Vindkraftsomröstningen

Omröstningen om vindkraft i Sorsele slutade med en liten övervikt av de röstande som inte vill ha vindkraftsutbyggnad med de många fasta jobb som tekniker mm som det skulle innebära. Antalet som röstade mot vindkraft motsvarar drygt 32 % av de röstningsberättigade så någon folkopinion mot vindkraft kan man inte tala om. Ungdomarna i Sorsele går miste om framtidsmöjligheter  i vindkraftsindustrin om fullmäktige skulle böja sig för ”folkopinionen” på 32 %. Ett klokt fullmäktige fattar ett självständigt beslut när opinionen emot är så liten.

Men ungdomarna i Sorsele kommun får väl göra som vanligt. Större delen av de studiebegåvade sticker som ett lämmeltåg ut ur kommunen. Att sitta och titta på utsikten ger inga löner och pensioner och ingen personlig utveckling heller.

Jag märker redan på kommentarer till omröstningen att felaktigheter och överdrifter lever kvar. Det handlar om argumentkataloger mot vindkraft som valsar runt på Internet. Markägarna eller kommunen kommer att få bekosta nedmontering och bortforsling av uttjänta verk. Det blir mindre älgkött i frysboxarna eftersom älgarna flyr. Älgjakt kommer mer eller mindre att omöjliggöras. Genom överdrivna perspektiv syns verken mycket större och närmare än de kommer att göra i verkligheten. Oväsendet kommer att bli förskräckligt. Flygande isbitar kommer att döda människor (trots att lösningar på problemet isbildning redan finns). Det mesta i eländeskatalogen är felaktigheter och grova överdrifter som levt ett eget liv i ett årtionde.

I verkligheten har älgar och renar setts ligga och idissla under vindkraftverk. Men det är så det är. Många människor som finns kvar i glesbygd ser ut att vara emot varje förändring av av det invanda och stillastående. Glesbygden blir glesare genom inbyggda mekanismer.  Vi äldre blir fler men dör ändå. Ungdomen sticker till centra som inte ser stillaståendet och det ödsliga som livets högsta. Barnafödandet sjunker och skolan har svårigheter att  få till en enda klass per årgång. Mitt i denna utveckling vill 32 % av de röstberättigade Sorseleborna säga nej till alla de jobb som Vattenfall utlovar. Sorsele hör till de kommuner som förlorat i särklass flest flest invånare i vårt land. Vill 32 % av Sorseleborna att den utvecklingen ska fortsätta? Jag hoppas att fullmäktige i Sorsele är klokare än så.

F d kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå har skrivit om folkomröstningen i Sorsele och han skräder inte orden. Jag håller med och rekommenderar läsning av det han skrivit. Klarspråk!

Etiketter: , , , , ,

13 kommentarer

 1. Edor Abrahamsson

  Har du tappat förståndet, så klokt som du skriver. Jag håller med till 101 %, även det Lennart skriver. Mycket bra!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag trodde inte att det fanns så många överdrifter! Hur många årsarbeten finns i fiskecampsverksamhet? Sommarsäsongen är väl 2 månader. När jag fiskar är jag 100 % fokuserad på själva fisket och bryr mig inte ett skvatt om det på något berg står vindkraftverk. Fisken är ju inte där! Så tror jag den absoluta majoriteten reagerar. Jag har varit på Gotland och turistat bland de historiska lämningarna. Jag stördes inte alls av de vindkraftverk man kunde se här och var. Ingen snackade om att turismen till Gotland minskat. Sådana argument från vindkraftsmotståndare är obevisat trams! Får man vindkraftverk på hjärnan mår man nog dåligt så fort man råkar se en liten skymt. I allvarliga fall kan det säkert utvecklas vindkraftsverksfobi.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Vattenfalls utfästelser om 20 teknikerjobb stämmer väl överens med hur det ser ut på andra håll i Norrland. Letar man fel på Internet hittar man hur mycket som helst. Vill man då tro finns det alla möjligheter att hitta saker att tro på. Sorsele är i skriande behov av arbetstillfällen. Det säger 32 % av befolkningen nu nej till, vilket säkert uppmärksammas på centralt håll.

