Om HIV och bemötande

lika värdeHIV dag

 

Var och varannan dag flödar det in inbjudningar till konferenser, utbildningar, seminarier till min mail. Visst är det trevligt att gå på konferens och lära sig mer, men det går inte att gå på allt för bland det värsta som finns är när man suttit på en konferens med känslan att jag borde varit någon annanstans. Jag tillhörde inte ”målgruppen” eller detta kunde jag redan.

Jag har blivit allt mer kritisk till kurser och konferenser och vill att syftet med det ska vara fullständigt klart. Det ska vara till gagn för mig i mitt uppdrag och arbete och inte enbart gynna arrangören. Samma sak brukar jag lyfta när konferensinbjudningar lyfts i styrelser, utskott och nämnder. Var, varför och för vem? Om konferensen riktas främst till kommunala tjänstemän så är det inte självklart att politiker ska vara med. Här har jag varit ytterst kritisk till hur andra har resonerat, men det är mycket stora skillnader mellan nämnder när det gäller denna fråga.

Igår var jag på en kompetensutvecklingsdag om Mänskliga rättigheter i ett HIV perspektiv som Noaks Ark och RFSL anordnade. Eftersom Monica som är en av arrangörerna är en mycket god vän till mig kände jag till sedan länge att dagen var planerad och jag har också berättat om den i kommunen. Det var en mycket bra dag med politiker både från kommun och landsting, personal från Socialtjänst och  Elevhälsa, smittskyddsläkare och personer som lever idag med HIV. Jag lärde mig så mycket om den sjukdom som ”kom till Sverige” på 1980 talet och om den stora skräck som fanns för sjukdomen. Det var t o m så att det fanns krav på att hela befolkningen skulle testas för HIV och att sedan skulle alla med HIV leva tillsammans på en ö. Hör ni hur absurt det låter?!

Bemötande frågan var återkommande och flera av oss fick säkert en riktig tankeställare. Jag önskar så att fler varit med och fått höra samma sak. Här kan du läsa mer om Noaks Ark http://www.noaksark.org/default.asp

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Personligen skulle jag uppskatta möjligheten att på något sätt kontrollera om en potentiell sexualpartner, läkare eller patient (i kort, någon jag riskerar att dela kroppsvätskor med) har diagnosticerats med HIV/AIDS. Kalla det judestjärnor om ni vill, men dödliga sjukdomar vi fortfarande inte har botemedel mot är ingenting jag tycker om att släppa på enskilda individers samvete.

 2. Nationella Aliansen

  Blir lika förbannad då jag läser det där som när Jonas gardell spydde galla på läkaren som påståts ”torkat tåren utan hanskar”.

  Alltså poängen som det verkar som homolobbyn inte fattar är att i tidigt 80tal var detta en OKÄND smittsam sjukdom med stor risk för dödlig utgång! Man visste inte hur den spreds med att de flesta, om inte alla dog i AIDS.

  Ja men för faan! då är det väll inte så underligt att läkaren säger till sjuksköterskan att hon ska väll för fasen inte torka kroppsvätska utan handskar! Hon kan ju smittas och dö själv!

  Likaså att isolera patienterna på en öde ö.. ja det låter kanske konstigt, men jämför med Sanatorium och TBC. Vi har lyckats utrota TBC i sverige just tack vare isolering.
  Om man nu inte visste hur HIV smittades, är förslaget egentligen så dummt? ….alternativet är ju att man riskerar en aids epedimi där hela befolkningen dör.

  Tycker det är ett väldigt dummt argument från homolobbyn idag att hävda att fundamental epidemiprevention mha isolering skulle vara något dåligt och att det Idag! låter dummt då vi vet hur HIV smittas. Ja men va faan! det visste vi ju inte då!

  Jag undrar, vad sas det om smittskydds lagen och krav på uppföljning av smittade patienter?
  Homolobbyn har ju varit väldigt aktiv att försöka få bort lagkravet på rapportering, just för att det idag finns ”så bra bromsmediciner”. Vad de glömmer bort är att dessa starka mediciner som man måste ta livet ut har extremt jobbiga biverkningar.
  Jag ser det som ett angrepp på min hällsa (och mitt liv) om någon skulle ha sex med mig och riskera att jag blir smittad. Att ha ett lagkrav på att sambon m¨måste avslöja att HEN bär på det skall vara ett måste! Men vad sa de?

  Nämde de någon statestik om att det är 14ggr så står risk för en vit kvinna att få HIV av en neger än av en vit? (den statestiken är från CDC i usa för några år sedan, kanske inte gäller i sverige och kanske siffran ändrats, men jag gissar att de inte sa något som helst om det heller!)

  Man kan faktiskt dra en liknelse om detta med TBC, som vi som sagt utrotat i sverige mha isolering.
  Idag har vänstermarxister skrikigt hatord efter de som hävdar att invandrare som kommer hit SKALL testa sig efter TBC, hepatit, aids osv just för att inte skapa en ny epedimi.
  Men nej att hälsotesta folk idag det ses som ”rasistiskt” och det ser jag som helt sjukt!
  Skulle tom gå så långt att påstå att dessa marxister begår ett folkmord på oss svenskar genom att införa TBC, obotlig hepatit osv till sverige.
  Men du tycker det är bra? Och du tycker jag är rasist för att jag vill att folket skall vara friskt?

 3. Veronica Kerr (inläggsförfattare)

  Upptäckte kommentarerna idag när jag gick in på bloggen (måste blogga oftare) och blev förvånad över att inlägget väckte så många känslor. Bara för att jag godkänt betyder det inte att jag håller med, snarare visar de att mer kunskap behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.