Mjuka frågor är ointressanta?

Eftersom kommunfullmäktigesammanträdena har blivit allt längre det senaste året har det blivit mer tid till att granska och fundera över de frågor som debatteras i fullmäktige. Talartiden mellan män och kvinnor kommer upp emellanåt, oftast med problemfrågeställningen att det är för få kvinnor som talar och att männen tar för stor plats. Jag tycker att det är olyckligt att fastna i den diskussionen när det mer borde vara vilka frågor debatterar männen och vilka frågor är viktiga för kvinnorna?

Igår var frågan om hemtjänst på dagordningen och anpassningen av kostnadstak, Vänsterpartiet hade en motion om bredband på äldreboenden, en motion om Umeås stöd för sprututbytesprogram och Liberalerna hade en motion om årstidshemtjänst bland annat. Gemensamt för alla dessa punkter där t ex frågan om sprututbytesprogram debatterades länge var att motionerna var skrivna av kvinnor och talarlistan dominerades av kvinnor. Det var mjuka frågor inom äldreomsorg och vård, men ingen av dessa frågor fångade VKs intresse och det var sex andra ärenden som tog plats i tidningen, Arbetarpartiets interpellation och starka kritik mot den nya sportparken, förbud mot tiggeri, slopad karensdag, kollektivtrafik till Väven, Rådhustorgets ombyggnation och 15 barnsmålet i förskolan. Slopad karensdag och 15 barnsmålet kanske kan anses som lite mjukare frågor, men gemensamt för dessa var att det var män som debatterade (enligt VK) trots att det var några kvinnor som gjorde sitt bästa i debatten i frågan om karensdag. Två kvinnor nämns i tidningen och det är Moa Brydsten (s) som För och grundskolenämndens ordförande och Lena Karlsson Engman (s) som Tekniska nämndens ordförande eftersom det var till dem frågor ställts.

Jag vet inte varför VK gjorde detta urval eller om det var just dessa frågor som de fann mest intressant. I ärlighetens namn tycker jag att det blir lite märkligt. Vård och äldreomsorg brukar definitivt kallas för mjuka frågor och på gårdagens fullmäktige var det hela åtta ärenden som berörde området. Tidigare kommunalråd Lennart Holmlund (s) var inte den som visade något större intresse för frågan i fullmäktige under förra mandatperioden därför är det roligt att läsa hur engagerad han nu har blivit. Holmlund vill se ett helhetsgrepp på äldrepolitiken och jag förstår honom. Umeå kommun kan bli bättre vilket mycket av gårdagens debatt visade. Det finns en del kvar att göra, Umeåpolitiken är trots allt mer än bara byggen och kultur.

http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2016/08/30/vi-vill-ha-sammanhallande-aldrepolitik/

2 kommentarer

    • Veronica Kerr (inläggsförfattare)

      Hej!
      Det är frustrerande att inte ha en plats i KSAU eller UKF emellanåt eftersom det är där besluten har tagits. Museet är otroligt fint och då är jag inte ens direkt intresserad av gitarrer. Jag vet att det har lockat besökare vida ifrån som bidragit till kommunen, men bidrag nu och då är ingen hållbar lösning. Varför det har blivit så vet jag inte. Sedan har ju kommunen gett bidrag genom sponsring tex till idrottslag som stått på fallrepet. Målet måste vara att museet ska klara sig på egen hand, men vilket annat museum i denna kommun är ens i närheten att lyckas? Nu är jag mest ledsen för att jag inte besökt restaurangen oftare även om jag själv inte kunde hindrat konkurs…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.