Hur fort vi glömmer!

Jag tycker om att se på TV, men är det något jag har svårt för så är det att följa programtablåer eller se program vid exakta tider. Det är snarare en regel än undantag att jag ser nyheterna i efterhand vilket är så lätt med svtplay både i datorn och i mobilen.

För en tid sedan visades dokumentären ”Inside Job” på SVT, en Oscarsbelönad dokumentär om finanskrisen 2008. Vad var det som hände och hur kunde det hända? Det har gått fem år sedan, men det klarstår fortfarande att det var den största finanskrisen i modern tid och att den påverkade hela världen. Det är bla intervjuer med människor som förlorat sina hem medan vi samtidigt får ta del av berättelser kring direktörers obegripliga girighet. Girigheten efter pengar och lyx beskrevs giva samma tillfredsställelse som kokain hos en drogmissbrukare. Javisst hörde vi om dessa berättelser då, men vi glömmer fort vilka konsekvenser en finanskris i USA fick för resten av världen. Supersäkra investeringar som inte kan gå fel blev plötsligt värdelösa.

Vi behöver bli påminda för något liknande får inte hända igen. Filmen är skapad av de som var med.

Tyvärr går det inte längre att se dokumentären på SVT play, men den finns att se på Youtube eller beställa. Det är en dokumentär som fängslar. En fråga som jag har burit med mig sedan jag såg den är frågan om akademikers oberoende forskningsresultat. Kan resultat bli olika beroende på vem som har efterfrågat forskningen? Hur hanteras eventuella intressekonflikter? Se filmen, du kommer inte att ångra dig.

http://youtu.be/FzrBurlJUNk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.