Myndigheter säljer personuppgifter

Idag på DN debatt skriver Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson tillsammans med riksdagsledamöterna Caroline Szyber och Roland Utbult att det är dags att grundlagsskydda den personliga integriteten.

Idag är varje svensk medborgare registrerad i ett antal hundra register och databaser enligt Datainspektionen. Eftersom vi har Offentlighetsprincipen i Sverige är också dessa uppgifter lätt tillgängliga inte bara till den det berör utan även alla andra. Det är lätt att göra sökningar hos Kreditupplysningsföretag på nätet eller om du vill är det bara att ringa Skatteverket. Andra myndigheter tjänar stora pengar på att sälja uppgifter som t ex Transportstyrelsen med ca 30 miljoner kronor varje år!

Det huvudsakliga syftet med offentlighetsprincipen måste trots allt vara att det ska vara möjligt att granska makten. Inte att myndigheter ska sälja vidare uppgifter utan en persons vetskap eller godkännande. Staten har stor makt och den personliga integriteten måste respekteras därför att personuppgifter är inte ett dött objekt som kan behandlas som vilken handelsvara som helst, den är en del av det subjekt som är vår person.”

Dagens Nyheter har skrivit om andra personuppgifter man lätt kan få fram på nätet eller av myndigheter och där man kan fråga sig om det verkligen är nödvändigt. Vi är registrerade, men visst undrar man ibland vad myndigheter gör med uppgifterna och vem som efterfrågar dem. Om jag som privatperson har haft hjälp och kontakt med kvinnojouren förstår jag inte varför den uppgiften kan eller ska lämnas vidare. Ratsit betyder för övrigt att man skvallrar på någon (eng: to rat on someone). Lämpligt namn på de tjänster man erbjuder.

Kristdemokraterna föreslår åtgärder och här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.