Gott nytt friskt år!

Gott nytt år! Ja vi är redan inne på tredje dagen av det nya året, men efter en dryg vecka i influensa är jag lite sen på bollen. Nu börjar det äntligen att vända även om min röst är inte vad den borde vara.

Västerbotten har visat sig i topp med antal dokumenterade influensa fall de senaste veckorna och bland vännerna på Facebook ser jag att en efter en har insjuknat. Nej, jag vaccinerade mig inte och enligt landstinget har inte heller tillräckligt många gjort det i år. De som tillhör en riskgrupp eller är 65 år och äldre betalar 60 kr och övriga betalar 250 kr. Är det för dyrt? Nej jag är inte den som tror att antalet som vaccinerar sig kommer att drastiskt öka bara för att det skulle vara gratis. Här behövs främst en förståelse för varför det är nödvändigt eller vad som kan hända om du inte gör det.

Argumentet, ja men jag tillhör ju inte en riskgrupp och behöver då inte vaccinera mig hörs ofta. Javisst kan det vara så, men de runt omkring dig kanske tillhör en riskgrupp? Du kanske arbetar inom äldreomsorgen eller har en nära anhörig med försvagat immunförsvar? I Umeå kommun erbjuds alla anställda som arbetar nära brukare som inom äldreomsorgen ersättning för vaccinationskostnaden. Detta förutsatt att den anställde gör det på fritiden på hälsocentral eller på infektionsavdelning och det är nog här anledningen till varför inte tillräckligt många har vaccinerat sig. Det passar inte in i vår fulltecknade vardag att boka tid för vaccination som kanske inte är ”nödvändig”. Tiden och orken finns inte.

Jag är glad för att 2016 är över och jag tror att detta året kommer att bli bättre, både för mig och min familj och för världen i övrigt. Det finns säkert en del som talar emot det, men jag väljer att inte lyssna på de argumenten. Inte just nu, för hopp det har jag.

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.