Ett konkret förslag!

intro jobb

 

I förra veckan var jag på ett möte om Svenskt näringsliv anordnade och där deras framtidsrapport presenterades. Det var inbjudna politiker och företagare från länet med på mötet och en av de stora frågorna som lyftes upp var ”Hur ska nyanlända med låg utbildning få jobb?” Företagare som var med på mötet sa att självklart kan vi erbjuda arbeten som inte kräver hög utbildning, men i vårt serviceyrke blir språket så mycket viktigare än rätt utbildning. Det är ett rent vansinne enligt mig att nyanlända får vänta så länge på att få börja lära sig svenska när det är det som är nyckeln till inkludering och integration.

Det är en sak att sitta i en skolbänk och traggla glosor, sjunga Gyllene Tiders Ut och fiska och läsa böcker av Selma Lagerlöf –  en helt annan att få tala svenska med någon samtidigt som du arbetar. Där glosorna inte är förutbestämda utan något som du lär dig allteftersom. ”Learning by doing”- att lära genom att göra. Så mycket bättre!

Mina erfarenheter av SFI är nästan tjugo år gamla och på den tiden fick SFI elever sjunga just Gyllene Tider, men även läsa Jonas Gardell. Studiebesök på dagis gjordes också eftersom det var många i gruppen som var i behov av dagisplats. Behövde man inte då så förväntades man så småningom behöva och ja, det hette dagis på den tiden. För ett par år sedan var jag handledare på mitt arbete för en praktikant från Iran. Det var en mycket välutbildad kvinna från Iran som (om jag minns det rätt) arbetat som kemist. Arbetsuppgifterna var i och för sig inte avancerade, men det viktigaste var att hon skulle få vara på en arbetsplats höra mer svenska och lära sig det som inte Arbetsförmedling, Lernia eller SFI hade gett. Det var en lärorik tid och jag är ytterst besviken på att inte fler arbetsgivare tar den chansen att ta emot praktikanter.

Idag presenterade Kristdemokraterna ett förslag till introduktionsjobb och jag vet att det är rätt väg att gå. Politiken som förs i denna fråga är inte lösningsinriktad utan socialdemokraterna vill lösa nya problem med gamla sätt och gärna däremellan trolla med AMS åtgärder och statistik. Vi ska se varje människas förmåga till att vara delaktig därför behövs arbeten även för lågutbildade. Ett arbete är ett sätt att komma in, utvecklas och gå vidare. Vi ska INTE låsa ute någon från arbetsmarknaden vilket långtidsarbetslöshet är. Här kan du läsa mer om Kristdemokraternas förslag!

 

 

 

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. Leif

  Hur skall jag som Svensk kunna konkurrera med en invandrare som bara har 75% av lönen. Hur fan tänker ni, om ens alls?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Detta är för alla som står långt ifrån arbetsmarknaden, men där vi vet att det är just många nyanlända. Det är inte en fråga om etnicitet som du verkar vilja göra det och om du läser vidare i informationen

   Kristdemokraternas förslag till Introduktionsanställning:

   – 75 procent arbete och lön, 25 procent utbildning.
   – Alla kan anställas, alla kan anställa. Inga kollektivavtal krävs på arbetsplatsen.
   – Inga kontroller eller kontakter med Arbetsförmedlingen eller annan myndighet.
   – Inga stöd, subventioner och därför ingen byråkrati.
   – Introduktionsanställning kan pågå i max 5 år. Den inkluderas av LAS.
   – Introduktionsanställning kan inte förekomma när anställningen kräver eftergymnasial utbildning.
   – Introduktionsanställning kan inte förekomma om lägsta lön enligt kollektivavtal är mer än 22 000 kronor.

   Gör detta inte till en fråga om vi och dom.

 2. Göran Jonzon

  Jonas Gardell ja ! Jag skulel inte bli särskilt förvånad om de även fått läsa Bamse, så att de fostras in i det politiskt korrekta hatet mot den vedervärdige företagaren Krösus sork?
  I övrigt instämmer jag helt med förslaget.

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Ja du, jag och min man hade flitiga diskussioner om SFI och dess brister när han läste det. Han var inte flykting och fick permanent uppehållstillstånd efter två år, men jösses vilka hinder svensk byråkrati och undervisningssystem uppvisade då. Glad för att hans arbetsgivare anställde utan att hans svenska var perfekt 🙂

   • Göran Jonzon

    Jag minns när vi fick den stora arbetskraftsvärvningen från Finland och Jugoslavien samt Italien på 60- och 70-talet. De lärde sig svenska mycket bra på arbetspaltserna och kom ganska snabbt med i olika föreningslivsverksamheter, där kamratskapen etablerades. När jag jobbade nere på stålverket i Smedjebacken var det bland finnar och jugoslaver jag snabbast blev vän med och det var genom jobbet.
    Arbetsplatsen är absolut den bästa och rakaste vägen till integration, då den även ger självkänsla och integritet. Helt rätt förslag, bara alldeles för sent påtänkt.

 3. Daniel Nyström

  Nog är det anmärkningsvärt att ni föreslår 25 procentiga lönesänkningar. Folk har redan idag svårt att klara vardagen och detta kommer inte hjälpa, däremot kommer det påverka den generella löneutvecklingen på så vis att lönerna för alla kommer relativt sjunka över tid. Det är grundläggande nationalekonomi. Är detta också något ni vill?

  • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

   Det är inte 25 procentiga lönesänkningar rakt av om du läser hela förslaget. Gick du in på vår hemsida? Det är arbete i kombination med utbildning och det är absolut inte menat att detta är något som en person ska kvarstå. Att arbete, få en meningsfull vardag måste alltid gå före att fastna i försörjningsstöd vilket alldeles för många gör. Jag tror att du gör det för lätt för dig i din argumentation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.