Nyhetsflash..eller inte?! Ett gott beslut

Bara för en stund sedan skickades ett pressmeddelande ut från Umeå kommun :

Umeå kommun erbjuder elever på vård- och omsorgsprogrammet anställning

Pressmeddelande  •  2016-02-05 12:54 CET

Umeå kommun har ett stort behov av rekrytera undersköterskor inom äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen. Därför erbjuds nu elever på vård- och omsorgsprogrammet anställning i kommunen efter avslutad utbildning.

– Vi gör detta för att fånga utbildade och duktiga unga medarbetare. Vi blir fler som behöver stöd i framtiden och kommunen behöver kompetent personal, säger Barbro Lundmark, kompetensstrateg, Umeå kommun.

Eleverna erbjuds ett års så kallad BUI*-anställning efter avslutad och godkänd utbildning. Anställningen är antingen som undersköterska inom äldreomsorg (vård- och omsorgsboende eller hemtjänst) eller som boendehandledare inom funktionshinderomsorg (gruppboende eller servicebostad). Anställningen är på heltid där introduktion, handledning och utbildning ingår och erbjuds till de som är max 24 år.

– Syftet är att anställningen efter ett år ska leda till en tillsvidareanställning inom vård och omsorg i Umeå kommun. Eleverna har också möjlighet att arbeta extra under studietiden och att göra ferieprao hos oss, fortsätter Barbro Lundmark.

*BUI – Bestämmelser för arbetstagare i utbildnings- och introduktionsanställning. Kollektivavtal mellan Svenska kommunalarbetarförbundet samt Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta.

Fakta
Ingångslönen är som undersköterska, 100 %.Godkänd utbildning från vård- och omsorgsprogrammet krävs och att eleven saknar adekvat yrkeserfarenhet (sommarjobb är inget hinder). Eleven måste också vara inskriven på Arbetsförmedlingen i Umeå.

*********************************************************************************************************************************

Det är inga konstigheter, det är inte ens en nyhet eftersom det var redan i januari 2013 som beslutet togs om att erbjuda ALLA elever som går ut vård och omsorgsprogrammet med godkända betyg våren 2016 anställning i Umeå kommun Det var helt enligt Kristdemokraternas motion som skrevs 2011 och även om den inte fick bifall då ser jag ändå med glädje på att beslut fattats helt enligt motionens intentioner. Jag har bloggat om detta tidigare här/ och här/ .

Jag önskar dessa elever välkomna som anställda i Umeå kommun om de väljer att ta erbjudandet, vi behöver er och vi behöver fler som väljer att utbilda sig i vården. En del säger att nu när vård och omsorgsprogrammet flyttar till Midgårdsskolan kommer fler att välja programmet än vad som sker idag. Om det är sant vet jag inte, men alla åtgärder som tas för att få fler att välja vård och omsorg är välkomna. Detta är en av mina starka hjärtefrågor och jag kommer att följa utvecklingen.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.