkla att upptäcka om man inte vill låtsas vara blind. De politiker som inte upptäckt hur det är ställt kan tyvärr ha andra problem än blindhet. För att beslutsfattarna själva ska förstå problemen föreslår jag att fullmäktige har följande arbetstider (delade turer) under en fullmäktigedag: Kl 0700 – 1100 och 1600 – 2000. Vi kan även införa delade turer för kommunstyrelsen och övriga nämnder. I fortbildningssyfte.

Problembild:

1. Lönen är usel. Storuman ligger här dåligt till.

2. Arbetet är stundtals tungt och stressande.

3. Arbetstiderna är obekväma, nätter och helger. Naturligtvis svårt att helt undvika.

4. Dagsverkena delas upp i block med mellanliggande ledighet på flera timmar. S k delade turer.

5. De anställda får i stort sett betala arbetskläderna själva.

6.  Heltidsanställningarna är få.  Alla varianter förekommer, 75 % är vanligt. Den anställde förväntas alltså leva tillsammans med någon som har full lön.

Vad kan man göra då? Sorsele försöker importera ryssar. Jag tror att alla inlandskommuner  måste stimulera arbetskraftsinvandring i stor skala. För att locka svenska ungdomar måste lönen vara attraktiv och heltidstjänster det vanliga. Personalen måste ha tid till huvuduppgiften vård och omsorg. Brukarens rätt till utevistelse måste det finnas personal till. Delade turer ska inte vara ett tvång utan en rättighet som den anställde har om den anställde VILL ha delade turer av någon anledning. Arbete varannan helg skall undvikas, det borde införas en rätt till arbete högst var tredje helg. I de fall den anställde VILL arbeta varannan helg eller kanske alla helger ska det inte läggas hinder i vägen. Lönen under obekväm tid, nätter och helger,  skall vara så hög att det gör skillnad och upplevs lockande. Arbetsgivaren skall bekosta arbetskläder som är snygga och som kan bäras med stolthet.

Med andra ord. Omsorgen av gamla kan mot bakgrund av ovanstående inte vara ett i årtionden återkommande sparbeting varje år samtidigt som vårdtyngden ökar i och med att vi lever längre och att medelåldern i våra äldreboenden ökar kontinuerligt. Jag såg en uppgift om att varannan 80-åring har minst 10 mediciner.

Jag har under flera år föreslagit att en rekryteringsplan för skola, vård och omsorg skall upprättas i kommunen och även gemensamt i den s k 10-kommungruppen men har hittills talat för döva öron. Det är tur för mig att jag, när jag rekryterar ny älghund, inte bär mig lika korkat åt. Jag har insett att för att få ett bra älghundsämne gäller det först och främst betala vad ett bra älghundsämne kostar och inte ha valpköpet som familjens sparobjekt. Man måste ha en målsättning och en plan för rekryteringen.

Karin Malmfjord redogjorde för rekryteringsproblemen och vårdyrkets bristande attraktivitet under gårdagens fullmäktige. I övrigt en generande tystnad. T o m jag var tyst för inget behövde tilläggas till det Karin sa och jag har tidigare berört frågan åtskilliga gånger.

Etiketter: , , ,

9 kommentarer

 1. Mr Cool

  Håkan, för bästa ekonomi så uppmanar jag dig att köpa älgkött i ställer för att investera i hund. Jag utgår då ifrån att du liksom jag betalar det tiodubbla för ”eget” kött såväl som fisk om man tar med ALLA kostnader. Jag hoppas vid gud att kommunen inte följer ditt exempel.

  Att någon har ”fel lön” har jag svårt att ta till mig men däremot att en del tycker så kan jag förstå. För precis som vid en auktion så är en vara (i detta fall tjänst) bara värd det någon är beredd att betala. M.a.o. så har de allra flesta den lön de förtjänar.

  Att sen jobbet kan vara krävande samt har obekväma arbetstider är en helt annan sak.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2011-11-30 18:13)
  Jag kanske lägger ett ekonomiskt värde i nöjet att jaga med en bra hund. Kanske egoistiskt eftersom mitt nöje inte kan delas fullt ut av min fru. Beror också på reglerna i det jaktlag man jagar. Får man ”hundlott” vid köttdelning kan en hundvalp betala sig många gånger om innan ”pensioneringen”. Om valpen blir en bra älghund vill säga.
  Du har helt rätt i resonemanget om vad som är rätt lön. Men om vi får det problem jag dryftat att vi inom kort inte lyckas rekrytera utbildad personal och inte nog med personal till vård-omsorg-skola mm då är ju lön och övriga villkor för dåliga. Klockrent enligt ekonomisk teori om utbud och efterfrågan. Problemet med att för få studenter söker lärarutbildningar och att nu även gymnasieskolan håller på att vara enkönad är ett resultat av förfallet (det fria fallet) avseende löner och arbetsvillkor. En enkönad lärarkår och skolledarkår är skadlig för barnens utveckling. Varje enskild kommun är oförmögen att ta det ansvar som krävs för att stoppa förfallet. Enligt all statistik och alla trender har vi redan hum-hum på bron i glesbygd när det gäller nyrekrytering. Vår ungdom drar till storstäderna. I många fall till yrken inom skola-vård-omsorg.
  Vi kanske får väcka liv i det kallortstillägg på lönen som staten betalade förr i tiden. Kallortstillägget kunde innebära 10 % högre lön för en lärare i Arjeplog.

