Läraryrkets popularitet sjunker

Vi är nu nere i ett läge där det finns en sökande per utbildningsplats på lärarhögskolorna. Med andra ord kommer man in på minimikraven. Frågan är om samhället inte måste sänka minimikraven till bottenkrav för att få tillräckligt antal sökande framöver. Det kanske snart räcker med att kunna räkna ut hur många bananer man får för en tjuga på Konsum för att komma in på lärarhögskolan.

Läraryrkets status och läraryrkets löneläge ger en mycket tydlig signal från samhället. Skolan är inte viktig för vår välståndsutveckling. Skolan är inte viktig för vår samhällsutveckling. Skolan är inte viktig för våra barn.

Ansvaret för löneutvecklingen och arbetsvillkorsutvecklingen ligger hos kommunerna och SKL. De har bara fortsatt med den nedmontering av läraryrket som staten inledde omkring 1970  och som SKL  och kommunerna fortsatt med efter 1990 i accelererad skala. En av följderna av bristande karriärmöjligheter i yrket och en lön som många skäms för att avslöja för sin omgivning är att skolan är på väg att bli lika enkönad som vårdyrket. Det är synnerligen obra för eleverna av flera skäl som jag inte går in på här.

Från statsministern till minsta lilla obetydliga kommunalråd betygas att skolan är viktig, löneläget för lågt, resultaten för dåliga etc etc. Men vad görs i praktiken för att lösa problemet? Rätt svar: Skvatt ingenting. Noll, noll, noll, noll!  SKL fortsätter på det spår de inte kommer ur. Inlärd hjälplöshet!

Jan Björklund skulle vilja göra något åt lärarlönerna men är bakbunden till händer och fötter. Det är SKL och kommunerna som bestämmer. Och moderaterna tvår sina händer och vill inte låta staten återta ansvaret för lärarlönerna. Hos moderaterna finns inget att hämta. De blir alltmer förvaltare av det bestående inklusive att i förväg säga blankt nej till OS i Östersund innan ens ett förslag är lagt fram. Sagt som en utvikning.

Min spådom när det gäller löneutvecklingen för lärarna står fast. Det kan bara bli sämre om inget radikalt görs. Och det är staten som måste göra det.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag undrar om de som utbildar sig till lärare verkligen förstår själva vilket fantastiskt viktigt jobb det är de ska utföra? De ska ge ungdomarna förmågan och viljan att söka kundskap i framtiden! De ska ge ungdomarna styrka och vidsyntheten att inte låta sig vilseledas! Ja, jag skulle inte utbilda mig till lärare, tycker det är evigt nog att försöka leda de egna barnen ut i världen. De lärare som förstår sin uppgift och tar den på riktigt alvar och ger sina elever de bästa av förutsättningar, tycker jag också ska ha lön för det! Men tyvärr finns det också lärare som faktiskt förstör sina elevers fortsatta förutsättningar, vad ska vi göra med dem? Kanske borde man ha någon lämplighetstest vid intagningen till lärarhögskolan också?

 2. Håkan Rombe

  Svar till Xenolith (2012-03-11 10:55)
  Håller med. Utbildningspremien är i offentliga jobb ofta negativ. Den som satsar på speciallärarutbildning får inte löneförhöjning som betalar satsningen. Den som vidareutbildar sig inom vård-omsorg får också själv betala den samhällsnyttiga satsning på högre kompetens som de gjort. Den svenska lönestrukturen är ofta rent ut sagt kunskapsfientlig.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-03-11 11:57)
  Kan bara instämma i vikten av duktiga och engagerade lärare. Var och en av oss vuxna kan säkert dra sig till minnes lärare som inspirerat till ansträngning i lärandet. Andelen ”dåliga” lärare tror jag dock är låg. Ännu så länge domineras skolan av lärare som fått plats på lärarhögskolan i konkurrens med många andra. Lärare som ”ställer in skorna” på skolan varje morgon och vill få dagen att gå är sällsynta. Den sorten får problem i dagens skola med lärarlagsorganisation. När det är konkurrens mellan skolorna om eleverna blir det viktigt att anställa bra lärare. Bra lärare ska ha bra lön. Då blir det också viktigt att ha rektorer som är kompetenta att avgöra vilka lärare som presterar bra och är värda en bra lön.Jag vet inte om lämplighetstest förekommer vid antagning till lärarhögskola men viss gallring brukar ske under praktikperioderna. Nu är vi redan inne i en tid när många platser på lärarhögskolan står tomma och det inspirerar nog inte till att gallra ut ur den lilla skaran.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.