Artikel eller ett mötesreferat från S?

Läser i VK idag att det framkom på gamla gardets socialdemokratiska möte häromkvällen att det är brist på trygghetsboenden i Umeå kommun. Detta är ingen nyhet för de som känner till bostadsmarknaden i Umeå, men det är självklart bra att det än en gång blir tydligt för alla. Artikeln saknar dock en hel del fakta och jag kan inte låta bli att tycka att artikeln påminner mer om ett mötesreferat som passat bättre in på sidorna Föreningsnytt än en seriös artikel med tungt nyhetsvärde.

Det är sant att vi behöver fler trygghetsboenden i Umeå kommun och det är tack vare Alliansregeringens investeringsstöd till byggherrar som t ex Bäckbacka trygghetsboende med 108 lägenheter kunde öppna under förra året. Socialnämnden i Umeå har också insett att det är så många fler positiva faktorer som medföljer med trygghetsboende. Förutom själva trygghetsfaktorn så vet vi att behoven av hemtjänst minskar hos de boende. Har man haft hemtjänst tidigare är det en del som inte behöver lika mycket efter en flytt eller så fördröjs behoven av insatser vilket är fantastiskt! Socialnämnden vill ha fler trygghetsboenden och har beslutat om egna stimulansmedel till de som bygger och startar upp nya trygghetsboenden i Umeå kommun. Beslutet togs i december 2013. Jag undrar, berättade Janet Ågren detta för det gamla gardet?

Tydligen diskuterade man också ROT och RUT och att dessa ”skulle kunna användas bättre än till att klippa gräset hus de som tjänar mest”. Faktum är att om du som äldre har hemtjänst med städning som insats så är det många gånger billigare och bättre att anlita ett RUT företag. Du får hela lägenheten städad (inte bara två rum trots att du har större lägenhet när du har hemtjänst beviljad) vid ett tillfälle. Du får själv välja vem du anlitar och detta till många gånger en lägre kostnad än med hemtjänst. Detta borde fler känna till, oklart om det gamla gardet gör det. Eller informerade du dem, Janet?

Svensk bostadspolitik är under renovering och efter flera utredningar kommer nu lagändringar som kommer att radikalt förändra möjligheterna till att bygga mindre lägenheter. Att det framfördes ”hård kritik mot att det med nuvarande regering inte finns någon bostadspolitik ”värt namnet”” är ingenting konstigt eftersom det är vad socialdemokraterna alltid säger. Jag undrar bara om det gamla gardet fick någon information av Hans Lindberg om hur överklagningar av beslut komplicerar och försenar byggprocesser i Umeå. Fick de veta hur lång tid det tar att få bygglov i Umeå något som är en förutsättning för att ett bygge, oavsett vad det är, ska få komma igång. Jag är inte säker, men nu har ni i alla fall läst det om det här.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.