 3. Mr Cool

  Håkan, jag ser inga generella fel i ditt resonemang och det jag skrev om hunden var bara för att spetsa till det lite. En fin (jakt)hund är guld värd och en god vän. Om man råkar låsa in den i vedboden blir den dessutom glad då man släpper ut den till skillnad om man råkar göra detsamma med sin hustru. Då skäller hon däremot som en bandhund.

  Att kunna erbjuda goda villkor inom den offentliga sektorn i Storuman kräver LÖNSAMMA företag som kan anställa och betala goda löner så att det kommer in skatt för finansiering av välfärden. Storuman är dessutom en stor mottagare av det s.k. skatteutjämningsbidraget som egentligen är ett kommunalt socialbidrag. Först när goda utkomstmöjligheter uppenbaras så finns förutsättningar för att vilja leva och bo i kommunen och för ett lönsamt företag så är lönenivån egentligen inget problem. Offentliga tjänster däremot är att likna vid internfakturering men är likväl ett måste.

  Med viss insyn i bygden så tycker jag att ”stridslusten” saknas eftersom kostnaderna för levnad är måttliga och man håller ofta näsan över ytan med A-kassa, sos, sjukpenning eller lönebidrag eller en medioker lön. Någon Armanikostym behöver man inte och kött, fisk o potatis samt ved för uppvärning är inte oåtkomligt. Man BEHÖVER m.a.o. inte anstränga sig och årtionden med vänterstyre har passificerat befolkningen.

  Ett kallortstillägg för en lärare är ingen lösning då exempelvis boendekostnaden jämfört med storstadsregion är en flugskit i bygden. Ett högt löne och allmänt kostnadsläge gör heller inte att utländska investerare slickar sig om munnen. Att sen locka migranter resulterar i inget annat än ännu mer kostnader för social service men kanske mer omsättning på ICA-Renen o Systembolaget.

  Jag har tyvärr ingen universallösning men vet att kreativa människor alltid klarar sig och kan generera arbetstillfällen av nästan ingenting. Ishotellet i Jukkasjärvi är ett lysande exempel på skaparkraft. Vore dock kul med en dialog om HUR Storuman kan utvecklas.

 4. Aroon

  Ser man det positivt och jämför med fotboll, basket och andra sporter är att jobba inom vården inget mer fysiskt ansträngande. Kan man betala för att gå på aerobic, borde man väl vara glad om man både får träning och sedan blir avlönad? Jag tror inte där skon klämmer, att det skulle vara tungt, utan det är attítyden som skapats omkring och som omedvetet gör att det blir nervärderande med vårdyrket. Personligen tycker jag alla som jobbar inom vård/sjukvård gör ett jättejobb, men visst finns det rötägg liksom inom alla yrken. Dessutom finns det ju tillgång till hjälpmedel och det är bara nyttigt jobba med kroppen om man tar i på rätt sätt och har någorlunda grundkondition från början. Dessutom är det ju mycket ”springa runt”, vilket också är nyttigt. Se det positiva, inte det negativa. Man ska vara stolt över sig själv och tänka: Jag kan om jag vill och det jobbar med är minsta lika viktigt som nån annan gör. Lev gott!

 5. Aroon

  ..he.he, jag skämtade till det lite. Betala vad andra tjänar i samhället: Tekniker, elektriker, industriarbetare etc. Eller anser man vård av äldre är av underordnad betydelse. En bra utbildning som heter duga, samt privata alternativ där vårdpersonalen kan jobba åt den som betalar bäst. Utan konkurrens kommer lönerna stå stilla och vården liksom allt annat som gått i träda och där byråkrater sitter på sina poster och har inte ett hum om hur verkligheten fungerar samt inget personligt ansvar. Landstinget går ju på knäna och någonting måste ju bli lidande. Lägg ut verksamheten på entreprenad så den blir effektiv och inför ett kontrollsystem. Den finns ingen annan lösning. Sjuksköterskorna tjänar multum i Norge.

 6. Inger

  Vi har minst femtimmars-pass när vi har delad tur, både morgon och kväll. Tio timmar är en dag med delad tur, så vi har max fyra timmar ledigt mitt på dagen, går man till 12.30 har vi bara 3,5.

 7. Gunnar Andersson

  Aroon dina teorier stæmmer inte,vi ser ju resultatet av privatiseringen av vården och det ær inte dom høga lønerna som ger rubriker.ang Norge tror jag knappast att den norska vårdpersonalen håller med dig, som svensk vikarie har man betydligt bættre æn hemma i sverige(som skøterska ca 50%) , men det gæller ju alla andra yrken också.

 8. Aroon

  Gunnar: Jag är ju bara en simpel gräsrot med lite inflytande eller inget alls och det jag skriver är naturligtvis inte med säkerhet fastställt att så skulle vara fallet. Ibland kan det ju faktiskt vara bra se att andra tycker olika o t m kanske det är syftet….

 9. Aroon

  Alternativet vi har som på Cuba, fri sjukvård och äldreomsorg. Problemet det tar sån tid lägga om hela samhällssystemet. Men varför inte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.