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Glömde snöröjningsjobb och 10 000 per verk till föreningslivet som med 100 verk ger 1 milj kronor. Per år!!! Man måste sälja många tombolalotter per år för att uppnå detta. Men nej-sägarna har väl redan kavlat upp ärmarna? !!

   • Carl-Axel Otterhall

    Visst är det 15-16 teknikerjobb man ”utlovat”? Hur många av dessa kommer att skatta i Sorsele resp. Storuman?

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Personaltätheten varierar mellan olika bolag. I vilket fall är det många säkra jobb för en liten kommun oavsett om det är Vattenfall eller Skellefteå Kraft.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Blaikenparken är ju helt ny och så småningom kommer många ungdomar att söka vindkraftsteknikerutbildning, även från Sorsele. Byggs en park närmare Sorsele tätort blir det ännu intressantare för studieintresserade Sorseleungdomar. att skaffa sig rätt utbildning. Den första vindkraftsteknikerutbildningen i övre Norrland startades i Strömsund men flera kommuner hoppar på tåget. Kanske samarbeta med Storuman om en vindkraftsteknikerutbildningskurs förlagd till Sorsele?

 2. Carl-Axel Otterhall

  Du glömde även en mille extra till föreningen i år bara de kunde medverka till att det blev ett ja!!! Grunna på den! Jag har en känsla av att du är väldigt missnöjd av resultatet för Storuman kommuns räkning. Varför skulle du annars engagera dig så starkt i en lokal Sorselefråga?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag har grunnat på glesbygdens avfolkning i 50 år. Vi har tydligen kommit så långt att den är självgående. Har sett argumenteringen mot vindkraft på nära håll och har svårt att förstå den med de våldsamma överdrifter som förekommer. De som hittills utbildat sig till vindkraftstekniker har lätt att få anställning.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   En miljon per år till föreningslivet är en jätteinsats. Jag har jobbat i hembygdsföreningar och liknande i årtionden och vi fick ligga i som slavar för att ro ihop 20 000 till de årliga fastighetskostnaderna. Vi gav till slut upp och sålde hembygdsgården till en privatperson.

 3. Edor Abrahamsson

  Argumenten faller ju också och går itu när man å ena sidan säger ”Vattenfall eller elbolagen ska tamejfan inte tjäna mera pangar” å andra sidan säger man det är ren förlust transportera strömmen längre avstånd. Sänk inte våra löner säger man också, nä det behöver man inte heller, det finns inga löner att få när inga heller finns.
  Problemet kanske löser sig självt. En hottentotte här, en där som får fortsätta slåss, resten har dragit.

  Och hade det varit något annat också som gett arbetstillfällen, hade det säkert funnits argument emot. Det verkar vara lika i alla de här inlandskommunerna. Vilhelmina som som Sorsele. Storuman verkar de enda som tar vara på arbetstillfällena när det bjuds. Tror jag.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Ja man kan bli deprimerad över inställningen hos ”kvarstannarna”. Våra kommuner i inlandet lever på skatteutjämningsbidrag som är över hälften av kommunernas inkomster. I övrigt är en stor andel av människornas inkomster pensioner och bidrag i olika former. Man får läsa i tidningarna att ” landskapet är totalförstört för all framtid”. Även sedan verken är nedmonterade! Varje verk upptar en yta på ca en kvarts hektar, en ynklig liten plätt, där ett betongfundament grävts ned. Återställes marken kommer knappast någon märka att det funnits vindkraftverk efter 25-30 år. Detta kan jämföras med det totala omskapande av mark och vatten som ägde rum på 1950-60-talet. Folk fördrevs från byar som hamnade 10 meter under vattennivån. F d skogsarbetare och andra fick välbetalda jobb , bilar köptes och fastigheter renoverades. Vi hade en ung befolkning jämfört med idag och det kom inte på frågan att säga nej till arbetstillfällen. Det enda som gällde var att starta företag eller söka anställning, någon annan framtid fanns inte. Och nu…. nu tål man inte se ett vindkraftverk för då börjar folk må dåligt. Den totala oföränderligheten och stillaståendet är det som gäller. Usch hur det har blivit. Kvarstannarna för taktpinnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.