”Byggnader i norr”, RÅD för förskolor blir: ”placeras i sydöstra hörnet”… Inga svar än om solstudier – finns de? Historik 1966-2021: solläge att lära av

Nedan är tre dokument Byggnadsnämnden i Umeå kommun hade att följa i bedömning av planeringsunderlaget för förskolan Kålmasken om utomhusmiljön – och missade alla!

Boverket ovan har bl a om ”goda sol- och skuggförhållanden”, Funktionsprogram 2021 därunder har uteplanering med tanke på ”vindskydd, solinstrålning, buller” och F-progam 2010 t h är tydligast i förskoleläge med att ”placera byggnader i norr”.

Medan Byggnadsnämnden i Umeå var noga med friytan per barn och lagt ytförslag fick bakläxa om för litet – missade man kommunråd om ”byggnader i  norr” och godtog läge i söder, se situationsplan uppe t h och planbilder.

Jan 2022 godkände BN:s presidium för mer ytor och (nedan t v) att byggnaden ”placeras på sydöstra hörnet av fastigheten, utmed gatan”  dvs vid buller – emot råd 2021!

Och då missade man, igen, Umeå kommuns tydliga råd 2010 gällande ”Lokalklimat” om ”att placera byggnader i norr”, ovan t h.

Verkligheten syns nu ovan med byggnad i söder, utegård öppen för nordanvindar samt vid gata/trafik. Dvs, buller, vindrisker och lite sol, emot nytt F-program.

Ändå anger Umeå kommun på hemsidan i oktober i år att solstudier nu uppfyller ”de krav som finns vad gäller solljus”. Frågor till kommunen om detta, har ej gett svar, än.

Bloggen vill uppmärksamma planerare och politiker på misstag och visa hur missarna kan rättas till och ge flera plusvärden, även solenergi för solläge ovan och friska planer.

Historik i 55 år i Umeåförskolor med ”sol ute, sol inne, sol i hjärtat, sol i sinnet” (ej för Kålmasken) är överst t v Berghems förskola, 1966 och t h Missionären, Umedalen, 1990.

Nere t v personalkooperativet Professorns campusförskola, 2016 och t h från 2021 Böle förskola med byggnad i norr + solig utegård på andra sidan mot söder. Alla att lära av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.