Beundransvärda tjänstemän

Det känns nästan som om jag begår tjänstefel om jag inte åtminstone lägger in en kort kommentar kring dagens nyhet om den anmälan som gjorts mot ett kommunalråd i Umeå. Spontant  känns det som om det inte är en enskild händelse som ligger bakom anmälan, men jag vill definitivt inte komma med spekulationer.

"Det är meriterande om du har erfarenhet av arbete i en politiskt styrd organisation." Liknande ord kan man ibland se i platsannonser för tjänster i kommunen antagligen för att ett jobb som kommunal tjänsteman skiljer sig åt från andra jobb. Jag kan emellanåt känna en stor beundran för de personer som arbetar som tjänstemän i kommunen. Det är tjänstemän som inte kan ha "personliga åsikter" i de ärenden som ska beslutas för det är politiken som bestämmer! Detta oavsett om "politiken" (dvs de förtoendevalda) har någon erfarenhet eller direkt kunskap i området. Det måste vara frustrerande när politiken väljer en helt annan väg än den som du som professionell tjänsteman har föreslagit. Än värre när politiker säger att du har fel och att du inte ska yttra dig om det du så väl känner till och kan.

Det är min första riktiga mandatperiod i kommunen och eftersom jag inte har kunskap om alla de verksamheter jag är i så har jag lärt mig att lyssna på vad tjänstemännen har att säga och efter det bilda mig en egen uppfattning. Respekt för tjänstemännens kunskap och erfarenhet värderar jag högt, men jag förväntar mig också en ömsesidig respekt för när vi inte tycker lika.

Jag tycker om när tjänstemän kommer med "provocerande" ideer för att få oss politiker att tänka nytt. Om jag inte gillar idéerna så utmanar det mig att hitta än starkare argument för det jag vill genomföra och varför.  I slutändan får man dock aldrig glömma den gyllene regeln (och bärande princip i kristdemokratin), behandla andra som du själv vill bli behandlad.