Budgetprocessen

Nu börjar det brännas, tiden för att återuppta budgetberedningsarbetet närmar sig. I dagens VK är det en stor intervju med Lennart Holmlund om det kommande arbetet och om det eventuellt fortsatta samarbetet med Vänstern. Vad kommer att hända?

Häromdagen gjorde Vänsterpartiet med Spiric i spetsen ett utspel om att de vill vänta med att bygga det nya badhuset. Det är dock oklart om det är det enda man kan tänka sig att spara in på, vilket i längden blir tveksamt om det är en besparing. Förutsatt att man vill fortsätta att ha ett badhus i kommunen vill säga. Hennes synpunkter om förslagen kring kvinnohistoriskt museum och att återlämna återstående medel i sociala investeringsfonden har jag ännu inte sett till. En verksamhet har inte startats upp ännu och den andra har saknat ansökningar vilket i praktiken inneburit inställda sammanträden.

Jag har ifrågasatt hur man man hanterar denna fond som var menat för nya projekt istället har kunnat bli en ”back up” lösning för nämnder som saknar pengar till verksamheten. Medel till att minska barngrupperna i förskolan och att stödja Ungdomstorget befintlig verksamhet är tydliga exempel. Klarar inte en nämnd sin budget och verksamhet går man till Sociala investeringar och ber om pengar.

När det stod klart att Umeå kommun skulle få tillbaka 92 miljoner kronor, en återbetalning av för höga inbetalningar av försäkringspremier så var Kristdemokraterna det enda partiet som yrkade på att pengarna skulle gå till verksamheterna. Istället fördelades pengarna mer begränsat och specifikt. Ett ex var 13 milj kr för snöröjning under 2012. Socialnämnden ”fick” också 25 miljoner kr i anslag till att förbättra arbetsförhållanden i äldreomsorgen. –Ett steg i ett långsiktigt arbete sa Tamara Spiric, men nu finns det en risk att det blir tre steg tillbaka med de förslag som presenterats. Hur stark är vänstersamarbetet när budgetprocessens vindar blåser hårt? Snart vet vi.

 

 

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Självklart blir en förskjutning i tid av Nannabad besparing direkt i investering. Och en besparing i tid, dvs tänka till. För varför ska ett beslut som är 6,5 år, från januari 2007, om Nannaläge vara så låst, tänk så mycket som hänt i Umeå sedan dess. Hela stadsutveckingsprojektet med privat aktör och kommers i huset sprack ju.

    Varför ska en badutredning med start 2005 om äventyrsbad, bassänger och gym/relax (där de sistnämnda flerfaldigas sista året utan beslut i någon politisk församling) vara hugget i sten, nu i åtta år?

    Umeå behöver nya bassänger, 50:a, undervisnings- och hopp/djup i bästa läge. Umeås skattepengar behöver inte bygga privat gym om 1600 kvm och kommunalt relax för vuxna i källarvåning på värdefullaste tomten i stan!

    Med besparing på 400 mkr i investering kan på två år Umeå simhall renoveras för drift i några år till, samtidigt som det går att ”köpa” färdiga bassängprojekt om 50:a, mm, välja bästa läge och vara klart till 2016. Går det på andra håll i Sverige, kan Umeå också. Om kommunpolitikerna vill, vill säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.