Omskärelsetjafset nu igen!

Återigen diskuteras detta karvande och skärande i försvarslösa barn. Är vi en sekulär stat eller ska bibeln och koranen och vad det nu handlar om för böcker stå över demokratiskt beslutade lagar och FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna? I TV-nyheterna ikväll angrips Västerbottens landsting för att ej erbjuda skärande och karvande i friska och försvarslösa barn (s k omskärelse) som normal "sjukvård".

SKL har tydligen rekommenderat landstingen att bekosta denna form av grov misshandel som omskärelse faktiskt är. Religionsfrihet används som tillhygge i debatten. Skär gärna i egna trästycken, tapeter, diskbänkar och garderober men ge tusan i att skära i friska barn. Så är det bara!

Jag är stolt över mitt eget landsting Västerbotten som avstår från organiserad grov misshandel av barn.

Att ge sig på flickors underliv med kniven har vi lyckats kriminalisera men när det gäller omskärelse av pojkar börjar vissa partier skaka i byxvecken. Här tycks judendom och islam vara överens om att skärande i pojkars underliv är "religionsutövning". Är religion inte en andlig företeelse? Är det inte fråga om vad som sker i en människas hjärna?  Kanske det snart dyker upp en religion som kräver att bröstinplantat ska opereras in på alla flickor vars föräldrar råkar omfattas av den nya religionen?

Klackarna i golver! Nu får det vara slut med tjafset! Bort med kniven från barnens underliv!

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. JT

  Tradition, religion, kultur: Hur drar man gränsen mellan dem och behöver man göra det?

  -Firar du jul Rombe? Hade du velat fortsätta med det om du levde någon annanstans? Tror du att det årligen återkommande, monumentala frosseriet och konsumtionshysterin är rimlig i en icke västerlännings ögon?

  Vidare finns en ökande andel av befolkningen som inte tycker att man ska döda och äta djur. Hur sorterar man deras åsikter i ljuset av ditt inlägg? Vi lever ju i en sekulär stat. Borde man inte överge köttätandet när det uppenbarligen finns belägg som stödjer detta?

  …Och bibeln ska ju inte styra hur vi lever våra liv. Men samtidigt finns där grunden till de västerländska värderingarna, där människan utmålas som skapelsens krona. I den rollen låter vi västerlänningar oss föröda landskap och natur vart vi far fram för att det tjänar våra egoistiska syften. Ska vi verkligen fortsätta på den bana bibeln lärt oss?

  Det är inte lätt att avgöra vad som är vad i din sekulära stat. Jag vill dock mena att vi, istället för att försöka förvandla oss själva till övermänskliga moralmonster som är helt opåverkade av religion och tradition, borde ha förståelse för andras seder, traditioner och åsikter. I så fall kanske får samma förståelse tillbaka när vi försöker manifestera oss själva med våra egna traditioner.

  …och på tal om att karva i barn: Även föräldrarna var en gång karvade barn som idag är så stolta över det att de vill att även deras barn ska bli det. Men det är klart: Vart drar man gränsen?

 2. Håkan Rombe

  Svar till JT (2012-09-17 23:07)
  Var går gränsen? Gränsdragning kan vara svårt utom i sådana fall där övegrepp och förändringslusta begås på Guds skapelse. Vad ger oss rätt att med kniven ”förbättra” värnlösa friska barn? Människan är väl ”färdigskapad”!Religion är enligt min och flertalets mening en privat sak. Vi röstar inte om religion i riksdagsval, landstingsval eller kommunfullmäktigeval. Tack och lov för det. Vi slipper detta med olika riktningar inom religion där man spränger folk i stycken som man anser representera ”fel” sorts kristendom eller islam. Religion är så mycket mer än förändringsarbete med kniv. Det dröjer nog länge, länge innan jul, påsk etc försvinner ur vår almanacka. De flesta ser det som en trevlig tradition att få vara ledig och samlas familjevis.

 3. JT

  Det du missar är att dina värderingar, din mall för hur du drar gränser mellan gott från ont, baseras på en västerländsk tradition som även den är sprungen ur religionen. Det är till exempel därför du (och jag) anser att det är värre att karva i skapelsens krona (människobarn) än att på helt egoistiska grunder fördärva jorden vi står på eller annat levande på jorden.

