Förändrat barnbidrag

Under tiden jag varit på semester fick jag denna insändare publicerad i en av våra lokaltidningar. Ibland går vissa förändringar obemärkta förbi i nyhetsrapporteringen därav min insändare.

Positiva förändringar på gång i föräldraförsäkringen
Redan för ett par år sedan påtalade Kristdemokraterna och Göran Hägglund att det var dags för att barnbidraget skulle delas mellan båda föräldrarna. Det finns ingen anledning till att hålla kvar vid den gamla ordningen att det endast är mamman som har rätt till hela barnbidraget. Ett barn behöver båda sina föräldrar och föräldrar har ett gemensamt ansvar för barnets försörjning. Det är därför självklart att barnbidraget delas mellan de båda när barnet har växelvis boende. Föräldrar till barn födda efter den 1 mars 2014 kommer att få halva barnbidraget var, men de kan även fortsättningsvis överlåta bidraget sinsemellan om de vill.

En annan glädjande förändring som föreslås är att föräldraförsäkringen skall bli mer flexibel genom att den övre gränsen för uttag av dagar höjs från åtta år till tolv år. Detta innebär att föräldrar får ett större utrymme till att spara dagar för att använda om det skulle bli bekymmer senare i skolan eller om man behöver ta ledigt för barnens läkarbesök. Det innebär inte fler dagar per barn, men en ökad flexibilitet och fler möjligheter för föräldrar att klara av vardagen bättre. Detta är en förändring som efterfrågats av många och som nu är på gång. Härligt!

Veronica Kerr,
Gruppledare för Kristdemokraterna
Vice ordförande i socialnämnden

20130731-115230.jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.