”Solstudier” (uppdaterat) gav solig skola/förskola i Bullmark, medan det blir skuggigt på Tomtebo gård… Varför så olika? Svar nu: Solstudier ej gjorda vinterhalvåret och ej följt råd: ”byggnader i norr”! Gör om, ge solenergi-förskola, för barnens bästa + Umeås renommé

09.37 skrev jag:

Idag finns i lokala medier i Umeå om nedan, se från kommunikationsbyrå i Stockholm.

Invigning av Bullmarks förskola och skola

Onsdag 26 oktober öppnas dörrarna till Bullmarks förskola och skola för allmänheten. Byggnationerna har skett i etapper och nu i höst blev de äldre skollokalerna färdigrenoverade tillsammans med ny idrottshall.

Mellan klockan 13.30–16.30 öppnas dörrarna för rundvandring i miljöerna och invigningstal av ordförande i För- och grundskolenämnden och Tekniska nämnden.

Ovan t v solig förskola/skola och fler solbilder finns på umea.se från Bullmark. Ovan t h hur skuggigt det riskeras för en förskola (Kålmasken) på Tomtebo gård, av höga hus nära.

Varför olika? Och varför beslöt Byggnadsnämnden godkänna ”sydöstra hörnet” för Tomteboförskolan (se  protokoll) medan funktionsprogram 2010 har ”placera byggnader i norr” och liknande om solinstrålning anges i nytt F-program?

Nu i oktober har ”bland annat solstudier” visat ”hur solen skiner på skolgården” (från Umeå kommuns hemsida). Och samma kommunikationsbyrå Stordåhd i Stockholm har skrivit i facktidning så här om ”Så kallade solstudier”:

Vilka dessa studier är av solens gång under dagen har jag frågat om i e-brev tillI Umeå kommun. Detta  ”handläggs” nu om dessa offentliggjorda handlingar är allmänna:

Jag har tagit emot begäran om utlämning av allmänna handlingar och påbörjat handläggning av ditt ärende.

Men nog är väl allmänna handlingar på kommunens hemsida och i reportage med kommunanställda vara offentliga och ska direkt lämnas ut?! Något för medierna…

10.23: UPPDATERING 10-tiden då svar kommit från Umeå kommun med bl a:

Och än mer medialt intressant då ”solstudier” endast är gjorda sommarhalvåret, inte vinterdito, dvs oktober – mars!

Anmärkningsvärt är att endast söderläge på tomten ”solstuderats”, västerut eller österut. Dvs INTE det 2010:s funktionsprogram som gällde nedan tid – 1:a april (!) 2020 – och anger om ”att placera byggnader i norr”, och kommunen vanligtvis gjort i 55 år, se tidigare bloggar!

FÖRSKOLA TOMTEBOGÅRD KÅLMASKEN MÖTE HUSPLACERING PÅ TOMTEN

Datum: 2020-04-01 Plats: Teams-möte

1.1 FÖREGÅENDE PROTOKOLL

1.3 PROJEKTFÖRUTSÄTTNINGAR

1.3.1 Möte 1: JS visar skiss/förslag med husplacering längst till öster på tomten. Denna placering medger mycket sol på tomten samt att inlastning inte blir på samma sida som lekgård.

Här solstudier 2020, sommarhalvåret, slutet mars – slutet september, kl 9-12-15. Där är förskolehuset är ständigt i skugga i söder och ”utsikt” in i hus samt vid entrén mot norr också ständig skugga mot väggen! Men inga kommentarer härom.

MEN, ingenstans om vinterhalvår och sol/skuggor och inget om Funktionsprogram förskola då (från 2010): placera byggnader i norr (se högre upp)!

Så missar om F-program-råd/krav? och missar att ”solstudera” halva året ger ovan utevistelser i ny förskola, och även ingen bedömning kring trafik/buller i F-program 2021.

Så: Gör om – för solenergi-förskola, för barnens bästa och Umeås byggande-renommé!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.