Tsar Putin visar musklerna

 Återigen har en försvarsdebatt blossat upp efter ryska krigsflygplans övningsanfall mot Sverige. När sådant händer brukar en rote jaktplan sändas upp för att bevaka landets territoriella integritet. Men under påskhelgen var besättningarna lediga och Putins grabbar fick leka ostört i luften ovanför Gotska Sandön. Däremot höll sig NATO vaket och sände upp en rote som skuggade de övande ryska flygplanen Tack snälla NATO för att ni försvarar Sverige när vi själva inte orkar hålla oss vakna!!!

När Juholt ville ta hem JAS från Libyen var det med motiveringen att JAS skulle försvara Sverige i stället för att hjälpa Libyens folk från massakrer. Nu har vi alla JAS hemma men det måste också finnas pengar för att flyga och det är väl där skon klämmer. Den moderatledda anorexian för svenska försvaret har sitt pris. Priset är att ett upprustande Ryssland kommer att bli alltmer närgånget och ingen vet hur Ryssland ser ut om 10 år. Färdriktningen där är mot allt större begränsningar för demokratin.

Efter 11. september borde vi också ha lärt oss att det inte alltid är en illasinnad makts stridsflygplan som kan hota fred och säkerhet. Men min slutsats blir även denna gång att vi bör vara med i NATO. Endast då har vi ett avskräckande försvar som dessutom blir avsevärt billigare än om vi ska betala allt själv. Den här gökungen JAS är ett mångmiljardslöseri om vi ser till effekt och kostnad. Det svenska militärindustriella komplexet har förmodligen all anledning att motarbeta ett svenskt NATO-medlemsskap. Där kan S, V, MP och SD gå hand i hand och M famlar med sina händer så man inte vet var de står.

forsvarhttp://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett-helgstangt-

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

 1. Mr Cool

  Du har helt rätt i att ett NATO-medlemskap är den rätta vägen för att skydda oss i en konflikt. Däremot har du fel i kritiken mot JAS eftersom just flygvapnet är tongivande vid alla moderna konflikter. Vi måste också ha ett plan (SuperJAS)som man mäta sig med omvärldens flygplan även vid ett NATO-medlemskap. Ett starkt flygvapen överbryggar ofta andra brister i det egna försvaret. Däremot är det så att de övriga försvarsgrenar bör rustas upp till JAS-nivå. Det är rent flummigt att tro att vi kan ha en värnpliktsarme då dagens försvar kräver samverkan mellan olika enheter på hög teknisk nivå och då vapnen blir allt mer högteknologiska (vi använder inte länrge gevär av modell 96). Det är naivt att tro att en svensk värnpliktig som är brevbärare inkallad i kristid skall kunna vara en effektiv soldat i exempelvis Norrland även om denne är van att springa i trappor. Det är gammal vänsternostalgi a la FNL där killarna i pyjamas gick på en näve ris i veckan med enkel beväpning. Sen står vi inför utmaningar som politikerna inte tänkt på. Bara utfordringen i fält idag skulle kräva särskilld ordning med halal-slaktat kött och ärtsoppa med fläsk bara till vissa. Initialt så anser jag att SIDAS:s bistånd till vapenskramlande Ryssland omgående skall upphöra. Det är en skymf mot skattebetalarna i Sverige där återhållsamhet och sparkrav råder inom basala områden. Notera även den kraftiga upprustning av landstigningskapacitet som Ryssland nu genomför och fundera sen vilka hav Ryssland har där sådan kapacitet kan sättas in. Svar=Östersjön. Så kämpa på FP med krav på ökade resurser till vårt försvar.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2013-04-26 10:18)
  Det borde bli bättre effekt för flygpengarna om vi köpte in stridsflygplan på marknaden. Sunt företagsekonomiskt förnuft säger att JAS tillverkas i alldeles för små serier vilket ger stora utvecklingskostnader per flygplan. Alla som jobbar med JAS-produktionen vet att ett natomedlemskap skulle sannolikt innebära slutet för JAS eller åtminstone nya JAS-äventyr. Här har vi nog en av anledningarna till att politiska krafter gör natofrågan till en intefråga. Brukar kallas militärindustriella komplexet.

 3. Håkan Rombe

  Försvarsministern gör nya krumbukter. Hon är rädd för att hemlig info om vår beredskap kommer till främmande makts kännedom genom uttalanden. Fullständigt häpnadsväckande uttalande. Ryssland har i en månad vetat hur den svenska beredskapen ser ut. Det svenska folket som faktiskt betalar Flygvapnet får reda på vad Ryssland redan vet genom de uttalanden som höga befäl inom Försvarsmakten gjort efter Svenska Dagbladets larmartikel.
  En svensk tiger men svenskarna behöver för den skull inte betraktas som dumma i huvet av vår försvarsminister. Största Möjliga Tysssstnad bör alltså råda om nedmonteringen av vår försvarsförmåga tycker försvarsministern. DET är ett större problem än att vi får reda på det Ryssland sedan länge redan vet!

 4. Mr Cool

  Jo Håkan, du har helt rätt i din ekonomiska konklusion. MEN betänk vilket liv det skulle bli på rödvinsvänstern om vi köpte in amerikanska plan vilket vore lämpligast. Tur dom inte begriper att det mesta av teknologin såväl som beväpning på JAS idag är av amerikanskt ursprung. Viktigt är dock att komma ihåg den kompetens som återfinns i landet p.g.a. produktion av stridsplan och att sluta producera skulle omgående leda till permitteringar och kompetensflykt till andra länder. En satsning på SuperJAS kan leda till export eftersom vi måste ha ett plan som kan konkurrera men då måste vi sluta flumma med tron att man kan sälja slika produkter utan mutor. Slutligen vill jag erinra om det svenska vägbassystemet som bygger på principen med start o landning runt 500 meter. Få plan utländska plan klarar detta idag och att förändra det systemet skulle bli ytterst kostsamt. Att kunna producera stridsflygplan idag är ett mått på ett lands tekniska kunnande som vi skall vara rädda om så därför bör JAS snarast anpassas till NATO-standard med bl.a. kapacitet för lufttankning. Än en gång så hävdar jag att det ekonomiska biståndet till Ryssland omgående skall upphöra.

 5. Joar Musarm

  Re: Håkan Rombe svarar:
  fredag 26 april 2013 klockan 21:13

  Vet du vad det militärindustriella komplexet är för något? I så fall har vi världens mest maktlösa komplex eftersom försvaret är i fritt fall.

  Angående Gripen. Det är världens billigaste stridsflyg i sin generation – både att köpa in och hålla flygande. Detsamma gäller uppföljaren 39E.

  Att stater stöttar utvecklingen är industripolitik som vi har igen inom andra områden. Detta verkar du vara ointresserad av eller emot av ideologiska skäl.

  Angående NATO. Vill du flerdubbla vårt försvarsanslag och dra på oss extra kostnader för bombattacker mot bananrepubliker med stora naturtillgångar? Det är sådana ting som NATO jobbar med. När det väl blir allvar är det ingen som vill hjälpa någon annan medlem.

 6. Joar Musarm

  Min tidigare kommentar kom aldrig ut i din blogg. Jag börjar förstå hur din blogg fungerar. En plattform för endast din röst och andra som stämmer in i din sång?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.