Gör om – igen, gör nytt och gör rätt-visa för Tomtebobarn med lika solljus som hittills i förskolor i Umeå – idéer finns nu hos politiker i kommunen!

Här ur Folkbladet i januari i år när Byggnadsnämnden godkände utökade uteytor, som följde Boverket/Umeå kommun-RÅD efter miss med för lite friyta i ansökan våren 2021.

1 1/2 år senare okt. 2022 har umea.se om förskolans Kålmaskens planering för utegården som sägs ”uppfylla krav som finns vad gäller solljus”. Vilka krav anges ej – varför?

För ser man till placering enligt situationsplanen nedan är förskolegården (ej skolgården som i kommuntexten) mot norr och fritt för nordan- och västanvindar, tänk snö/snålblåst!

Om krav för solljus se här i övre raden t v, Boverket om goda sol- och skuggförhållanden, kommunråd 2010 om byggnader i norr och 2021 om vindskydd, solinstrålning, buller.

MEN solstudiier ovan t h visar halva sanningen, endast sommarhalvåret. Inte vinterdito – när barn är oftare där och solstrålar betyder extra – då blir det skugga och mörker!

Detta visar bilder i verkligheten i oktober på em – ökar vintertid. Utemiljön ”slagskuggas” av höga bostadshus vid gata (=buller), med utsikt in i huset och insikt därifrån (inte kul)!

Inte kul, se ritning ovan, när riskfylld utetrappa skymmer överblick ut, blir trängsel med tre avd. i en entré och mer smittrisker = stämmer ej med råd i funktionsprogram förr-nu.

Se även nedan brister där kommunillustrationer (även i Folkbladet ovan) har soligt runt hela byggnaden trots att kommunens solstudier visar skugga på nästan hela huset året om – vintertid ALL-TID!

Så nya Umeå kommunfullmäktige som idag sammanträder för en ny 4-årsperiod:

Gör om – igen, gör nytt och gör rätt-visa för Tomtebobarn med lika solljus som hittills i förskolor i Umeå:

Berghem 1966, Missionären 1990, Professorn 2016 (nu Glaciären) och Böle 2021 (gården på andra sidan – söder) i 55 år…

– idéer finns nu hos politiker i kommunen! (I brev nyligen till presidiet i byggnads-, teknisk och förskole- och grundskole-nämnderna.)

Som min Atrium-idé med länkar för mer in/ut och mindre smittrisker samt friskare med mer solljus + vindskydd, både från nord och syd, se bildcollaget överst och nere t h.

PS

Lyssna även till goda och viktiga råd jag fick från en person med barn- och skolerfarenhet om hur mycket trevligare det är att se förskolors utemiljö från gatusidan och kunna lockas in med barn när det är ledigt som lekplats.

Men också påpekade att skymmer huset gården från gatusidan, ser man inte så lätt vilka som kan hålla till bakom huset, i skuggorna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.