VK-debatt: Förskola på undantag i Sverige – dags för högsätet nu! Så att Umeåpolitiker svarar på enkäter/brev. Eller kanske Ulf Kristersson vill det?

VK-debatt, 13/10 2022 om ”Förskola på undantag i Sverige…”

https://www.vk.se/2022-10-13/debatt-forskola-pa-undantag-i-sverige-dags-for-hogsatet-nu

där Umeåpolitiker, än, inte reagerat på brev i juni 2021 (kommunalråden H Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Janet Ågren (S) om min ”Idébok i förskoledesign” från mars samma år,

och, hittills, endast 2 av 8 kommunfullmäktige svarat på förskoleenkät i valrörelsen för drygt en månad sedan.

Få se rikspolitiken med en ny regering bryr sig mer än i Umeå, här om möte 2006:

Om den nya regeringen i Sverige med, troligen, moderaternas Ulf Kristersson som statsminister, vill göra mer för krav och behov för förskolan, återstår att se. För 16 år för lyssnade i alla fall Kristersson då jag i valrörelsen 2006 mötte honom vid ett Umeåbesök.

T v ur enkät till Umeås 8 KF-partier – t h brev till Umeå-kommunalråd om förskolebok.

Dagis, barnomsorg och förskola (kärt barn har många namn) blev osynligt i valdebatt och valrörelse i Sverige. Allt heter ju ”skola” där förskolan ingår organisatoriskt och fackligt. Det är i grunden bra, men gör att de yngre barnens ”skola” ofta sätts på undantag.

Annat, och bättre, var det förr i uppmärksamhet. ”Ropen skalla daghem åt alla”, var slagord från 1970 – 80 – tal. Barnomsorgsköerna ska byggas bort, var ett annat som politiska partier stod bakom. Förskollärare för all avdelningspersonal fanns som mål i kommuner.

Men nu, när det heter förskola och familjedaghem blivit ”pedagogisk omsorg” i kommunplaneringen, har dessa lärandemiljöer hamnat i skymundan i de politiska programmen.

I Umeå var förskolan i olika partiers debattinlägg i VK inför valet nästan osynliggjord. Däremot på insändarplats debatteras barngruppsstorlekar, 15-timmarsregel vid nytt barn i familjen, köer, tillfälliga paviljonger, vikariebehov, utbildningsnivåer, etcetera som berör barn, föräldrar och personal.

Visst, politikerna menar nog också förskola när det står skola. Men det är ändå rätt skilda verksamheter. Skolan är obligatorisk och förskola före 6 år frivillig. Det är avgifter för förskolebarnen och de varierar mellan kommuner.

Personalens utbildning skiljer i Sverige. Olika personalkategorier, förskollärare med högskola och barnskötare med gymnasiedito ger skillnader och det är skilda fackliga organisationer. Största olikheterna inom förskolan i Sverige och därmed än fler och större orättvisor kommuner och barnfamiljer emellan är – som jag ser det efter 50 år av yrkeserfarenhet av förskolan – lokalerna och utemiljöerna.

Om dessa viktiga miljöer har jag gjort en bok, ”Idébok i förskoledesign,” 2021. I Umeå kommun har bara näringlivssidan velat ta del av den, annars är det tystnad.

Tyst är det också där för frågor till förvaltningar om nytt funktionsprogram från 2021 som i text markerar mot störande genomgångsrum, men ritning visar motsatsen.

Nästan tyst är om den enkät jag i valrörelsen skickade till alla åtta kommunfullmäktigepartier i Umeå angående detta funktionsprogram.

Innan valdagen hade bara två partier svarat, med synpunkter som ”Jobbigt för anställda” – ”Bör synas i sömmarna”. Påminnelse har skickats i hopp om svar från fler.

Om den nya regeringen i Sverige med, troligen, moderaternas Ulf Kristersson som statsminister, vill göra mer för krav och behov för förskolan, återstår att se. För 16 år för lyssnade i alla fall Kristersson då jag i valrörelsen 2006 mötte honom vid ett Umeåbesök.

Jag hade kontaktat honom under sommaren då jag skrivit debattinlägg i Svenska Dagbladet kring förskolan. Han var ledande politiker i Strängnäs med nära kontakter till rikspolitiken. Om han kommer ihåg vår träff vet jag ej. Mer finns i alla fall att säga nu, både från Umeå och på nationellt plan, kring förskolemiljöer.

För i lokalfrågan finns Boverketråd och 2019 kom funktionsprogram på riksnivå av SKR. Och ny forskning har nu börjat i Sverige genom coronapandemin gällande smittfria utformningar, tekniskt och pedagogiskt.

I Umeå finns olika utvecklingsprojekt kring förskolelokaler och funktionsprogram att visa på.

Och här bryr sig alla? partier genom att svara på enkäter…

I så fall går Umeå kommun före i Sverige med att sätta barnen i högsätet med en ny och ”friskare” förskolemiljö-politik!

Urban Bengtson

förskoleföretagare och debattör, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.