Gärna skidstadion på Ängarna – en ”Guld-Martin” Arena med vändplats på ”Guldskrinet” vid Gammliavallen! Och ger naturorientering nära till stadsdito – unikt för Sverige?

”Bygg ett skidstadion på Mariehemsängarna…”, skrev förra S-kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund på sin VK-blogg den 12 juli. Då går tankarna till skidlegenadaren i IFK Umeå och mångårige fritidsnämndspolitikern (C) Martin Lundström.

I VK 14/2 2022 skriver Mikael Wikner i Historieskolan  om hur ”Guld-Martin” (dubbla OS-guld i St Moritz 1948) var drivande i att rädda Gammliaskogen från bebyggelse och Ängarna av genomfartsled, https://www.vk.se/2022-03-14/guld-martin-kampade-for-skogen-och-angarna.

Och här Holmlundbloggen:

Bygg ett skidstadion på Mariehemsängarna och bruka spåren som finns och bygg Wallberget där det finns detaljplaner

Gärna skidstadion på ”Ängarna” och mer därtill vid Gammlia idrottsområde mot stan.

Det vore GULD värt för umebor och besökare att rädda Gammlia-grusplanen+simhallstomten på kv Guldskrinet från bostäder!

Det ger då vändplats och åskädarutymmen på Umeås anrika idrottsområde där, ända sedan 1920-talet. Och bli start/mål för natur- och stadsorientering + även i löpning, se längre ner.

2014, Kulturhuvudstadsåret för Umeå, gick SM-veckan vinter här och med start/mål på ”Gammliavallen” (nu fotbollsarena) samt grusplan och gamla simhallens utemiljö – som vändplan och för skidklubbarnas behov.

Se ovan och nedan från målområdet då och hur bostadsplanerna förminskar för idrotter.

Det ger då vändplats och åskädarutymmen på Umeås anrika idrottsområde där, ända sedan 1920-talet. Och bli start/mål för natur- och stadsorientering + även i löpning, se mer nedan.

Ovan visar Mariehemsängarna för löptävlingar och allmänhetens längdskidåkning i alla åldrar och Bräntberget med utförsåkning, mm.

Nedan mina bilder på ”Guld-Martin” i Nydalaskidspåret som dryga 90-åring, T h en annan skidkung, Marcus Hellner, Gällivare vid SM-veckan 2014 uppför Museibacken med en…

…åskådar-KUNG i Carl XVI Gustaf, som då kan lockas att inviga både nytt skidstadion i Umeå och förnyad Gammliaplan med natur- och stadsorintering. Och bli unikt i Sverige…?

2 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Så klart ska ängarna bevaras för allmänhet, sporter. friluftsliv, mm. Om ev. konkreta förslag på utformning kan kombineras eller får göras, återstår att få se. Om inte så blir det än viktigare att stoppa bostäderna vid fotbollsplanen och skapa ett Gammlia Idrottsstadion. Det kanske då kan kallas ”Guld-Martin Arena”, han bodde ju bara stenkast därifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.