Moms på second hand butiker

Häromdagen rapporterade Västerbottensnytt om att Röda Korset lägger ner sin butiksverksamhet eftersom den nya momsbeskattningen för ideella verksamheter kommer att slå mycket hårt. Äntligen börjar reaktioner komma om vilka konsekvenser Skatteverkets regler kommer att ge. Ideella verksamheter som Stadsmission, Röda Korset eller ex Myrorna är en stark del av Civilsamhället och det är bra att det finns självständiga aktörer som inte är beroende av staten. För att dessa verksamheter ska kunna verka och få in finansiering så är second hand försäljning en viktig del. Människor, du och jag, kan skänka det vi inte behöver och det säljs och inkomster kan där komma andra mer behövande till del.

Kristdemokraterna har drivit frågan om att slopa momsbeläggning för ideella verksamheter sedan länge. Redan 2011 avslog EU Kommissionen Sveriges ansökan om att undanta den ideella sektorn från momsbeläggning, men jag tycker att det har varit tyst i media kring vilka konsekvenser det kan få. Fler behöver agera, men när det gäller ideella organisationer är det inte alltid lätt att göra rösten hörd just för att de är ideella.

Sedan nyheten i tisdags kväll har det dock blivit fler röster och idag kan vi läsa att:

”Redan i  kväll (tisdag) framkom att regeringen är på väg att göra en vändning i frågan om second hand-momsen.

– Vi tycker att det här är en viktig fråga, säger finansminister Magdalena Andersson till Rapport.

Enligt henne arbetar många på finansdepartementet hårt för att hitta en lösning snabbt. Senast under våren ska det arbetet vara färdigt.

Enligt finansministern är det en dom som ligger till grund för Skatteverkets nya regler om moms.

– Regeringen vill inte ha pengarna. De gör mest nytta i verksamheterna. Därför ska vi söka en lösning nu, säger hon till SVT”

Förutom syftet välgörenhet är också second hand butiker många gånger ett socialt företag. Här ska vi inte försvåra för människor att komma ut i arbete genom att begränsa möjligheterna, Självklart ska vi underlätta, Sverige behöver ett starkt civilsamhälle. Jag vet inte hur mycket Magdalena kan göra när frågan har funnits på EU nivå, men klart är att med gemensamma krafter mot domen som försvårar ideellt arbete kan vi göra mycket.

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Jerry Sellin

    Det är väl inte värre än när momsen infördes på allt annat en gång i tiden. Antingen sänker man grundpriset på varan, eller så lägger man helt enkelt på momsen på redan satt pris. När det gäller dessa ” Hjälporganisationer ” så har dom redan från början oftast fått varorna kostnadsfritt.
    Dessutom har oftast dessa organisationer offentligt finansierad arbetskraft, såsom FAS-3 mm. Kanske bättre att se över sin egen ( Röda Korsets ) administration och den stora summa pengar som fastnar där, såsom fantasilöner, och andra pengaslukande förmåner.

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Visst har de pratat om att bara lägga på momsen på varan, men frågan blir hur många är då villiga att handla second hand om det blir ”för dyrt”. Administrationskostnader ska förstås alltid ses över och jag vet inte hur Röda Korset har det. De var de första att riktigt reagera (eller åtminstone de första som media rapporterade om) och jag har inte inblicken i om de i Umeå har några fantasilöner. Var sätts fantasin?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.