  Det är hopplöst att skilja religion, kultur och tradition åt, varför begreppet ”sekulär stat”, om man nu tycker att det är något att eftersträva, inte kan bli annat än en vision. Människan är en social varelse som behöver kultur, och traditioner för att definiera sig själva.

  Jag tycker att manlig omskärelse på religiösa grunder kan vara okej om det utförs proffessionellt i klinisk miljö. Men jag tycker precis som landstinget i Västerbotten, att detta faller utanför deras uppdrag.

 4. Håkan Rombe

  Svar till JT (2012-09-18 07:25)
  Jag drar för min egen del en knivskarp gräns när det gäller föräldrars rätt att stympa sina barn av vilka skäl som helst, inklusive religion. Historien är fylld av bestialiska handlingar av religiösa skäl. I Sydamerika offrade indianerna unga flickor till gudarna för bara några hundra år sedan. Dessa stackars offer har börjat töa fram på de bergstoppar i Anderna där de placerades för att komma så nära himlen som möjligt. I vårt Europa finns mängder av mord som utförts på religiösa grunder under tidigare århundraden. T ex bränning av häxor (besatta).

  Jag tycker det är dags att vi blir civiliserade och förbjuder omskärelse. Vi bör även se till att föräldrar inte kan vägra sina värnlösa barn blodtransfusioner och kirurgiska ingrepp av medicinska skäl. Barnen har rätt till professionell sjukvård i stället för att tvingas godta religiösa besvärjelser. Dags att rensa upp och se till att barnen får de rättigheter de har rätt till i ett civiliserat samhälle.

 5. Helena Nilsson Springare

  Vilket bra inlägg! Omskärelse är och förblir ett övergrepp när det utförs på barn oavsett det handlar om pojkar eller flickor!

  Om ”barnen” väljer att lägga sig under kniven när de är arton år så är det en helt annan sak. Att ens tänka tanken på att skära bort något på sina barn är otäck så länge det inte handlar om en trasig blindtarm eller något medicinskt. Men att skära i barnen för skönhets skull, för tradition eller religion eller kultur är bara groteskt.

 6. Jonna

  Håkan- du har vunnit min respekt i så många frågor- varför stannar du inte kvar aktivt inom politiken. Sällan man skådar ngn som du.

  Omskärelse blir liksom inte mer rätt för att det utförs kliniskt, och hur skall den som utför ingreppet ställa sig. Ett observandum som t ex inte finns för att ”fixa ” ngns ögon eller blindtarm.

  Avgörandet kan inte falla på den enskilda doktorn. Låt dem brottas med medicinska problem istället!

 7. Håkan Rombe

  Svar till Jonna (2012-09-24 13:23)
  Försöker tänka själv vilket min mor inpräntat från tidig ålder. Bra idé, för annars är det andra som tänker åt mig. Jag sitter i fullmäktige och omsorgsnämnden valperioden ut sedan får jag se om anbud trillar in från något annat parti. Skämt åsido. Jag är 72 år och bör inte bli ett inventarium. Hade majoriteten i Storumans kommun följt min linje i olika frågor hade kommunen haft minst 25 miljoner mer i kassan idag (flygsatsningen som blev fiasko). Vad gäller gamblingen med skattebetaklarnas pengar i Storuman Energi har jag god del i att avveckling av insatserna och aktieinnehavet beslutats av fullmäktige. Här får jag hålla tummen i ögat på ansvariga även framgent så att man inte struntar i fullmäktiges beslut. Bara så att de vet det! Fullmäktiges beslut att bygga ut demensboendet Blåsippan bromsades och förhalades av förra regimen så att jag tvingades vara rent ut sagt otrevlig i omsorgsnämnden för att få fram ett beslut som innebar byggstart. Jag fick här en majoritet med mig i nämnden vilket ju är nödvändigt. Även om jag inte ställer upp på någon lista i nästa fullmäktigeval lovar jag att hålla tummen i ögona på politikerna fortsättningsvis. Jag får väl bli Storuman kommuns ”Uppdrag granskning”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.